BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2008. augusztus 28. 11:13

Erősen megingott az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulat a grúziai konfliktus kirobbanása óta. Ebben különbözik a mostani helyzet "56-tól - mondta a brit külügyminiszter.

Erősen megingott az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulat a grúziai konfliktus kirobbanása óta; az új érték- és adósságpiaci kibocsátások ebben a hónapban szinte a nullára csökkentek, írta a csütörtöki Financial Times. A brit külügyminiszter aznapi nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzetet éppen ez különbözteti meg például az 1956-os magyarországi orosz bevonulástól.

A londoni gazdasági napilap által idézett moszkvai banki forrás szerint rengeteg ügylet vált semmivé a grúziai háború óta: adósság- és értékpiaci, valamint határokon átnyúló egyesülési és felvásárlási (M&A) üzletek és minden fajta finanszírozási tranzakció. A Financial Times kimutatása szerint az orosz vállalatok által piacra vitt új adósság értéke augusztusban 87 százalékkal zuhant a júliusi szintről, 1,18 milliárd dollárra. Hasonlóan meredek esés volt az értékpiaci kibocsátásokban is: az ilyen ügyletekkel felhajtott tőke ebben a hónapban 3 millió dollár volt a júliusi 933 millió dollár után.

Az irányadó orosz RTS tőzsdeindex augusztus eleje óta 18,2 százalékot zuhant. A BBC rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában ez utóbbit emelte ki David Miliband brit külügyminiszter is, mondván: a politika és a gazdaság a modern világban összenőtt, és ez is jelzi, hogy mi minden változott az elmúlt 40-50 évben. - Senki nem kérdezte 1968-ban, hogy Csehszlovákia megszállása milyen hatással lesz a "szovjet tőzsdére", és 1956-ban sem kérdezte senki, hogy a magyarországi invázió milyen hatást gyakorol a "szovjet tőzsdére" ... ma már felteszik ezt a kérdést, és ez fontos hatóerő - fogalmazott a brit külügyminiszter.

A Troika Dialog, a legrégebbi és legnagyobb orosz befektetési magánbank vezető stratégája azonban azt mondta a csütörtöki Financial Timesnak: nem figyeli naponta "tűkön ülve", hogy éppen ki viszi el a pénzét, mert az orosz makrogazdasági háttér és a rubel mindentől függetlenül erős marad. A szakértő szerint a makrogazdasági kockázat nélküli, komoly piacokon az árfolyamok általában nem maradnak hosszú ideig a részvényenkénti eredményekhez mért tízszeres szorzó alatt; "amint elül a zaj", ezek a piacok visszalendülnek.

A Troika Dialog vezető elemzője szerint az orosz piacon jelenleg átlagosan a 2009-re előrejelzett részvényenkénti eredmény hatszorosán forognak a papírok, és ha az olajár kitart, ez a szint már vásárlási lehetőséget fog jelenteni. A Deutsche Bank egyik részvénypiaci stratégája is azt mondta, hogy Oroszország erős gazdasági növekedést és ellenállóképességet mutat, és ezek azok a kulcstényezők, amelyekkel át lehet vészelni a globális piaci viharokat.

A G8-ból G7 lett - szakad a világpolitika?
A grúzok és az oroszok is elszámították magukat
Oroszország nem fél egy új hidegháborútól
Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét
Charles Gati: az orosz viszony az új elnök kezében  
NATO-Moszkva: Grúzia szakítóindok?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Friss
hírlevél