TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hiába rekordmagas az infláció, Erdogan nem engedi a korrekciót a jegybanknak.
Erdogan török elnök

Csaknem 25 százalékosra szökött az infláció Törökországban szeptemberben, ez a legmagasabb ütem az elmúlt 15 évben. A havi összevetésben mért több mint 6,3 százalékos áremelkedés messze túlmutatott a várakozásokon és tovább mélyítette a jelenlegi gazdasági válságot. A Reuters által megkérdezett elemzők 3,6 körüli drágulást prognosztizáltak.

A török líra az év során mintegy 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miután a piaci szereplőket aggasztja Erdogan megnövelt hatalma a jegybankkal szemben, de a Washingtonnal való szembenállás sem kedvez a gazdaságnak – írja a Reuters.

A termelői árak éves összevetésben 46,15 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 10,88 százalékkal ugrottak meg augusztusban, jelentősen gyorsult az ütem a júliusban mért 32,13, illetve 6,60 százalékhoz képest.

Erdogan letiltotta a jegybankot?

A szakértők szerint ezt nem nézheti ölbe tett kézzel a jegybank, a következő találkozón kamatemelés szükséges az infláció ütemének mérséklésére. Az elemzők már júliusban is hasonló véleményeket fogalmaztak meg a korrekcióval kapcsolatban, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport közgazdásza elmondta: 500-550 bázisponttal kellene emelni az egyhetes repokamatot, hogy kezelni tudják az infláció romlását. Ezt kell tenniük, de hogy képesek lesznek-e rá, az egy másik kérdés - tette hozzá Inan Demir.

Akarod látni, milyen a teljhatalom? Elég rápillantani erre a papírra

A 200 milliárd dollár összehordását megcélzó állami vagyonalap nem teljesített jól, ezért Erdogan elnök kirúgott mindenkit és a kezébe vette az irányítást. Tovább >>>

A török jegybank nehéz helyzetben van jelenleg: a kormány elvárja, hogy a gazdasági növekedés támogatása miatt tartsák alacsonyan a kamatokat, míg a piacok kamatemelést várnak a túlpörgő infláció megfékezése érdekében. A magasabb kamat segít kordában tartani az inflációt és erősíti a nemzeti valutát.

A jegybank előző hónapban korrekciós céllal 17,75 százalékról 24,00 százalékra emelte meg az egyhetes repokamatot, Erdogan erre azonban kijelentette: véges a türelme a török jegybank politikájával szemben – ez persze a piacok számára egyértelműen rámutatott az pénzintzet függetlenségének mértékére, emiatt egyes elemzők pedig már nem is várnak kamatemelést a legközelebbi ülésen.

Erdogan Németországba ért - török kémekkel vannak tele a német mecsetek

Ankarának egyre kevesebb a barátja és egyre kevesebb a pénze, valamint egyre komolyabb konfliktusba keveredik Washingtonnal, ezért a törökök most harmonizálni szeretnék a német viszonyt. 57 évvel az első török vendégmunkások megérkezése után az unokák integrációja sem tekinthető sikeresnek. Az imámok többsége nem tud németül sem, de többen kémkednek Ankarának. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Friss
hírlevél