4p
Theresa May saját, konzervatív képviselőivel nem tudta elfogadtatni a kilépési megállapodást, ezért most a Munkáspárthoz fordul segítségért. A hard Brexit helyett jöhet a soft Brexit. A keményvonalas konzervatívok dührohamot kaptak a hír hallatán: egy államtitkár lemondott, többen pedig megpuccsolnák a miniszterelnököt.
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére észak-londoni otthona előtt EPA/NEIL HALL

Új gyöngyszemmel gyarapodott a brit szlengszótár a közelmúltban.

Két éve brexitelnek

A brexiting a városi szlengben ma már azt jelenti, hogy mindenkinek búcsút intesz a partin, de mégsem mész el.

- Mi van Borisszal? Azt hittem, elmegy.
- Á, csak brexitel.

Mint ismert, a brit kormány már több mint két éve bejelentette, hogy kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból, az ígéretét azonban a mai napig nem váltotta valóra. Ennek fő oka, hogy a brit parlament sem a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást, sem a megállapodás nélküli kilépést nem fogadta el, és egyetlen Brexit-alternatívának (vámunió, újabb referendum stb.) sem szavazott többséget.

May új taktikája

Theresa May brit kormányfő most cselhez folyamodott: miután látta, hogy a konzervatív képviselők keményvonalas tábora folyamatosan keresztbe fekszik a Brexit-alkujának, úgy döntött, hogy a munkáspárti képviselők szavazataival próbálja keresztülverni azt a parlamenten. (A honatyák korábban már háromszor leszavazták a dealt.)

A konzervatív politikus tegnap este maratoni, hétórás kormányülést követően bejelentette, hogy az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

„Felajánlom, hogy leülök az ellenzék vezetőjével, és próbálok megegyezni vele egy olyan tervről, amely mellett mindketten kitartunk. Így biztosíthatjuk be, hogy elhagyjuk az Európai Uniót, és megállapodással tesszük ezt.”

Brüsszel legutóbb beleegyezett a március 29-re kitűzött kilépés elhalasztásába, és április 12-ig adott haladékot a brit kormánynak a tervei ismertetésére.

Theresa May most újabb halasztást szeretne elérni, hogy legyen ideje elfogadtatni az alsóházzal az egyezményt. Az új határidő május 22. vagy annál korábbi időpont lehet, így nem kellene európai parlamenti választásokat tartani a szigetországban.

Meglehet a többség

De pontosan hogyan is számol May? A 650 fős alsóházban jelenleg 649 hely van betöltve, a konzervatív pártnak 313, a Munkáspártnak 245 képviselője van. A többséghez tehát minimum 325 szavazat kell.

Ha a baloldali párt beállna Theresa May mögé, a mérsékelt konzervatívok pedig kitartanak mellette, akkor csaknem biztos, hogy a megállapodás az EU-szkeptikus konzervatívok és az eddig a mérleg nyelvét jelentő északír Demokratikus Unionista Párt tiltakozása ellenére is átcsúszna a parlamenten.



A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn pozitívan fogadta May javaslatát. A két vezető már ma egyeztethet egymással, és hétvégére kialakíthatnak egy közös álláspontot. Más hírek szerint akár már pénteken a parlament elé kerülhet a megállapodás – immár negyedik alkalommal.

Fellázadtak a keményvonalasok

A konzervatív pártban viszont kisebb lázadás tört ki May tervei hallatán. Nigel Adams walesi államtitkár például azonnal benyújtotta lemondását.

„Úgy tűnik, hogy Ön eldöntötte: a megállapodás hiányánál is jobb egy olyan megállapodás, amit egy marxista főz ki – egy olyan ember, aki még soha nem helyezte előtérbe a brit érdekeket.”

- írta Adams a kormányfőnek címzett lemondólevelében.

Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselő, az EU-szkeptikus European Research Group (ERG) vezetője pedig azzal vádolta meg Mayt, hogy miniszterelnök-helyettest csinál a Munkáspárt vezéréből. A kormányfőt többen arra figyelmeztették, hogy a Corbynnal kötendő alku lerombolja a konzervatív pártot.

Az ERG állítólag már arra tör, hogy lemondassa a kormányfőt. Dolgukat ugyanakkor nehezíti, hogy May tavaly decemberben már túlélt egy bizalmatlansági indítványt a párton belül, és egy évig nem lehet újabb szavazást kezdeményezni ellene.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG