<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai elnök szerint bizonyíthatóan vegyifegyver-támadást követett el Damaszkusz, majd órákon belül foganatosította a válaszcsapást is. Nagy-Britannia üdvözölte a gyors és hatékony bombázást, az oroszok ugyanakkor válaszlépéssel fenyegettek. Trump végül tényleg háborút akar Oroszországgal?
EPA/ERIC THAYER / POOL

Tegnap esti hírek szerint az amerikai külügyminisztérium bizonyítékot talált arra, hogy múlt szombaton vegyifegyver-támadás történt Dúmában, amelyet a szír kormány rendelt el. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor nem csak a szír kormány, hanem Moszkva felelősségére is felhívta a figyelmet. Megfogalmazása szerint Oroszország ugyanis kudarcot vallot, mivel egyáltalán nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy megállítsák őket. Az ENSZ a Dúmában történtekért Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszi felelőssé, és korábban katonai megtorlást helyeztek kilátásba.

Trump nem vár senkire

Donald Trump ugyan tegnap bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanácskozás nem járt sikerrel, így a további információk összegyűjtéséig elnapolja a támadást Szíria ellen. Ugyanakkor helyi idő szerint péntek este 9-kor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását. A támadásban közreműködött az Egyesült Királyság és Franciaország is.

A légicsapás-sorozat - amely egyébként az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt. Beszédében Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától.

Az amerikai elnök emellett élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszország és Irán - az Aszad-rendszer két támogatójával – szemben is. Mint fogalmazott: "Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni":

Egy kicsit hipokrata, nem?

Az oroszok menekülthullámot jósolnak, ha Amerika megkezdi a támadást - igazuk lehet? >>>

Az amerikai védelmi miniszter, James Mattis elmondása szerint a légitámadás során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek. Marris hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly, ugyanakkor megerősítette, hogy egyszeri, koordinált csapásról volt szó, amelynek során kifejezetten olyan célpontokat támadtak, ahol vegyifegyver-készletek találhatók.

A védelmi minisztérium, a Pentagon vezetője hangsúlyozta: a légicsapások a szíriai kormány és nem a rendszer fő támogatója, Oroszország ellen irányultak, és Bassár el-Aszad elnöknek akarnak vele "nagyon erős üzenetet" küldeni. Mattis hangsúlyozta: egyelőre nem terveznek újabb légicsapásokat, a jövőbeni válaszlépések attól függnek, hogy a szír kormány bevet-e még vegyi fegyvereket.

Kiakadtak az oroszok

A washingtoni orosz nagykövet, Anatolij Anatonov ugyanakkor közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire. Meglátása szerint a támadással ugyanis "a legrosszabb aggodalmak váltak valóra, a figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket.” Hozzátette: az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül.

Nem sokkal később az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a szövetségeseik a békés megoldást veszélyeztetik a támadással. Dmitrij Szablin, az Állami Dumának a szíriai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős koordinátora Damaszkuszban újságíróknak kijelentette: Egyesült Államok vezette koalíció azért mért csapást Szíriára, hogy megakadályozza a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kelet-gútai vizsgálatát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló