<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Erősen megingott az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulat a grúziai konfliktus kirobbanása óta. Ebben különbözik a mostani helyzet "56-tól - mondta a brit külügyminiszter.
Erősen megingott az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulat a grúziai konfliktus kirobbanása óta; az új érték- és adósságpiaci kibocsátások ebben a hónapban szinte a nullára csökkentek, írta a csütörtöki Financial Times. A brit külügyminiszter aznapi nyilatkozata szerint a jelenlegi helyzetet éppen ez különbözteti meg például az 1956-os magyarországi orosz bevonulástól.

A londoni gazdasági napilap által idézett moszkvai banki forrás szerint rengeteg ügylet vált semmivé a grúziai háború óta: adósság- és értékpiaci, valamint határokon átnyúló egyesülési és felvásárlási (M&A) üzletek és minden fajta finanszírozási tranzakció. A Financial Times kimutatása szerint az orosz vállalatok által piacra vitt új adósság értéke augusztusban 87 százalékkal zuhant a júliusi szintről, 1,18 milliárd dollárra. Hasonlóan meredek esés volt az értékpiaci kibocsátásokban is: az ilyen ügyletekkel felhajtott tőke ebben a hónapban 3 millió dollár volt a júliusi 933 millió dollár után.

Az irányadó orosz RTS tőzsdeindex augusztus eleje óta 18,2 százalékot zuhant. A BBC rádiónak adott csütörtöki nyilatkozatában ez utóbbit emelte ki David Miliband brit külügyminiszter is, mondván: a politika és a gazdaság a modern világban összenőtt, és ez is jelzi, hogy mi minden változott az elmúlt 40-50 évben. - Senki nem kérdezte 1968-ban, hogy Csehszlovákia megszállása milyen hatással lesz a "szovjet tőzsdére", és 1956-ban sem kérdezte senki, hogy a magyarországi invázió milyen hatást gyakorol a "szovjet tőzsdére" ... ma már felteszik ezt a kérdést, és ez fontos hatóerő - fogalmazott a brit külügyminiszter.

A Troika Dialog, a legrégebbi és legnagyobb orosz befektetési magánbank vezető stratégája azonban azt mondta a csütörtöki Financial Timesnak: nem figyeli naponta "tűkön ülve", hogy éppen ki viszi el a pénzét, mert az orosz makrogazdasági háttér és a rubel mindentől függetlenül erős marad. A szakértő szerint a makrogazdasági kockázat nélküli, komoly piacokon az árfolyamok általában nem maradnak hosszú ideig a részvényenkénti eredményekhez mért tízszeres szorzó alatt; "amint elül a zaj", ezek a piacok visszalendülnek.

A Troika Dialog vezető elemzője szerint az orosz piacon jelenleg átlagosan a 2009-re előrejelzett részvényenkénti eredmény hatszorosán forognak a papírok, és ha az olajár kitart, ez a szint már vásárlási lehetőséget fog jelenteni. A Deutsche Bank egyik részvénypiaci stratégája is azt mondta, hogy Oroszország erős gazdasági növekedést és ellenállóképességet mutat, és ezek azok a kulcstényezők, amelyekkel át lehet vészelni a globális piaci viharokat.

A G8-ból G7 lett - szakad a világpolitika?
A grúzok és az oroszok is elszámították magukat
Oroszország nem fél egy új hidegháborútól
Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét
Charles Gati: az orosz viszony az új elnök kezében  
NATO-Moszkva: Grúzia szakítóindok?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG