Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közölt előzetes adatokból is látszik, hogy "bőven alulteljesülhetett", és 2,4-2,5 százalék körül lehetett tavaly az uniós módszertan szerinti államháztartási hiány a Buda-Cash és a K&H elemzője szerint.

Az NGM által publikált adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. Az adatok megerősítik a kormány várakozását, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett - közölte a minisztérium. Részletek >>

Szépen jöttek a bevételek

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: a több mint 110 milliárd forintos decemberi deficittel együtt is jól zárta 2014-et a magyar államháztartás. A szakértő az MTI-nek elmondta: biztosan "bőven alulteljesült" a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél. 2013-ban 932,8 milliárd forint volt a hiány, ehhez képest is több mint 100 milliárd forintos javulás látható tavaly év végén.

Emlékeztetett arra, hogy az NGM szerint a vártnál jobb egyenleg kialakulásában szerepet játszott a gazdasági növekedés gyorsulása, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bevezetése, amelyek többletbevételt generáltak többek között az általános forgalmi adó (áfa), a személyi jövedelemadó (szja), a szociális hozzájárulási adó (tb járulék) és a társasági adó bevételi sorokon.

Réczey Zoltán szerint az adat nem okozott nagy meglepetést, az elmúlt hónapok kedvező adatai után biztos volt, hogy a 2,9 százalékos hiánycél "könnyedén teljesíthető". Az elemző úgy vélte, hogy a frissen közölt számok alapján valószínűleg 2,5 százalék körül lehetett a 2014-es GDP-arányos hiány, de a végleges (EDP szerinti) adatot majd csak márciusban teszik közzé. 2013-ban 2,4 százalék volt a hiány, 2015-re pedig szintén 2,4 százalék a hiánycél.

A jövedéki adó és a kórházak adósságállománya kockázatot jelent 2015-re

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy nem volt meglepő a kedvező adat, mert már az előző hónapokban is látszott, hogy jól teljesültek a társasági adó, az szja-, az áfa-, és a járulékbevételek. A szakértő szerint is alulteljesülhet, 2,4 százalék lehet a tavalyi hiány, és látszik, hogy a kormány 2014-ben is konzervatív fiskális politikát folytatott, nem költekezte túl magát.

Elmondta, hogy a kamatkiadásokra kedvezően hatott az alacsonyabb kamatkörnyezet. Az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel a részletes adatokból derül majd ki, a járulék- és szja-bevételek növekedéséhez pedig a foglalkoztatás bővülése mellett a gazdaság fehéredése is hozzájárulhatott - vélekedett Németh Dávid.

A K&H vezető elemzője szerint a jövedékiadó-bevételek azonban némiképpen elmaradhattak a tervezettől, mivel az első 11 hónapban már látszódott a lassulás ezen a területen: ez 2015-re is kockázatot jelenthet, ugyanúgy mint a kórházak adósságállománya.

A többi bevétel és kiadás alakulása azonban Németh Dávid szerint "jó bázist ad" a 2015-ös költségvetésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Friss
hírlevél