4p

A jordán király és az arab szervezet vezetője elfogadhatatlanak nevezte, hogy Izrael a palesztinokat kiszorítaná Gázából és Észak-Izraelből. 

II. Abdalláh jordániai király pénteken óva intette Izraelt minden olyan törekvéstől, amely a palesztinok erőszakos, akár belső menekülésre kényszerítésére irányul, miután Izrael arra utasította a Gázai övezet lakóit, hogy költözzenek át a térség déli részére. A királyi udvar X-en közzétett közleménye szerint a jordániai király elmondta, hogy a jelenlegi krízisnek nem szabad begyűrűznie a környező országokba.

Izraeli légicsapásokban megsemmisült házak a Shati menekülttáborban a Gázai övezet nyugati részén. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Izraeli légicsapásokban megsemmisült házak a Shati menekülttáborban a Gázai övezet nyugati részén. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

A jordániai király pénteken Ammánban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt. Ezt követően adott ki tájékoztatást az udvar, melyben tudatták, hogy az uralkodó humanitárius folyosók megnyitását sürgette a humanitárius segítség célba juttatása érdekében, és a polgári lakosság védelmének fontosságát hangsúlyozta. Az Izrael és a Hamász közötti harcokat meg kell fékezni - nyomatékosította a jordániai király.

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel pénteken Ammánban folytatott tárgyalásán Mahmúd Abbász palesztin elnök leszögezte, hogy elutasítja a gázai palesztinok erőszakos kitelepítését - jelentette a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség. Abbász azt mondta, ez a lépés "második nakba" lenne, utalva a palesztinok 1948-as, az Izrael megalakulását övező háborúban lezajlott tömeges kitelepítésére, menekülésére. A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében egyúttal humanitárius folyosók megnyitásának azonnali engedélyezését szorgalmazta a tengerparti övezetben.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, további háromezret megsebesítettek, mintegy 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma meghaladta az 1500-at, a sebesülteké pedig a hatezret.

Felfoghatatlan bűncselekménynek nevezte pénteken az Arab Liga főtitkára Izrael nem sokkal korábban közzétett utasítását, melyben a zsidó állam a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálására szólított fel.

"Az, amit Izrael most tesz, nem egy gondosan megtervezett, az ellene intézett támadás végrehajtói előkerítésére induló katonai művelet, hanem borzasztó bosszúállás a tehetetlen gázai civileken" - szögezte le Ahmed Abul Geit.

A térség északi részében mintegy 1,1 millióan élnek, ez nagyjából a fele a Gázai övezet teljes lakosságának. Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár szóvivője embertelennek nevezte az utasítást és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés szörnyű humanitárius következményekkel járna, ugyanis "lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni". Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is élesen bírálta Izraelt pénteken, amiért kiürítteti a Gázai övezet északi részét, mert a szervezet szerint lehetetlen a súlyosan beteg és sérült emberek kimenekítése a területről.

Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője hamisnak nevezte az evakuálásról szóló hírt, mellyel szerinte Izrael "csupán fejetlenséget akar teremteni az emberek között és meg akarja bontani a gázaiak belső egységét". Ugyancsak pénteken Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is felszólította a gázaiakat, maradjanak az övezetben, mert ha elhagynák otthonukat, "az a palesztin ügy végét jelentené". Helyszíni beszámolók szerint mindazonáltal sokan az övezet északi részéből reggel elindultak a déli térségek felé, az emberek zöme gyalogosan. (MTI)
    
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG