<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

További extrém időjárás várható ősszel, az olasz államfő szerint gyorsabb és komolyabb klímapolitikával kell válaszolni a helyzetre.

Komoly klímapolitika létrehozására szólította fel az olasz pártokat Sergio Mattarella. Az olasz államfő szerint erre az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal szembeni védekezés miatt van szükség – nyilatkozta a toszkán Livorno városát sújtó vihar után, amelyben hatan életüket vesztették és két eltűntet még keresnek. Hozzátette: nincs vesztegetni való idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia.

Livornóban a hét elején kárfelmérés, valamint a házakat beborító sár és törmelék eltakarítása zajlott. A térségben továbbra narancssárga riasztás van érvényben, hétfőn az iskolát zárva tartottak. A livornói polgármester szerint semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteorológiai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el,  az azonban Liguriát megkerülve Toszkánát sújtotta.

Tovább erősödik a szélsőséges időjárás

A lakosság szerint hasonló vihar 1990-ben volt és pontosan ilyen károkat okozott – a hatóságok azonban semmit sem tettek a megelőzés érdekében azóta. Gian Carlo Galletti környezetvédelmi miniszter azt mondta: a klímaváltozás lépésváltást sürget, ennek keretében hamarosan európai meteorológiai intézetet nyitnak Bolognában, amely a most tucatnyi olaszországi meteorológiai központ munkáját egyesíti  az előrejelzések pontosságát segítve. Hozzátette: ezen túl azonban az olasz városoknak is tenniük kell a megelőzésért a folyómedrek és a csatornahálózatok tisztításával.

A vihar az éjszaka folyamán Toszkánából Campania tartományig vonult, ahol Nápoly térségében szintén jelentős károkat és földomlást okozott. A rossz idő miatt a sziget több városában elhalasztották a tanévnyitást. Olasz klímaszakértők szerint az egyre gyakoribb trópusi viharokat a túlzottan felmelegedett olasz tengerek okozzák. A Tirrén-tenger hőmérséklete idén nyáron meghaladta a 30 Celsius fokot, ezért már nyáron jelezték, hogy ez "végletes" időjárási jelenségekhez vezethet az ősz folyamán. A környezetvédelmi szervezetek szerint az utóbbi három évben több mint száz "rendkívüli" vihar és ezt követő áradás sújtotta Olaszországot, amelyek 7,6 milliárd euró kárt okoztak.

Gyilkos hurrikánok - most Amerika fejére omlik saját klímapolitikája

A sűrűn egymást érő természeti csapások komoly kérdéseket vetnek föl az USA politikai rendszerével kapcsolatban. Egyben még világosabbá teszik Washington ökológiai politikájának és polgári védelmi rendszerének tarthatatlanságát. Amerika nem tud falat építeni, hogy kizárja az egyre pusztítóbb hurrikánokat. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos