BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 5. 15:19

Szombaton vezetik be a budapesti közösségi közlekedést érintő változtatások kétharmadát - ez több mint hétszáz változtatást jelent. Ennek során megújul számos járat menetrendje, megváltozik számozása, útvonalvezetése és végállomása is

Szombaton vezetik be a budapesti közösségi közlekedést érintő változtatások kétharmadát - ez több mint hétszáz változtatást jelent. Ennek során megújul számos járat menetrendje, megváltozik számozása, útvonalvezetése és végállomása is - derült ki a BKV pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A változtatások olyan összehangolt fejlesztési és ésszerűsítési elemeket tartalmaznak, amelyek bevezetése kedvezőbb az utasok számára. A módosítások célja egyrészt az, hogy az autósoknak reális alternatívát nyújtson az egyéni közlekedés kiváltására: ennek érdekében a közösségi közlekedés színvonalát kell emelni. A kevesebb autó miatt pedig csökkenne Budapest környezetterhelése - mondta Mihálszky Gábor, a BKV közlekedési vezérigazgató helyettese.

A változásokról a www.bkv.hu honlapon, illetve telefonon és a BKV ügyfélszolgálatán is informálódhat az utazóközönség.
Az újítások között szerepel több járat üzemidejének meghosszabbítása, például a metrók tovább járnak majd éjszaka és a járatok "bevárják" egymást, így az utasok pontosan csatlakozó járművekre szállhatnak át. A metrók indulási és érkezési idejét a felszíni tömegközlekedéssel is összehangolják - áll a sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztatóban. Több járat útvonala meghosszabbodik, illetve több járatot összekötnek, hogy átszállás nélkül lehessen közlekedni a város egymástól távoli pontjai között is. Ez a metrók gyorsabb elérését is elősegíti és a felhasználandó vonaljegyek száma is csökken. Például szombattól összekötik az 5-ös, a 67V-s és a 25-ös autóbusz vonalát, így átszállás nélkül lehet eljutni Pasarétről Rákospalotára. A várban közlekedő buszok útvonal-módosítása pedig a belváros és az idegenforgalmi látványosságok közvetlen elérését szolgálja.

A jobb hálózati lefedettség érdekében új buszjáratokat indít a BKV, például a 174-es járat az Örs vezér tere és Cinkota között, a 251-es Budafokon a Törley tér és Vincellér út között közlekedik. Alacsonypadlós buszok a jövőben több vonalon közlekednek.

Megszűnik a gyorsjáratok korábbi jelzése, a gyorsbuszokat egyöntetűen a járatszám utáni "E" betű jelzi. A villamosok, autóbuszok, trolibuszok számozása egységes lesz, egy járatszám csak egyszer fordulhat elő a teljes hálózatban. Emellett az egyes járatok menetrendjének összehangolása következtében kevesebbet kell majd várakozni az átszállásokkor.

A változtatásokkal nem mindenki értett egyet, de a tervezéskor 4 millió ember érdekeit kellett figyelembe venni - mondta Szilágyi Károly, a BKV szóvivője. Mihálszky Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: Budafokon többen kifogással éltek a fejlesztések ellen, ugyanis több lakó szerint egyes utcákon nem férnek el egymás mellett a buszok. A BKV munkatársai ezért buszokkal járták be az érintett útvonalakat, de úgy tapasztalták, hogy a járművek elférnek egymás mellett. Forgalmi akadályt képezhetnek viszont a szabálytalanul parkoló gépjárművek, ezek elmozdítása érdekében a rendőrség egyik gyorsan reagáló egységének segítségét veszi igénybe a BKV a következő napokban. A szabálytalanul parkoló sofőrök súlyos bírságokra számíthatnak - tette hozzá Mihálszky Gábor.

A zökkenőmentes átállás érdekében a közlekedési társaság arra kéri az utasokat, hogy tájékozódjanak a változásokról a pénztárakban kapható ingyenes kiadványokból. Továbbá 30 ellenőr, 41 forgalomirányító szakember és 27 autós munkatárs segíti a megállókban várakozókat.

A zaj miatt késhet a Szabadság híd átadása
A főváros lemondott a zsidónegyedről? 
Víziók és tervek: mire készül az új BKV-vezér?  
BKV: miért ne fizethetne Gödöllő is?  

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél