4p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az éves terv 87 százalékánál jár a hiány – kockázatos lenne, ha még olcsóbb lenne az autósok kötelező biztosítása – egyhamar nem lesz a pénzügyi világ központja Budapest – gyengül a forint, de van egy jó hírünk az autósoknak

2014. augusztusában az államháztartás központi alrendszerének hiánya mindössze 7,4 milliárd forint volt, ez több mint 10 éve a legalacsonyabb havi deficit. Összességében az év első hónapjában 858,8 milliárd forintos hiány jött össze. Ez az éves terv 87,2 százaléka. Aggódnunk azonban nem kell a minisztérium szerint: a növekedés felfutása, a foglalkoztatás bővülése, az online pénztárgépekből származó bevételek jórészt a második félévben hozzák meg eredményeiket, míg kiadásból inkább az év elején volt több – így tartható lesz a 2,9 százalékos GDP-arányos hiány, legalábbis a minisztérium szerint.

Alapvetően elérte a célját a nyugdíjbiztosításokhoz kiadott felügyeleti ajánlás - mondta el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének siófoki konferenciáján Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti igazgatója. A legújabb felmérés szerint az összes a jelenleg kínált nyugdíjbiztosítás megfelel a szigorú felügyeleti ajánlásnak, azaz Teljes Költség Mutatójuk nem haladja meg a meghatározott mértéket. Az igazgató beszélt a kötelező  gépjármű-felelősségbiztosításokról is, az árazás most rendben van ezen a piacon, ugyanakkor ha tovább csökkentik az árakat, az rendszerkockázatot jelentene.

Továbbra is New York és London a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központja. A listán Budapest ugyanott végzett, mint korábban: a 77. helyet foglalja el - ez nem túl erős helyezés, tekintve hogy az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport félévente összeállított listája 83 várost és térséget vizsgál. Mögöttünk csak Lisszabon, Ciprus, Moszkva, Tallinn, Athén és Reykjavík végzett. A döntésnél egyébként az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélés számított, emellett a pénzügyi szolgáltatási szektor szakértői is kifejthették a véleményüket.

Azok a diákok, akik tanulmányaik vagy képzésük egy részét külföldön töltik, könnyebben találnak munkát. Az Európai Bizottság által ismertetett felmérés szerint 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma az Erasmus-programban résztvett hallgatók körében, mint a kizárólag hazai képzésben részt vett hallgatóknál. A jobb karrierlehetőségek mellett a program jóvoltából tágul az ösztöndíjasok látóköre és szociális kapcsolataik is bővülnek. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező diákok 93 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy külföldön éljen, ezzel szemben otthon maradt diáktársaik csupán 73 százaléka nem zárja ki ezt a lehetőséget.

Pénteken elmaradt Magyarország felminősítése, amiben titkon sokan reménykedtek - bár összességében nem meglepetés, hogy a Standard & Poor's csak megerősítette a besorolást. még a kilátást sem javította pozitívra. Így viszont nem maradt semmi, ami tovább erősíthette volna a forintot. A hangulat romlásához egy kínai hír is jött. Kínában ugyanis lassult az állami cégek nyereségének növekedése egy friss jelentés szerint, a kínai pénzügyminiszter viszont épphogy mérsékelte azokat a várakozásokat, amelyek egy újabb gazdaságélénkítő csomagról szólnak. Nap közben 312 forintig emelkedett az euró jegyzése, majd kis pihenő után az elmúlt órában tovább gyengült a forint.

A budapesti tőzsde viszont jobban teljesít, a pénteken gyengén teljesítő bluechipek ma szárnyalnak.

A végére egy jó hírt hagytam: ahogy a hétvégén megjósoltuk, tényleg csökkenteni fog árain a Mol. Bruttó három forinttal lesz olcsóbb szerdától a 95-ös benzin, míg a gázolaj literenkénti ára két forinttal csökken. Ez rövid időn belül a második módosítás, pénteken 2-2 forintot engedtek az árakból. A szerdai csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 422-423 forintra, a 95-ös benziné 415-416 forintra mérséklődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet az akkumulátor-nagyhatalmi státusz: elcsúszhatnak egy banánhéjon a lengyelek
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 16:33
A lengyelek úgy tudják, hogy ők rendelkeznek Kína után a világ másod legnagyobb akkumulátorgyártó iparával, ám ennek a státuszuknak a megtartása az EU jóindulatától függ.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor óriási csapásról beszél
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 15:55
A kínai elektromos autók miatt aggódik a magyar miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Ez az, ami nagyon fáj a magyar gazdaságnak: zuhanásról jött hír
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 08:35
Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett személygépkocsik száma a német autóipar szakmai képviseleti szerve a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) jelentése alapján. Főleg az elektromos autóknál nagy a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: kemény vám jöhet a kínai autókra
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 15:44
Megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő uniós vámokat – közölte az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Kapott egy reménysugarat az Orbán-kormány Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:55
Németország az utolsó pillanatban meggondolta magát a pénteki szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Most azonnal menjen tankolni, ha kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:31
Emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság Varsó még kivár
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:54
Jövőre kezdhet lazítani a monetáris feltételeken a lengyel jegybank.
Makro / Külgazdaság Mi lesz így az üzemanyagárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:10
Joe Biden amerikai elnök szerint tárgyalnak arról, hogy az izraeli hadsereg a közel-keleti konfliktusban iráni olajipari létesítményekre mérjen csapást.
Makro / Külgazdaság Péntek reggel még egy sallert kapott Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 08:30
Augusztusban az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG