3p
Tovább csökkenhet az államadósság, de a finanszírozás drágább lehet az előtörlesztés után.

„A GDP arányos államadósság csökkenése kedvező tendencia, ami az IMF-hiteltörlesztés miatt a harmadik negyedévben is folytatódhat, javítva ezzel a hazai befektetési eszközök megítélését. A harmadik negyedévet azonban leginkább a Fed szigorítása fogja meghatározni, ami nyomás alatt tartja a feltörekvő piacokat. Ezért óvatosak vagyunk a hazai eszközökkel szemben, mivel a forint és a kötvénypiac esetében is a gyengülés kockázatát látjuk”– mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A jegybank nemcsak új logóját mutatta ma meg, hanem fontos makroadatot is közölt, így például az államadósság-ráta második negyedéves mértékét.

Az MNB legutóbbi kimutatása alapján a második negyedévben 1 százalékponttal, 81,4%-ra csökkent a GDP arányos államadósságunk az előző negyedévhez képest, döntően az év eleji szintekhez képest erősebb forint árfolyamnak köszönhetően. A csökkenés, még ha kismértékű is, mindenképpen kedvező folyamatnak tekinthető, és javítja a hazai befektetési eszközök megítélését – mondta el Horváth István.

A K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint a csökkenő tendencia a harmadik negyedévben tovább folytatódhat az IMF-hitel visszafizetése miatt.

"Hatását azonban nem gondoljuk jelentősnek, mivel a következő hónapokban leginkább az fogja meghatározni a hazai eszközök árfolyamát, hogy a Fed szigorítás miatt egyre erősödő befektetői aggodalom nyomás alatt tartja a feltörekvő piaci eszközöket. Ezért a hazai eszközök kilátásai nem kedvezőek. A forint és a kötvénypiac esetében a mai kedvező adósságadat ellenére is óvatosak vagyunk, mert a gyengülés kockázatát látjuk, ami a kötvényhozamok fokozatos emelkedésén már most is jól látható” – hívta fel a figyelmet Horváth István.

Az NGM arra számít, hogy a harmadik negyedévben a ráta 78 százalékra süllyedhet az "előtörlesztésnek" köszönhetően. Magyarország az eredeti határidő előtt 7 hónappal visszafizette fennálló tartozását a 2008-as programból a Valutaalapnak - valójában azonban nem történt más, minthogy az olcsóbb IMF-hitelt drágább, piaci alapú forrásra cseréltük. Az is nagy kérdés egyelőre, hogy miként értékeli majd a piac ebben a feszült környezetben (mindenki a Fed miatt ideges), ha csökken az MNB devizatartaléka. A Guidotti-Greenspan-szabálynak így is meg fog felelni a jegybank, és korábbi sajtótájékoztatóján - a hitelprogram kapcsán - Matolcsy is hangoztatta, hogy meg akarnak felelni ennek a nemzetközi sztenderdnek.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ha ezt meglátja Orbán Viktor, bizonyára táncra perdül
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:19
Míg Magyarország GDP-je nőtt, a cseheké csökkent a harmadik negyedévben, immár egymás után harmadszorra, ami technikai recessziót jelent.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG