BUX
32 467.35
+0.33%
+106.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
1 980.00
+4.82%
+91.00
RICHTER
6 180.00
-3.13%
-200.00
MTELEKOM
357.00
+0.14%
+0.00
 
2020. február 15. 10:39

A topjátékosok háza egy vár messze a város zajától, hermetikusan elzárva a külvilágtól. Bár mindenük megvan, gyakorlatilag otthonuk rabjai – ezért is viszik magukkal egész családjukat vagy laknak egymás közelében. A Financial Times utánanézett, hol éltek és élnek a leggazdagabb sztárok, és mi számít nekik igazán. Ezúttal a cikksorozat második részét közöljük.

Lionel Messi fehér falak mögött él – de legalább együtt sütögethet szomszédjával, Luis Suárezzel. EPA/Enric Fontcuberta

(Az első részt itt olvashatják.)

Az ingatlanügynökök jól tudják, hogy milyen házakra vágynak a futballisták.

Sokan a modern építésűeket preferálják, és általában semmi olyasmit nem akarnak, amivel munka van. Szeretik, ha minden kulcsra kész, és csak be kell költözniük

mondta a brit lapnak Andrew Thorpe, a Savills Wilmslow ingatlanügynökség egyik igazgatója.

Cápa, játékgép, forró fürdő

Nemrég egy olyan játékos volt az ügyfele, aki minden bútort maga vett.

Aztán a költözés napján megjelent egy szakáccsal és egy bőrönddel.

Szintén fontos a biztonság és a magánélet védelme. A spílerek könnyen válhatnak betörések áldozatává, hiszen az egész világ tudja, mikor vannak úton. Ráadásul gyakran órát, ékszert, készpénzt tartanak otthon. Emiatt klubjuk néha saját biztonsági szolgálatára bízza a házuk biztonsági rendszerének feljavítását.

A biztonság persze nem elég, kell a szórakozás is.

Mindenfélét akarnak: mozit, golfszimulátort, fedett medencét, forró fürdőt

– meséli Stephen Lovelady, a Barton Wyatt lakáseladási üzletágának vezetője. Crouch még viccesebb sztorikat mesél.

Még azok a játékosok is, akiknek gyerekeik vannak, PlayStationnel fifáznak, medencében ugrándoznak vagy játékgépeket püfölnek esténként.

Az angol válogatott egykori csatára szerint volt olyan csapattársa, aki cápát tartott az akváriumában.

Mindezen persze könnyű gúnyolódni, ne feledjük azonban, hogy a játékosok otthonuk rabjai, házuk pedig egy vár, amely előtt szelfivadászok hada várja őket.

A francia csodagyerek, Kylian Mbappé például olyan visszavonultan él, hogy – mint mondja –  ha majd az ifjúkori kalandjairól kérdezik jövőbeni gyerekei, nem lesz miről mesélnie.

Élet a falak mögött

Ami pedig a világ legjobb játékosát illeti, Lionel Messi civilben kisvárosi apuka. Egy átlagos katalán településen, Castelldefelsben él, fent a magasban, távol az éjszakai élet zajától. Szomszédja házát is megvásárolta, és egy pöpec otthont épített fel magának; a kertben természetesen mini-focipálya is helyet kapott. A kíváncsi tekinteteknek murvafürtök, pálmafák és fehér falak szabnak gátat.

A Barcelona argentin tízese maga viszi iskolába fiait, majd haza is fuvarozza őket. Olykor átugrik szomszédjához, Luis Suárezhez egy grillpartira vagy matéra – az uruguayi támadó nem csak csapattársa, hanem kebelbarátja is. Közben megbeszélik, hogyan aludtak a gyerekek.

A madridi csapatok volt vagy jelenkori sztárjai – Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Gareth Bale – szintén „egy kupacban”, a spanyol fővárostól nyugatra, La Fincában laktak vagy laknak szürke, modern kastélyokban, magas kerítésekkel körbevéve. Akár Florida egyik külvárosában is lehetnénk. Az utcák szinte kihaltak, csupán a magánjárőr-szolgálat autói törik meg a csendet. Minden pont az ellentéte a nyüzsgő Madridnak.

A szingli focisták olykor csak bolyonganak kastélyaikban.

Általában csak három szobát használnak. Nem használják az étkezőket és az öt hálószobát,   de még a medencét is csak ritkán. Az gyakran csak a presztízs miatt van. A legdrágább, legjobb házat akarják, ami a piacon elérhető

– árulta el Tom Burke, a Savills Wilmslow egyik területi vezetője az FT-nek.

Hozzák a pereputtyot

Más játékosok „kísérettel” jönnek. Amikor Memphis Depay a PSV Eindhoventől a Manchester Unitedhoz igazolt 2015-ben, haverjával, Gigivel együtt költözött be Gary Neville testvérének, Philnek a házába.

Mások a nagyobb családjukat is hozzák: a brazil Lucas Moura 2013-ban anyjával, barátnőjével és barátnője apjával együtt vackolta be magát egy palotába Párizs egyik elegáns külvárosában, Neuillyben, amely csendes utcáin kifogástalanul öltözött idős hölgyek sétáltatják kiskutyáikat. Neuilly az antitézise a Sao Paulo-i szegénynegyednek, ahol Moura felnőtt.

Semmi okom a panaszra

-mondta Moura szobája előtt, ahol csak a ház előtt rá váró fiúk zsivaja törte meg a csendet.

Lieke Martens, a Barcelona női csapatának holland játékosa azt szeretné, ha a nők is megengedhetnék maguknak az ilyen társaságot.

Néha még mindig honvágyam van. A férfi játékosok magukkal hozzák az egész családjukat, bárkit, akit akarnak. Megteremthetik a saját otthonukat.

Összehasonlításképp: míg az angol Női Szuperliga játékosainak 88 százaléka 18 ezer fontnál kevesebbet keresett 2017-ben, több mint ötven százalékuk pedig anyagi okok miatt a távozást fontolgatta egy nemzetközi szakszervezet, a Fifpro tanulmánya szerint, addig a férfiak éves átlagfizetése több mint hárommillió font az angol topbajnokságban, a Premier League-ben.

Tűz van, babám!

Ha pedig probléma adódik a ház körül, a focisták kívülről kérnek segítséget. Mino Raiola játékosügynök szerint ügyfele, az olasz válogatott Mario Balotelli egyszer azért hívta fel, mert égett a háza. „Hívd a tűzoltókat” – tanácsolta Raiola.

Néhányan még akkor is a klub menedzserét hívják, ha nem működik egy lámpa. Amire általában azt a választ kapják, hogy ki kell cserélni az égőt... Nem csoda, hogy gyakran nehezen boldogulnak, miután visszavonulnak, és eltűnik mögülük a támogató háttér.

Otthonukat egy új sztár fogja birtokba venni. Ha felvágós típus, akkor táncparkettre cseréli majd a cápás akváriumot.

Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
Makro / Külgazdaság Hatvannal nőtt a hazai koronavírus-fertőzöttek száma - FRISSÍTÉS: meghalt egy újabb beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 07:10
Most már 585 betegnél diagnosztizálták a vírust Magyarországon.   
Friss
hírlevél