BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 6. 16:58

Az amerikai hadsereg nyújtott harci kiképzést grúz különleges erőknek - írta a szombati Financial Times. Nyolcvan kommandóst készítettek fel az amerikaiakA liberális londoni gazdasági-politikai napilap, általa látott toborzási aktákat és amerikai kiképzőkkel készült interjúkat idézve azt írta, hogy a grúz hadsereg különleges alakulatainak nyolcvan kommandósa kapott amerikai kiképzést, néhány hónappal a Dél-Oszétiában végrehajtott grúz katonai akció előtt. Az értesülés tovább szíthatja az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin által múlt hónapban megfogalmazott vádakat, amelyek szerint az Egyesült Államok állt a háború kirobbantása mögött - írta a Financial Times. A lap felidézi az amerikai CNN hírtelevízió által Putyinnal készített augusztus végi interjút, amelyben az orosz kormányfő kijelentette: nem csupán arról van szó, hogy az amerikai fél képtelen volt visszatartani a grúz vezetést "ettől a bűnös akciótól (a dél-oszétiai beavatkozástól) ... a grúz hadsereget ténylegesen az amerikai fél fegyverezte fel és képezte ki".  

A brit lap szerint a kiképzést magas rangú amerikai katonatisztek és két alvállalkozó cég szakértői irányították. Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy akár a kiképzők, akár az amerikai védelmi minisztérium tudta volna, hogy az általuk kiképzett grúz kommandósokat majdan a dél-oszétiai támadásban vetik be - áll a cikkben.  

A lapnak egy amerikai katonai szóvivő azt mondta: a programmal a kommandósokat eredetileg afganisztáni bevetésre kívánták felkészíteni, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) részeként. A Financial Times szerint az eset ugyanakkor rávilágít arra, hogy gyakran nem kívánt következményei vannak a külföldi országoknak nyújtott amerikai kiképzési és felszerelési programoknak. A lap szerint a Pentagon által a grúz kommandósok kiképzésével megbízott egyik vállalkozó, az MPRI nevű cég - amely a feladatra egy 15 fős, az amerikai hadsereg különleges alakulatainak volt katonáiból álló csoportot verbuvált - 1995-ben a horvát hadsereg kiképzésére is megbízást kapott, éppen a szerbek lakta Krajina szakadár terület elleni horvát hadjárat előtt. Az invázió során 200 ezer embert űztek el otthonaikból; ez volt a balkán háborúk során elkövetett etnikai tisztogatások egyik legsúlyosabb esete - áll a Financial Times szombati ismertetésében.

A lapnak a Pentagon által a grúz erők kiképzésével megbízott másik cég, az American Systems illetékese telefonon azt mondta: a kiképzés első szakasza januártól áprilisig tartott, és a "különleges erők számára szükséges alapszintű ismeretek" átadására összpontosított. A második, hetvennapos szakasz augusztus 11-én kezdődött volna, de néhány nappal korábban kitört a dél-oszétiai háború.

A NATO egyik brüsszeli szóvivője a Financial Timesnak azt mondta: Grúzia "az elmúlt két év során" felajánlotta, hogy katonákat küld az afganisztáni ISAF-kontingensbe, a misszióhoz azonban mindeddig nem csatlakoztak grúz erők.

A lapnak egy amerikai katonai illetékes felfedte: a grúzok 2006-ban, közvetlenül az Egyesült Államoknak ajánlották fel kommandósok kivezénylését Afganisztánba, különlegesen kiképzett amerikai erők mellé. A forrás szerint az amerikaiak közölték a grúzokkal, hogy a felajánlást a NATO-n keresztül kell megtenni. A NATO üdvözölte az ajánlatot, de közölte Grúziával, hogy katonáinak további kiképzésre van szükségük, a szövetség által megkövetelt színvonal elérése végett - áll a szombati Financial Timesban.

20 milliárd dollár menekült el Oroszországból
Rekord után: nem lassul az orosz infláció
Eddig 2 milliárdot bukott Grúzia
"Az EU-ultimátum egy vicc"

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél