4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években kissé nőtt a házasságok és csökkent a válások száma, ám a gyerekszületéseké átmeneti javulás után változatlanul a történelmi mélypont közelében áll. Hosszú távon vizsgálva alig több mint fele annyi gyermek születik, mint amennyi a lakosság szinten tartásához kellene.

Nagy probléma Magyarországon és sok más országban, hogy kevés gyermek születik, a lakosság csökken. Bár a házasságon kívül születettek száma is magas, a hosszú távú trendeket vizsgálva – a KSH 1949-től tesz közzé adatokat – azt mondhatjuk, hogy a házasságok száma és a gyerekszületések száma szoros összefüggésben van egymással. A házasodási kedvvel párhuzamosan nő vagy csökken a gyerekvállalási kedv is.

Ennek okairól az adatok nem árulnak el semmit, de többféle lehet: az is, hogy sokan a gyerekvállalás kedvéért házasodnak meg, de fordítva is működhet, amikor a gyermek jövetele miatt házasodnak össze. Egy biztos, a fejekben a gyermek és a házasság összekapcsolódik. (A fiatalok házassággal kapcsolatos nézeteiről nemrég itt írtunk.)

Az is látszik az ábráról, hogy bár az utóbbi pár évben kicsit nőtt a házasságok száma és valamivel csökkent a válásoké, a gyermekek száma alacsony maradt. A mélypontot 2011-ben értük el ezer lakosonként 8,8 gyerekszületéssel, aztán jött egy kis javulás, de legutóbb, 2013 első 11 hónapjában csak kereken kilenc volt ez a szám. Ugyanannyi, mint például 2010-ben.

A lakosság létszámának hosszú távú megmaradásához – ha nincs ki- és bevándorlás – körülbelül 2,2 gyermek kéne egy nőre vetítve. Ez nálunk 2012-ben 1,34 volt, és abban az évben csak kevés európai országban volt rosszabb ez az úgynevezett termelékenységi mutató. Sőt, 2011-ben nálunk volt a legalacsonyabb a ráta az egész EU-ban. (A 2012-es adatok még nem teljesek.)

Egy mennyegző sok százezer forintba, egy lakás sok millió forintba kerülhet, a lakáshitelezés visszaesett, és az országban milliók élnek a szegénységi küszöb környékén, hogy pontosan mennyien, az definíció kérdése. Más felmérések szerint pedig a lakosság közel fele nem tud megtakarítani. A gyermekkedvezmény eddig elsősorban a jól keresőkön segített, bár most ebben javulás történt a járulékok kedvezménybe történő beszámításán keresztül.

A létbizonytalanság sok területen nőtt, például durván lecsökkent a munkanélküli segély időtartama és összege. Mindennek nagy szerepe lehet abban, hogy a szükséges gyermekek közel fele hiányzik. De hogy nem egyszerűen a pénztől van szó, azt jelzi, hogy például Németországban 1,38, Svájcban 1,52 százalékos a termékenységi mutató.

Mélyvíz: a válás nem annyira számít

A gyerekszületések száma és a házasságok száma közötti összefüggés statisztikailag szoros, a korreláció 0,92. Logikus módon minél több a házasság, annál több gyermek születik. A válások és a születések között már csak inkább közepesen szoros az összefüggés, a korrelációs együttható csak 0,67 - mínuszban. Vagyis, szintén logikusan, minél több a válás, annál kevesebb a születés.

A házasságon kívüli gyermekszületések aránya egyébként Magyarországon 2012-ben 45 százalék volt, valamivel az EU-átlag felett lehet. Az egész EU-ban egy évvel korábbra, 2011-re 39 százalékot mértek. De nem biztos, hogy ez káros jelenség, Franciaországban például relatíve magas, 2,0 százalék volt a termékenység 2011-ben, és a gyerekek 56 százaléka született házasságon kívül.

Elképzelhető, hogy ha a külföldön élő lakosságot is rendesen számba lehetne venni, akkor valamivel javulna a népesedési helyzet. Vannak, akik csak ideiglenesen indulnak neki a nagyvilágnak, vannak, akik eleve haza sem szeretnének jönni. Mindenesetre aki tartósan kint él, az még sokszor szerepel az itthoni számokban felnőttként, a gyermeke viszont esetleg már csak külföldön jelenik meg a statisztikában, ha odakint szült.

(A házastársak vagyonmegosztásában nemsokára bekövetkező változásokról nemrég itt írtunk.)

(A Nap grafikonja-sorozatunk további részeit itt olvashatja.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek a nagykövetek - miről szólt Biden és Putyin találkozója?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:23
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a járványról - február óta nem mért hasonlót a WHO
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:11
A WHO biztató számokat tett közzé.
Makro / Külgazdaság Részlegesen le kell zárni Kína több kikötőjét új vírusgócpontok miatt, ami globális áruhiányt okozhat
Tiszai Balázs | 2021. június 16. 14:19
És így megtolhatja az alapból is erősödő inflációt.
Makro / Külgazdaság Asztronautákat küld az űrbe holnap Kína
MTI | 2021. június 16. 10:12
A félkész Tienho űrállomásra utaznak hárman, a tervek szerint három hónapot töltenek majd ott.
Makro / Külgazdaság Nagy drágulás jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:37
A 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára egyaránt 5-5 forinttal megy fel.
Makro / Külgazdaság Drágul az olaj, többéves csúcsok vannak veszélyben
MTI | 2021. június 16. 09:00
A Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására. 
Makro / Külgazdaság A magyarok többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 07:40
A napi.hu számára készített felmérés szerint a magyarok bő kétharmada nem támogatja az ötletet, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, aki több gyereket vállal. 
Makro / Külgazdaság Akár 5 millióval is kevesebb adót fizethet a járványra hivatkozva
MTI | 2021. június 16. 07:25
Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
hírlevél
depositphotos