4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az utóbbi években kissé nőtt a házasságok és csökkent a válások száma, ám a gyerekszületéseké átmeneti javulás után változatlanul a történelmi mélypont közelében áll. Hosszú távon vizsgálva alig több mint fele annyi gyermek születik, mint amennyi a lakosság szinten tartásához kellene.

Nagy probléma Magyarországon és sok más országban, hogy kevés gyermek születik, a lakosság csökken. Bár a házasságon kívül születettek száma is magas, a hosszú távú trendeket vizsgálva – a KSH 1949-től tesz közzé adatokat – azt mondhatjuk, hogy a házasságok száma és a gyerekszületések száma szoros összefüggésben van egymással. A házasodási kedvvel párhuzamosan nő vagy csökken a gyerekvállalási kedv is.

Ennek okairól az adatok nem árulnak el semmit, de többféle lehet: az is, hogy sokan a gyerekvállalás kedvéért házasodnak meg, de fordítva is működhet, amikor a gyermek jövetele miatt házasodnak össze. Egy biztos, a fejekben a gyermek és a házasság összekapcsolódik. (A fiatalok házassággal kapcsolatos nézeteiről nemrég itt írtunk.)

Az is látszik az ábráról, hogy bár az utóbbi pár évben kicsit nőtt a házasságok száma és valamivel csökkent a válásoké, a gyermekek száma alacsony maradt. A mélypontot 2011-ben értük el ezer lakosonként 8,8 gyerekszületéssel, aztán jött egy kis javulás, de legutóbb, 2013 első 11 hónapjában csak kereken kilenc volt ez a szám. Ugyanannyi, mint például 2010-ben.

A lakosság létszámának hosszú távú megmaradásához – ha nincs ki- és bevándorlás – körülbelül 2,2 gyermek kéne egy nőre vetítve. Ez nálunk 2012-ben 1,34 volt, és abban az évben csak kevés európai országban volt rosszabb ez az úgynevezett termelékenységi mutató. Sőt, 2011-ben nálunk volt a legalacsonyabb a ráta az egész EU-ban. (A 2012-es adatok még nem teljesek.)

Egy mennyegző sok százezer forintba, egy lakás sok millió forintba kerülhet, a lakáshitelezés visszaesett, és az országban milliók élnek a szegénységi küszöb környékén, hogy pontosan mennyien, az definíció kérdése. Más felmérések szerint pedig a lakosság közel fele nem tud megtakarítani. A gyermekkedvezmény eddig elsősorban a jól keresőkön segített, bár most ebben javulás történt a járulékok kedvezménybe történő beszámításán keresztül.

A létbizonytalanság sok területen nőtt, például durván lecsökkent a munkanélküli segély időtartama és összege. Mindennek nagy szerepe lehet abban, hogy a szükséges gyermekek közel fele hiányzik. De hogy nem egyszerűen a pénztől van szó, azt jelzi, hogy például Németországban 1,38, Svájcban 1,52 százalékos a termékenységi mutató.

Mélyvíz: a válás nem annyira számít

A gyerekszületések száma és a házasságok száma közötti összefüggés statisztikailag szoros, a korreláció 0,92. Logikus módon minél több a házasság, annál több gyermek születik. A válások és a születések között már csak inkább közepesen szoros az összefüggés, a korrelációs együttható csak 0,67 - mínuszban. Vagyis, szintén logikusan, minél több a válás, annál kevesebb a születés.

A házasságon kívüli gyermekszületések aránya egyébként Magyarországon 2012-ben 45 százalék volt, valamivel az EU-átlag felett lehet. Az egész EU-ban egy évvel korábbra, 2011-re 39 százalékot mértek. De nem biztos, hogy ez káros jelenség, Franciaországban például relatíve magas, 2,0 százalék volt a termékenység 2011-ben, és a gyerekek 56 százaléka született házasságon kívül.

Elképzelhető, hogy ha a külföldön élő lakosságot is rendesen számba lehetne venni, akkor valamivel javulna a népesedési helyzet. Vannak, akik csak ideiglenesen indulnak neki a nagyvilágnak, vannak, akik eleve haza sem szeretnének jönni. Mindenesetre aki tartósan kint él, az még sokszor szerepel az itthoni számokban felnőttként, a gyermeke viszont esetleg már csak külföldön jelenik meg a statisztikában, ha odakint szült.

(A házastársak vagyonmegosztásában nemsokára bekövetkező változásokról nemrég itt írtunk.)

(A Nap grafikonja-sorozatunk további részeit itt olvashatja.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG