<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A 38 éves amerikai Paul Horner évek óta álhíreket terjesztő weboldalakat üzemeltet, és az utóbbi két évben a közösségi média oldalakon roppant gyorsan terjedtek álhírei, és az olvasottságból még szép pénzt is zsebre vágott. Szerinte a Trump szavazók mindent elhisznek, így bár nem ez volt a szándéka, de ő lehetett a mérleg nyelve az elnökválasztáson.

Jól élt belőle

Horner a Washington Post blogján válaszolt a neki feltett kérdésekre. Elmondta: évek óta abból él, hogy álhíreket tesz közzé és ezeket reklámozza, és olyan sikeresen terjednek, hogy a Google AdSence-től kb. havi 10 ezer dollárt, azaz 3 millió forintot kapott havonta egész mostanáig. Azért csak mostanáig, mert Trump megválasztása után az álhírek reklámozása botrányt kavart, ezért a Facebook és a Google egyaránt bejelentette, hogy ezt azonnal leállítják.

Az álhírkirály elmondta azt is, hogy több oldala van, és ha az egyikről kiderítik, hogy az álhírek onnan származnak, vagy hogy egyáltalán hozzá köthető, akkor ugrik a másikra. A stratégia azonban feltehetőleg nem sokáig fog működni, mivel mind a Facebook, mind a Google olyan komolyan fogja ellenőrizni a hírek valódiságát, hogy azok új oldalakról származva is hamar fenn fognak akadni a rostán.

Jól jött a választási kampány

Korábban Horner mindenféle kitalált történettel elszórakoztatta közönségét, de észrevette, hogy az utóbbi hónapokban gyorsan növekszik az álhírek olvasottsága, hatékonysága és főleg azt, hogy a politika egyre inkább belekerül a dologba. Márciusban Donald Trump fia, Eric és akkori kampánymenedzsere, Corey Lewandowski még a Twitteren is megosztották egyik álhírét, pontosabban egy egész cikket, ami valótlanságokra épült. Cikkei még a Google hírei között is megjelentek.

Horner arra a kérdésre, hogy miért nőtt meg ennyire az álhírek terjedése, azt válaszolta, hogy a tisztelt felhasználók egyre ostobábbak, és mindent bevesznek. Nem ellenőrzik a hírek valódiságát, és ez szerinte összefüggésbe hozható Trump kampánystílusával. Az emberek hozzászoktak, hogy meghökkentőket mond, és egy idő után fel sem tűntek a meglepő állítások, persze különösen a Trump rajongók körében, akik, mint most már látjuk, azért voltak egy páran. Erre persze rájátszottak a kampány szervezői is: a számukra kedvező álhíreket boldogan posztolták, például azt a Horner által kitaláltat, hogy egy Trump ellen tüntető 3500 dollárt kapott.

Saját magát is meglepte

Arra a kérdésre, hogy miért terjesztett ilyen hírt, amikor egyébként ő maga nem lelkesedik Trumpért, azt válaszolta, hogy ő maga is kiment egy Trump elleni tüntetésre, és meggyőződött róla, hogy ott aztán senkinek nem kell fizetni, annyi meggyőződéses Trump ellenző gyűlik össze. Ezért gondolta, görbe tükröt tart azok elé, akik beveszik ezt a fizetett tüntetős dolgot, de a dolog visszafelé sült el, mert az úri közösség bevette az irreális összegről szóló hírt.

A közösségi média szerepe

Felmerül a kérdés, hogy tudnak az álhírek ilyen nagy teret nyerni? A tényleges, tehát nem hírcsárdaként működő portálok, mint mi magunk is, gondosan ügyelnek arra, hogy ne jelenjenek meg álhírek, tévedések. Ha ez mégis előfordul, a lehető leghamarabb törlik vagy korrigálják a téves információt. Álhírek tömegével tehát csak erre a célra létrehozott oldalakon lehet találkozni, melyek ahogy láttuk, hamar el is tűnnek és másik létesül helyettük.

A válasz a közösségi médiában rejlik. Nélkülük nem lenne komoly olvasótábora ezeknek az oldalaknak, de ha valaki ügyesen posztolja őket, sokan kezdik követni az illetőt, és ha a követők száma elér egy kritikus tömeget, ráadásul ők maguk is megosztják az adott posztot, akkor az láncreakciószerűen végigfut a neten. Pláne, ha még reklámozzák is, sőt az oldalletöltésért még fizetnek is az eredeti terjesztőnek, mint azt a Google teszi. A mostani szigorítással azonban várhatóan jelentősen visszaesik az álhírterjesztés hatékonysága.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG