<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Nemzetgazdasági Minisztérium által csütörtökön közölt előzetes adatokból is látszik, hogy "bőven alulteljesülhetett", és 2,4-2,5 százalék körül lehetett tavaly az uniós módszertan szerinti államháztartási hiány a Buda-Cash és a K&H elemzője szerint.

Az NGM által publikált adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százaléka. Az adatok megerősítik a kormány várakozását, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett - közölte a minisztérium. Részletek >>

Szépen jöttek a bevételek

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője kiemelte: a több mint 110 milliárd forintos decemberi deficittel együtt is jól zárta 2014-et a magyar államháztartás. A szakértő az MTI-nek elmondta: biztosan "bőven alulteljesült" a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél. 2013-ban 932,8 milliárd forint volt a hiány, ehhez képest is több mint 100 milliárd forintos javulás látható tavaly év végén.

Emlékeztetett arra, hogy az NGM szerint a vártnál jobb egyenleg kialakulásában szerepet játszott a gazdasági növekedés gyorsulása, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bevezetése, amelyek többletbevételt generáltak többek között az általános forgalmi adó (áfa), a személyi jövedelemadó (szja), a szociális hozzájárulási adó (tb járulék) és a társasági adó bevételi sorokon.

Réczey Zoltán szerint az adat nem okozott nagy meglepetést, az elmúlt hónapok kedvező adatai után biztos volt, hogy a 2,9 százalékos hiánycél "könnyedén teljesíthető". Az elemző úgy vélte, hogy a frissen közölt számok alapján valószínűleg 2,5 százalék körül lehetett a 2014-es GDP-arányos hiány, de a végleges (EDP szerinti) adatot majd csak márciusban teszik közzé. 2013-ban 2,4 százalék volt a hiány, 2015-re pedig szintén 2,4 százalék a hiánycél.

A jövedéki adó és a kórházak adósságállománya kockázatot jelent 2015-re

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy nem volt meglepő a kedvező adat, mert már az előző hónapokban is látszott, hogy jól teljesültek a társasági adó, az szja-, az áfa-, és a járulékbevételek. A szakértő szerint is alulteljesülhet, 2,4 százalék lehet a tavalyi hiány, és látszik, hogy a kormány 2014-ben is konzervatív fiskális politikát folytatott, nem költekezte túl magát.

Elmondta, hogy a kamatkiadásokra kedvezően hatott az alacsonyabb kamatkörnyezet. Az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel a részletes adatokból derül majd ki, a járulék- és szja-bevételek növekedéséhez pedig a foglalkoztatás bővülése mellett a gazdaság fehéredése is hozzájárulhatott - vélekedett Németh Dávid.

A K&H vezető elemzője szerint a jövedékiadó-bevételek azonban némiképpen elmaradhattak a tervezettől, mivel az első 11 hónapban már látszódott a lassulás ezen a területen: ez 2015-re is kockázatot jelenthet, ugyanúgy mint a kórházak adósságállománya.

A többi bevétel és kiadás alakulása azonban Németh Dávid szerint "jó bázist ad" a 2015-ös költségvetésnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG