<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Fehér Ház szerint Biden, Merkel és Scholz tartott erről megbeszélést, de hogy mire jutottak, azt nem közölték.

Oroszországnak nem szabad káros politikai célokra kihasználnia a gázszállításokat - jelentette ki szombaton Joe Biden amerikai elnök a G20-országcsoport római csúcstalálkozójának margóján Angela Merkel leköszönő német kancellárral, illetve leendő utódjával, Olaf Scholz-cal tartott megbeszélésén.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden a találkozón mindenekelőtt azt vitatta meg a német politikusokkal, hogy miként lehetne Oroszországot eltántorítani a gázszállítások manipulációjától. Az amerikai elnök egyben kiemelte az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték kapcsán létrejött amerikai-német megállapodás végrehajtásának szükségességét és az ezzel kapcsolatos együttműködés folytatását, tekintettel a küszöbön álló német kormányváltásra. Az amerikai-német egyezség értelmében Washington letesz a Balti-tenger alatt húzódó gázvezeték miatt kivetett, illetve kivetendő szankciókról, Berlin pedig ukrajnai beruházásokba fog befektetni, és az Ukrajna ellen esetleg irányuló orosz lépésekre büntetőintézkedésekkel reagál a maga részéről.

Oroszország több gázvezetéken keresztül szállít cseppfolyósított gázt Európába. Szombaton azonban részben leállt a gázszállítás a Jamal-Európa csővezetéken keresztül, amely Lengyelországon keresztül visz földgázt Németországba.

Az orosz földgáz exportja újabban a globális gazdaság járványügyi megszorításokat követő talpra állása következtében megnövekedett gázárak következtében került ismét előtérbe, miközben az európai földalatti gáztárolók feltöltöttsége alacsony szinten van. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és több európai politikus is nehezményezte, hogy Oroszország nem tesz eleget Európába irányuló gázexportja növelése érdekében. Az orosz Gazprom gázipari óriásvállalat ugyanakkor közölte, hogy teljesíti szerződéses kötelezettségeit és fedezni tudja az európai ügyfelek keresletét.

Biden és a német kancellár az energetikai kérdéseken felül megvitatta Afganisztán további humanitárius segélyezését is. Az amerikai elnök egyben köszönetet mondott Merkelnek Németország közreműködéséért a tálibok megtorlása elől menekülő afgánok áttelepítésében. Csaknem két hónap után ugyanis befejeződött szombaton csaknem 35 ezer afgán menekült átszállítása az Egyesült Államokba a németországi Ramsteinben található amerikai légi támaszpontról.

Biden egyben háláját fejezte ki a leköszönő német kancellárnak, amiért hivatali ideje alatt, az utóbbi 16 évben vezető szerepet töltött be a kölcsönös biztonság szavatolásában és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében.

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG