3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lesz internetadó, maximum 700 forint havonta – Drágább lehet az élelmiszer – A Fővárosi Ítélőtábla és az Alkotmánybíróság is devizahiteles ügyeket tárgyal

Havonta maximum 700 forint lehet az internetadó mértéke – erről nyújt be módosító indítványt a Fidesz. A kormánypárti képviselőcsoport erről azután tájékoztatta az MTI-t, hogy Budapesten tiltakozás volt az internetadó ellen. A Fidesz-frakció jelezte, módosító indítványuk azt is rögzíti majd, hogy idézem: "az adatforgalomra kiterjesztett adót a távközlési szolgáltató cégek fizetik, nem az előfizetők, nem a magánszemélyek".

Az élelmiszeripari felügyeleti díjat is emelnék 2015-ben – ez is szerepel a jövő évi adótörvény-javaslatban. A kereskedők szerint ezt már nem bírja el a szektor, muszáj lesz emelniük az árakat. A termelők, a feldolgozók, a nagykereskedők és a kiskereskedők most is fizetnek felügyeleti díjat, az árbevétel 0,1 százalékát, a pénz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működésére megy.

A GKI-Erste konjunktúra-indexe októberben csaknem elérte idén áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját. Az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak: a fogyasztók kevésbé tartanak a munkanélküliségtől és az inflációtól. Az építőiparban és a kereskedelemben kevesebb cég tervez áremelést, míg az iparban több.

Két bank, a K&H és a CIB magyar állam elleni devizahiteles keresetét tárgyalja ma a másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla. A CIB ügyében a bíróság első fokon kimondta: a bank szerződéseiben megsértette az arányosság és az átláthatóság elvét azzal, hogy nem szabályozta az áremelés mértékét, az árazási elvek pedig nem voltak nyilvánosak a fogyasztók számára. A K&H első fokon részlegesen nyert: a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint a bank 2014. március 15-e és július 19-e közötti egyoldalú szerződésmódosításai tisztességesek voltak.

Az Alkotmánybíróság is tárgyal a devizahiteles indítványokról. A Népszabadság értesülése szerint döntés ma még nem várható.

Sokat bukott a gyenge a forinton Magyarország legnagyobb hitelezője, az amerikai Templeton: a június végi nagyjából 13 milliárd dollárról szeptemberre 12,15 milliárdra csökkent a cég magyar kötvénykitettsége. A visszaesés szinte teljes egészében az árfolyam változásának volt köszönhető, a dollár 227,13-ról 245,13-ig erősödött a forinttal szemben a harmadik negyedévben. Vagyis az amerikai alapkezelő több mint 800 millió dollárt, forintra átszámítva 196 milliárd forintot veszített az árfolyamon.

309 forint körül jár az euró a bankközi devizapiacon, ezzel megtört a másfél hónapos erősödés. A régió megítélésére hatással lehet az ukrán választás eredménye is: Ukrajnában az elnök vezette nyugatbarát erők nyertek. Ez azt jelenti, hogy elhúzódhat az Oroszországgal fennálló konfliktus, maradhatnak a szankciók, ami negatívan hathat mind a lengyel, mind a magyar gazdaságra.

Esnek az európai tőzsdeindexek, miután ismét csökkent a német üzleti hangulatindex. A német gazdaság teljesítményét jelző index októberben az elemzők által várt 104,3 pont helyett 103,2 pontra, 2012 decembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Idén nem számíthatnak nyereségre a kukoricatermelők: a sok eső miatt lassan halad a betakarítás, és a szárításért is fizetni kell. További részletek Németh Istvántól, a Magro.hu ügyvezetőjétől.

Ezen a héten változatlan marad a benzin és a gázolaj ára, így számol a GKI Energiakutató. A benzinért 388, míg a gázolajért 399 forintot kell fizetni literenként. Az elmúlt hetekben többször is csökkentek az árak a kutakon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG