1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bajnai Gordon leköszönő kormányfő szerint az országnak a válság után újra utat kell találni a Nyugathoz; a távozó miniszterelnök azt mondta: minden társadalom tudatát a nagy traumák és sikerek alakítják, a válság is ilyen tudatformáló sokk, az ország vezetőinek felelőssége, hogy ebből a társadalom milyen következtetéseket von le
Bajnai Gordon leköszönő kormányfő szerint az országnak a válság után újra utat kell találni a Nyugathoz; a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban a távozó miniszterelnök azt mondta: minden társadalom tudatát a nagy traumák és sikerek alakítják, a válság is ilyen tudatformáló sokk, az ország vezetőinek felelőssége, hogy ebből a társadalom milyen következtetéseket von le.

Bajnai Gordon azt mondta, hogy még nagyon sok dolog vár az utánuk jövőkre. A leköszönő kormányfő ugyanakkor nem kívánta az utánuk jövők politikáját minősíteni, mint mondta, "jár nekik a türelem".

A távozó miniszterelnök azt mondta, számos olyan intézkedés maradt el, amelyeket bár fontosnak tartottak volna végrehajtani, idő vagy támogatás híján nem csinálhatták meg.

Ilyennek nevezte "egy tisztességesebb pártfinanszírozási törvény" elfogadását. Mint mondta, sajnálja, hogy a legvagyonosabbakat érintő szolidaritási ingatlanadó elbukott, miként az új Ptk. sem léphetett életbe.
 
Összességében a leköszönő miniszterelnök úgy látja, amiket elképzelt, minden lényeges elemében meg is csinált a kormánya. Az persze már az új kormányzó párt eminens politikai érdeke, hogy az őt megelőző politikai időszakot negatív színben tüntesse fel, s az általa elvégzendő nehéz feladatokért az előző kormányt hibáztassa. Csakhogy a csontvázak nem a költségvetésben, hanem a választási ígéretekben vannak - jegyezte meg az interjúban.

Arra a kérdésre, hogy mi lett volna, ha bő egy éve előre hozott választásokat kell tartani, Bajnai Gordon azt mondta: a Görögországban, Romániában és más országokban látottak azt jelzik, hogy egy négy-öt hónapig elhúzódó bizonytalanságot talán végletesen megsínylett volna az ország. Továbbá a választási kampány Magyarországon nem a helyzettel való tényleges szembenézésről szól. Ezt akkor Magyarország nem bírta volna ki. "Minél később lépünk, annál fájdalmasabb lett volna" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ha a Fidesz–KDNP akkor hatalomra kerül, mára a legitimitása mélyponton lenne az elkerülhetetlen intézkedések miatt. Ha pedig nem tette volna meg az elkerülhetetlen lépéseket, akkor a válság miatt.

A kettős állampolgárságról hozott döntés kapcsán a távozó miniszterelnök úgy fogalmazott, a határokon túli magyarokat érintő politikában az igazi mérce az, hogy mindaz, amit egy adott kormány tesz, végeredményében javít-e a magyar kisebbségek helyzetén, vagy ront. Szerinte az EU-tagság, Schengen, az európai alapjogi charta, az euróövezet, a határokon átnyúló fejlesztés, az oktatás és a kultúra összességében jobban megélhetővé teszi a nemzeti összetartozást, mint bármikor az elmúlt kilencven évben.

Bajnai Gordon az interjúban azt mondta megérti azokat, akiket sértenek a szélsőjobboldal által gerjesztett indulatok és megérti azokat is, akiket az őszödi beszéd sértett, valamint azok felháborodását is, akik a beszéd egyes elemei kapcsán becsapottnak érezték magukat. De úgy látja, ma is rendkívül manipulált a politikai beszéd és működés. Nagy a kockázata annak, hogy ilyen beszédhelyzetek újra és újra előállhatnak. Az őszödi beszédben felbukkanó hazugságmotívum felháborító lehet az állampolgárok tömegei számára, a politika bennfentesei részéről azonban álságos és cinikus a felháborodás, hiszen azóta is dominánsan ugyanazokkal az eszközökkel élnek - fogalmazott a leköszönő kormányfő.

MTI, Népszabadság

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG