4p
Az amerikai elnök szerint bizonyíthatóan vegyifegyver-támadást követett el Damaszkusz, majd órákon belül foganatosította a válaszcsapást is. Nagy-Britannia üdvözölte a gyors és hatékony bombázást, az oroszok ugyanakkor válaszlépéssel fenyegettek. Trump végül tényleg háborút akar Oroszországgal?
EPA/ERIC THAYER / POOL

Tegnap esti hírek szerint az amerikai külügyminisztérium bizonyítékot talált arra, hogy múlt szombaton vegyifegyver-támadás történt Dúmában, amelyet a szír kormány rendelt el. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor nem csak a szír kormány, hanem Moszkva felelősségére is felhívta a figyelmet. Megfogalmazása szerint Oroszország ugyanis kudarcot vallot, mivel egyáltalán nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy megállítsák őket. Az ENSZ a Dúmában történtekért Bassár el-Aszad elnök rezsimjét teszi felelőssé, és korábban katonai megtorlást helyeztek kilátásba.

Trump nem vár senkire

Donald Trump ugyan tegnap bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanácskozás nem járt sikerrel, így a további információk összegyűjtéséig elnapolja a támadást Szíria ellen. Ugyanakkor helyi idő szerint péntek este 9-kor bejelentette, hogy elrendelte a légicsapások megindítását. A támadásban közreműködött az Egyesült Királyság és Franciaország is.

A légicsapás-sorozat - amely egyébként az eddigi legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen - Trump elnök bejelentésekor már folyamatban volt. Beszédében Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától.

Az amerikai elnök emellett élesen bíráló szavakat fogalmazott meg Oroszország és Irán - az Aszad-rendszer két támogatójával – szemben is. Mint fogalmazott: "Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni":

Egy kicsit hipokrata, nem?

Az oroszok menekülthullámot jósolnak, ha Amerika megkezdi a támadást - igazuk lehet? >>>

Az amerikai védelmi miniszter, James Mattis elmondása szerint a légitámadás során megpróbálták elkerülni, hogy civilek is áldozatul essenek. Marris hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei sokkal erőteljesebb csapást hajtottak végre, mint tavaly, ugyanakkor megerősítette, hogy egyszeri, koordinált csapásról volt szó, amelynek során kifejezetten olyan célpontokat támadtak, ahol vegyifegyver-készletek találhatók.

A védelmi minisztérium, a Pentagon vezetője hangsúlyozta: a légicsapások a szíriai kormány és nem a rendszer fő támogatója, Oroszország ellen irányultak, és Bassár el-Aszad elnöknek akarnak vele "nagyon erős üzenetet" küldeni. Mattis hangsúlyozta: egyelőre nem terveznek újabb légicsapásokat, a jövőbeni válaszlépések attól függnek, hogy a szír kormány bevet-e még vegyi fegyvereket.

Kiakadtak az oroszok

A washingtoni orosz nagykövet, Anatolij Anatonov ugyanakkor közleményben figyelmeztetett a szíriai légicsapások következményeire. Meglátása szerint a támadással ugyanis "a legrosszabb aggodalmak váltak valóra, a figyelmeztetéseink nem találtak meghallgatásra. Egy előre eltervezett forgatókönyvet hajtottak végre. Most ismét fenyegetnek bennünket.” Hozzátette: az ilyen akciók nem maradnak következmények nélkül.

Nem sokkal később az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a szövetségeseik a békés megoldást veszélyeztetik a támadással. Dmitrij Szablin, az Állami Dumának a szíriai parlamenttel való kapcsolattartásért felelős koordinátora Damaszkuszban újságíróknak kijelentette: Egyesült Államok vezette koalíció azért mért csapást Szíriára, hogy megakadályozza a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kelet-gútai vizsgálatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG