<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az energia-diverzifikációra irányuló törekvésben Katar állam a világ legnagyobb LNG-exportőreként az EU stratégiájának kulcsfontosságú pillérévé vált. Katar közelebb van az EU-hoz, mint az USA és Ausztrália, ami olcsóbb exportútvonalat jelent a katari LNG-szállítások számára.  Káncz Csaba jegyzete.

A súlyosbodó európai geopolitikai és energiaválság közepette az EU azon fáradozik, hogy növelje a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az orosz gáztól való túlzott függőségének csökkentésére irányuló célkitűzésének egyik elemeként. 2021-ben az EU 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból (140 milliárd köbmétert csővezetéken és 15 milliárd köbméter LNG-t). A REPowerEU kezdeményezés keretében az Európai Bizottság célja, hogy növelje az LNG-importot, hogy 2022 végéig 50 milliárd köbméter orosz gázt tudjon helyettesíteni.

Kulcsfontosságú, hogy mit lép Katar. Fotó: depositphotos.comKulcsfontosságú, hogy mit lép Katar. Fotó: depositphotos.com

Az energia-diverzifikációra irányuló törekvésben Katar állam a világ legnagyobb LNG exportőreként az EU stratégiájának kulcsfontosságú pillérévé vált. 2021-ben Katar biztosította Európa teljes LNG-importjának 24 százalékát, az USA mögött (26 százalék) és Oroszország előtt (20 százalék). 2021-ben az EU teljes LNG-importja elérte a 77 milliárd köbmétert - ez a szám 108 milliárd köbméterre nő, ha hozzáadjuk az Egyesült Királyságot és Törökországot. A közelmúltban az EU az USA-val együtt széles körben bevonta Katart az LNG-piacon betöltött vezető szerepére és a Nyugattal fenntartott szoros kapcsolataira tekintettel.

Kemény dió Katar

A katari LNG-ipar erősen központosított, ellentétben más LNG-exportáló országokéval (az Egyesült Államokkal és Ausztráliával), ami azt jelenti, hogy Doha nagyobb ellenőrzést élvez az ágazat és exportpolitikája felett.

A mostani válság során Katar hajlandóságot mutat arra, hogy hozzájáruljon az európai energiabiztonsági és diverzifikációs tervek javításához. Ugyanakkor továbbra is távoli annak lehetősége, hogy Európa rövid távon további katari LNG-mennyiségeket kapjon. Ennek az az oka, hogy Katar jelenleg a tartalék LNG exportkapacitás hiányától szenved. A katari energiát főként ázsiai vásárlóknak értékesítik (az LNG-exportjának több mint 70 százalékát) hosszú távú szerződések (LTC-k) révén, ami korlátozott manőverezési lehetőséget hagy a kvóták növelésére. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
hírlevél
Ingatlantájoló