3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

További extrém időjárás várható ősszel, az olasz államfő szerint gyorsabb és komolyabb klímapolitikával kell válaszolni a helyzetre.

Komoly klímapolitika létrehozására szólította fel az olasz pártokat Sergio Mattarella. Az olasz államfő szerint erre az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal szembeni védekezés miatt van szükség – nyilatkozta a toszkán Livorno városát sújtó vihar után, amelyben hatan életüket vesztették és két eltűntet még keresnek. Hozzátette: nincs vesztegetni való idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia.

Livornóban a hét elején kárfelmérés, valamint a házakat beborító sár és törmelék eltakarítása zajlott. A térségben továbbra narancssárga riasztás van érvényben, hétfőn az iskolát zárva tartottak. A livornói polgármester szerint semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteorológiai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el,  az azonban Liguriát megkerülve Toszkánát sújtotta.

Tovább erősödik a szélsőséges időjárás

A lakosság szerint hasonló vihar 1990-ben volt és pontosan ilyen károkat okozott – a hatóságok azonban semmit sem tettek a megelőzés érdekében azóta. Gian Carlo Galletti környezetvédelmi miniszter azt mondta: a klímaváltozás lépésváltást sürget, ennek keretében hamarosan európai meteorológiai intézetet nyitnak Bolognában, amely a most tucatnyi olaszországi meteorológiai központ munkáját egyesíti  az előrejelzések pontosságát segítve. Hozzátette: ezen túl azonban az olasz városoknak is tenniük kell a megelőzésért a folyómedrek és a csatornahálózatok tisztításával.

A vihar az éjszaka folyamán Toszkánából Campania tartományig vonult, ahol Nápoly térségében szintén jelentős károkat és földomlást okozott. A rossz idő miatt a sziget több városában elhalasztották a tanévnyitást. Olasz klímaszakértők szerint az egyre gyakoribb trópusi viharokat a túlzottan felmelegedett olasz tengerek okozzák. A Tirrén-tenger hőmérséklete idén nyáron meghaladta a 30 Celsius fokot, ezért már nyáron jelezték, hogy ez "végletes" időjárási jelenségekhez vezethet az ősz folyamán. A környezetvédelmi szervezetek szerint az utóbbi három évben több mint száz "rendkívüli" vihar és ezt követő áradás sújtotta Olaszországot, amelyek 7,6 milliárd euró kárt okoztak.

Gyilkos hurrikánok - most Amerika fejére omlik saját klímapolitikája

A sűrűn egymást érő természeti csapások komoly kérdéseket vetnek föl az USA politikai rendszerével kapcsolatban. Egyben még világosabbá teszik Washington ökológiai politikájának és polgári védelmi rendszerének tarthatatlanságát. Amerika nem tud falat építeni, hogy kizárja az egyre pusztítóbb hurrikánokat. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG