3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A bíróság 19 bank devizahiteles keresetét elutasította – elzárják a pénzcsapot, nem kapnak pénzt az oroszok és szakadnak az RTL részvények a magyar adó miatt.

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma eddig 19 bank keresetlevelét utasított el formai okokból - tudta meg az Index. Úgy tudják, azzal van gond, hogy a bankok jelentős része pdf-ben adta be a keresethez szükséges dokumentációt, márpedig ez a bíróság szerint nem "szerkesztett formátum", pedig ez előírás. Azt egyelőre nem árulták el, hogy mely bankok érintettek. Egy az Origó által megkérdezett jogi szakértő szerint azonban ennek túl nagy következménye nincs az érintett hitelintézetekre, hiszen a benyújtástól számított 5 napon belül az érintettek újra elküldhetik a dokumentumokat vagy új keresettel élhetnek.

Elzárják a pénzcsapot: felfüggeszti az oroszországi projektek finanszírozását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Ugyanakkor prioritást élveznek az ukrajnai projektek, az ország erősebb piaci nyitásának, demokratizálódásának támogatására. Más kérdés, hogy Ukrajnában, tekintettel a bonyolult belpolitikai helyzetre, a kelleténél kevesebb izgalmasnak ígérkező projektet találnak. Ennek ellenére idén félmilliárd eurónyi beruházást hagytak jóvá Ukrajnában.

Az orosz embargós intézkedéseket folyamatosan figyelni kell annak érdekében, hogy a magyar gazdaságot érintő veszteségeket ki lehessen védeni, erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt csütörtök reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. "Árgus szemekkel figyeljük, Oroszország mely iparágakra, mely termékkörre jelent be szankciót" - mondta Varga Mihály. A miniszter kifejtette, hogy az Oroszországba irányuló teljes magyar termék-export 2,5 milliárd euró körül van. Nem mindegy tehát, hogy az embargós intézkedések hogyan érintik a magyar gazdaságot - tette hozzá.

Nem aggódnak azonban a szerbek, sőt! Ők az orosz embargóból jókora hasznot akarnak húzni. A szerb mezőgazdasági miniszter szerint ugyanis ez olyan egyedülálló esélyt jelent Belgrád számára, amelyet nem szabad elmulasztani. Hozzátette azonban - idézem - "mindenképpen tiszteletben kell tartani az orosz elvárásokat és előírásokat. Az orosz fél minden mezőgazdasági és élelmiszeripari termékünk iránt érdeklődik, különösen a hús- és tejtermékek, valamint a zöldség és gyümölcs iránt, sajtot pedig bármekkora mennyiségben kiszállíthatnánk" - magyarázta a miniszter.

A német-luxemburgi RTL Group közzétette az első féléves számait, ezek szerint főleg a magyarországi üzletmenet jelent neki problémát. A Dow Jones és a Finanzen.net szerint a nettó nyeresége az első félévben 202 millió euróra, az egy évvel korábbinak mintegy felére csökkent, miután 88 millió eurót írt le magyarországi érdekeltségének értékéből. A hírre az RTL részvényeinek tőzsdei árfolyama 8,7 százalékkal zuhant a tőzsdén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG