<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 38 éves amerikai Paul Horner évek óta álhíreket terjesztő weboldalakat üzemeltet, és az utóbbi két évben a közösségi média oldalakon roppant gyorsan terjedtek álhírei, és az olvasottságból még szép pénzt is zsebre vágott. Szerinte a Trump szavazók mindent elhisznek, így bár nem ez volt a szándéka, de ő lehetett a mérleg nyelve az elnökválasztáson.

Jól élt belőle

Horner a Washington Post blogján válaszolt a neki feltett kérdésekre. Elmondta: évek óta abból él, hogy álhíreket tesz közzé és ezeket reklámozza, és olyan sikeresen terjednek, hogy a Google AdSence-től kb. havi 10 ezer dollárt, azaz 3 millió forintot kapott havonta egész mostanáig. Azért csak mostanáig, mert Trump megválasztása után az álhírek reklámozása botrányt kavart, ezért a Facebook és a Google egyaránt bejelentette, hogy ezt azonnal leállítják.

Az álhírkirály elmondta azt is, hogy több oldala van, és ha az egyikről kiderítik, hogy az álhírek onnan származnak, vagy hogy egyáltalán hozzá köthető, akkor ugrik a másikra. A stratégia azonban feltehetőleg nem sokáig fog működni, mivel mind a Facebook, mind a Google olyan komolyan fogja ellenőrizni a hírek valódiságát, hogy azok új oldalakról származva is hamar fenn fognak akadni a rostán.

Jól jött a választási kampány

Korábban Horner mindenféle kitalált történettel elszórakoztatta közönségét, de észrevette, hogy az utóbbi hónapokban gyorsan növekszik az álhírek olvasottsága, hatékonysága és főleg azt, hogy a politika egyre inkább belekerül a dologba. Márciusban Donald Trump fia, Eric és akkori kampánymenedzsere, Corey Lewandowski még a Twitteren is megosztották egyik álhírét, pontosabban egy egész cikket, ami valótlanságokra épült. Cikkei még a Google hírei között is megjelentek.

Horner arra a kérdésre, hogy miért nőtt meg ennyire az álhírek terjedése, azt válaszolta, hogy a tisztelt felhasználók egyre ostobábbak, és mindent bevesznek. Nem ellenőrzik a hírek valódiságát, és ez szerinte összefüggésbe hozható Trump kampánystílusával. Az emberek hozzászoktak, hogy meghökkentőket mond, és egy idő után fel sem tűntek a meglepő állítások, persze különösen a Trump rajongók körében, akik, mint most már látjuk, azért voltak egy páran. Erre persze rájátszottak a kampány szervezői is: a számukra kedvező álhíreket boldogan posztolták, például azt a Horner által kitaláltat, hogy egy Trump ellen tüntető 3500 dollárt kapott.

Saját magát is meglepte

Arra a kérdésre, hogy miért terjesztett ilyen hírt, amikor egyébként ő maga nem lelkesedik Trumpért, azt válaszolta, hogy ő maga is kiment egy Trump elleni tüntetésre, és meggyőződött róla, hogy ott aztán senkinek nem kell fizetni, annyi meggyőződéses Trump ellenző gyűlik össze. Ezért gondolta, görbe tükröt tart azok elé, akik beveszik ezt a fizetett tüntetős dolgot, de a dolog visszafelé sült el, mert az úri közösség bevette az irreális összegről szóló hírt.

A közösségi média szerepe

Felmerül a kérdés, hogy tudnak az álhírek ilyen nagy teret nyerni? A tényleges, tehát nem hírcsárdaként működő portálok, mint mi magunk is, gondosan ügyelnek arra, hogy ne jelenjenek meg álhírek, tévedések. Ha ez mégis előfordul, a lehető leghamarabb törlik vagy korrigálják a téves információt. Álhírek tömegével tehát csak erre a célra létrehozott oldalakon lehet találkozni, melyek ahogy láttuk, hamar el is tűnnek és másik létesül helyettük.

A válasz a közösségi médiában rejlik. Nélkülük nem lenne komoly olvasótábora ezeknek az oldalaknak, de ha valaki ügyesen posztolja őket, sokan kezdik követni az illetőt, és ha a követők száma elér egy kritikus tömeget, ráadásul ők maguk is megosztják az adott posztot, akkor az láncreakciószerűen végigfut a neten. Pláne, ha még reklámozzák is, sőt az oldalletöltésért még fizetnek is az eredeti terjesztőnek, mint azt a Google teszi. A mostani szigorítással azonban várhatóan jelentősen visszaesik az álhírterjesztés hatékonysága.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: különös emberrel találkozott az amerikai magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2022. január 21. 15:24
Mike Waltz régebben kommandózott, ma kongresszusi képviselő.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló