Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az utóbbi években kissé nőtt a házasságok és csökkent a válások száma, ám a gyerekszületéseké átmeneti javulás után változatlanul a történelmi mélypont közelében áll. Hosszú távon vizsgálva alig több mint fele annyi gyermek születik, mint amennyi a lakosság szinten tartásához kellene.

Nagy probléma Magyarországon és sok más országban, hogy kevés gyermek születik, a lakosság csökken. Bár a házasságon kívül születettek száma is magas, a hosszú távú trendeket vizsgálva – a KSH 1949-től tesz közzé adatokat – azt mondhatjuk, hogy a házasságok száma és a gyerekszületések száma szoros összefüggésben van egymással. A házasodási kedvvel párhuzamosan nő vagy csökken a gyerekvállalási kedv is.

Ennek okairól az adatok nem árulnak el semmit, de többféle lehet: az is, hogy sokan a gyerekvállalás kedvéért házasodnak meg, de fordítva is működhet, amikor a gyermek jövetele miatt házasodnak össze. Egy biztos, a fejekben a gyermek és a házasság összekapcsolódik. (A fiatalok házassággal kapcsolatos nézeteiről nemrég itt írtunk.)

Az is látszik az ábráról, hogy bár az utóbbi pár évben kicsit nőtt a házasságok száma és valamivel csökkent a válásoké, a gyermekek száma alacsony maradt. A mélypontot 2011-ben értük el ezer lakosonként 8,8 gyerekszületéssel, aztán jött egy kis javulás, de legutóbb, 2013 első 11 hónapjában csak kereken kilenc volt ez a szám. Ugyanannyi, mint például 2010-ben.

A lakosság létszámának hosszú távú megmaradásához – ha nincs ki- és bevándorlás – körülbelül 2,2 gyermek kéne egy nőre vetítve. Ez nálunk 2012-ben 1,34 volt, és abban az évben csak kevés európai országban volt rosszabb ez az úgynevezett termelékenységi mutató. Sőt, 2011-ben nálunk volt a legalacsonyabb a ráta az egész EU-ban. (A 2012-es adatok még nem teljesek.)

Egy mennyegző sok százezer forintba, egy lakás sok millió forintba kerülhet, a lakáshitelezés visszaesett, és az országban milliók élnek a szegénységi küszöb környékén, hogy pontosan mennyien, az definíció kérdése. Más felmérések szerint pedig a lakosság közel fele nem tud megtakarítani. A gyermekkedvezmény eddig elsősorban a jól keresőkön segített, bár most ebben javulás történt a járulékok kedvezménybe történő beszámításán keresztül.

A létbizonytalanság sok területen nőtt, például durván lecsökkent a munkanélküli segély időtartama és összege. Mindennek nagy szerepe lehet abban, hogy a szükséges gyermekek közel fele hiányzik. De hogy nem egyszerűen a pénztől van szó, azt jelzi, hogy például Németországban 1,38, Svájcban 1,52 százalékos a termékenységi mutató.

Mélyvíz: a válás nem annyira számít

A gyerekszületések száma és a házasságok száma közötti összefüggés statisztikailag szoros, a korreláció 0,92. Logikus módon minél több a házasság, annál több gyermek születik. A válások és a születések között már csak inkább közepesen szoros az összefüggés, a korrelációs együttható csak 0,67 - mínuszban. Vagyis, szintén logikusan, minél több a válás, annál kevesebb a születés.

A házasságon kívüli gyermekszületések aránya egyébként Magyarországon 2012-ben 45 százalék volt, valamivel az EU-átlag felett lehet. Az egész EU-ban egy évvel korábbra, 2011-re 39 százalékot mértek. De nem biztos, hogy ez káros jelenség, Franciaországban például relatíve magas, 2,0 százalék volt a termékenység 2011-ben, és a gyerekek 56 százaléka született házasságon kívül.

Elképzelhető, hogy ha a külföldön élő lakosságot is rendesen számba lehetne venni, akkor valamivel javulna a népesedési helyzet. Vannak, akik csak ideiglenesen indulnak neki a nagyvilágnak, vannak, akik eleve haza sem szeretnének jönni. Mindenesetre aki tartósan kint él, az még sokszor szerepel az itthoni számokban felnőttként, a gyermeke viszont esetleg már csak külföldön jelenik meg a statisztikában, ha odakint szült.

(A házastársak vagyonmegosztásában nemsokára bekövetkező változásokról nemrég itt írtunk.)

(A Nap grafikonja-sorozatunk további részeit itt olvashatja.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Friss
hírlevél
depositphotos