<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.

2026-tól Németország évente kétmillió tonna cseppfolyós gázt kap Katarból. Az emírség energiaminisztere és a Qatar Energy állami vállalat vezetője kedden jelentette be a megállapodást. A szállítások 2041-ig tartanak, az árat nem hozták nyilvánosságra. Kétmillió tonna cseppfolyós gáz 2,7 milliárd köbméter földgáznak felel meg - ez a német fogyasztás körülbelül 3 százaléka (2021-ben ez összesen 90,5 milliárd köbmétert tett ki), és 5 százaléka a korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül évente szállított mennyiségnek.

Kritika a szállítónak

Ehhez képest az elmúlt napokban és hetekben több német miniszter és más vezető politikus élesen támadta Katart. Nancy Faeser belügyminiszter „One Love” karszalaggal pózolt a lelátón a német csapat múlt szerdai első meccsén, a játékosok pedig demonstratívan eltakarták a saját szájukat a csoportképen.

Robert Habeck gazdasági miniszter nyilvánosan "hülyeségnek" nyilvánította a foci világbajnokság Katarnak ítélését – ezt a kijelentést Al Kaabi katari energiaügyi miniszter a "kapcsolatok szempontjából nem igazán hasznosnak" minősítette. Habeck – aki egyben klímavédelmi miniszter is - kedden nyilvánosan "szupernek" nevezte a klímavédők által élesen bírált szállítási megállapodás 15 éves futamidejét, valamint az Emirátussal kötött szállítási megállapodást, amely különösen pártja („Zöldek”) tagjai és támogatói körében nem kis megütközést keltett.

Milliárdos fegyverszállítmányok

Valójában a jelenleg magát a társadalmi haladás élharcosaként felmutató és az emírséget nyilvánosan leleplező Szövetségi Köztársaság más tekintetben is rendkívül szorosan együttműködik Katarral. Folyamatosan bővítik például a Dohával kötött német fegyverüzleteket is. A korábban jelentéktelen fegyverexport 2013-ban az egekbe szökött, miután Berlin jóváhagyott egy 1,89 milliárd euró értékű fegyverüzletet.

Leopard 2-es harckocsi. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor
Leopard 2-es harckocsi. Fotó: MTI/ Ujvári Sándor

Ennek során 62 darab Leopard 2A7+ fő harckocsit – a Leopard legmodernebb változatát –, 24 darab 2000-es önjáró tarackot, hat Wisent páncélozott mentőjárművet, valamint egyéb járműveket és fegyvereket szállítottak az emírségnek. Később mindez 13 Dingo katonai szállítóval és 32 Fennek felderítő járművel bővült.

A milliárd eurós üzletet korrupciós vádak kísérték, amelyek nem ritkák az iparágban: a jelentések szerint a fegyverkovács, a KMW akkoriban 100 millió eurós kenőpénzt fizetett egy katari tábornoknak, hogy érvényesüljön francia versenytársával, a Nexterrel szemben.

2020-ban a szövetségi kormány jóváhagyta 15 Gepard légvédelmi harckocsi, valamint pótalkatrészek és 16 000 töltény eladását. A légelhárító tankokat 2021-ben szállították le, hogy megvédjék a világbajnokság nyolc stadionját a dróntámadásoktól. Ezekben a napokban valóban ebben a minőségben használják őket.

Fejlesztési támogatás a fegyveripar számára

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall Csoport májusban hosszú távú, szorosabb együttműködést kezdett Katarral. Ennek magja egy 2018-ban alapított, a katari védelmi minisztérium tulajdonában lévő Barzan Holdings vállalat vegyesvállalata, amelynek feladata, hogy segítse az emírséget saját védelmi iparának létrehozásában. Nemcsak a katariak, hanem Szaúd-Arábia a SAMI (Saudi Arabian Military Industries) állami céggel, az Egyesült Arab Emírségek pedig az EDGE csoporttal valami hasonló együttműködésre törekszik.

A Rheinmetall és a Barzan Holdings (Rheinmetall Barzan Advanced Technologies, RBAT) közös vállalatát 2018 márciusában alapították. Első lépésben az RBAT megállapodott több katari céggel, hogy lőszergyártást indítanak az emírségben. Ezenkívül a vegyes vállalat megígérte, hogy új szimulációs technológiát vásárol a katari fegyveres erők számára, hogy kiképezzék őket a városi hadviselésre.

Emellett az RBAT pilóta nélküli földi járműveket (UGV) és irányító és vezérlő szoftvert (C2) is fejleszt, amelyek többek között az UGV vezérlésére is használhatók.

A közelmúltban egy jelentés is érkezett a katari haditengerészet lézerrendszerekkel való ellátására irányuló együttműködésről. Tamim bin Hamad al Thani emír májusi berlini látogatása kapcsán született megállapodás erről.

Nem csak Katarban

A Rheinmetall számára az RBAT csak egy része az Arab-félsziget államaiban a fegyveripar kiépítésére irányuló szélesebb körű tevékenységének. Idén tavasszal bejelentették, hogy a Rheinmetall közös vállalatot alapított Radarabia néven a szaúdi MAZ csoporttal; kezdetben a légvédelmi fegyverek karbantartását és javítását veszi át, a jövőben pedig saját gyártást indít az országban a svájci Rheinmetall oerlikoni leányvállalatának segítségével.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG