TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem sikerült megegyezniük az uniós kormány- és államfőknek tegnap arról, hogy kit jelöljenek az Európai Bizottság elnöki posztjára. A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber esélyei minimálisra csökkentek, miután Angela Merkel is kihátrálni látszik mögüle. Ugyanakkor a többi csúcsjelöltet a német kancellár és a Néppárt blokkolhatja. A patthelyzetet jövő vasárnap rendkívüli EU-csúcson próbálják majd feloldani.
Angela Merkel sajtótájékoztatója a tegnapi EU-csúcs után Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Már Angela Merkel is alig lát esélyt arra, hogy a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke, írja a Spiegel.

Tudomásul vette

A német kancellár a tegnapi brüsszeli EU-csúcs után arra az újságírói kérdésre, miszerint továbbra is kitart-e Weber mellett, nevének említése nélkül azt válaszolta:

Donald Tusk közölte, hogy mi a helyzet, amit tudomásul kell vennünk. Ez egy olyan megállapítás, amely kihívások elé állít minket.

A tagállami kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke azt jelentette be a testület tanácskozása után, hogy nem sikerült megállapodni az uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak.

Hozzátette: a vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét. Szerinte a jövő heti rendkívüli EU-csúcsig a tagállamok között és az európai parlamenti (EP) frakciókkal is folytatódnak a megbeszélések.

Tizenegyen Weber ellen

A német lap szerint az elmúlt napokban tizenegy kormány- vagy államfő tette világossá Tusk előtt, hogy nem fogadja el a bajor politikust. Elutasításukat azzal indokolják, hogy Webernek nincs kellő politikai tapasztalata, még miniszter sem volt. A néppárti jelöltet az EP liberális és szociáldemokrata frakciója sem támogatja.

A Spiegel ugyanakkor úgy tudja, hogy nincs jobb helyzetben a liberálisok jelöltje, Margrethe Vestager, valamint a szociáldemokraták jelöltje, Frans Timmermans sem. A német kancellár a tegnapi csúcson azt mondta: ha Weber nem marad versenyben, akkor a másik két csúcsjelöltnek is ki kell szállnia.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az uniós tagországok vezetői egyáltalán nem tettek előrelépést a tárgyalás során. Szerinte kétséges, hogy a jövő heti rendkívüli csúcs sokkal ígéretesebb lesz. Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre teljes a patthelyzet.

Macron egyensúlyt szeretne

Emmanuel Macron francia elnök – utalva arra, hogy nem csak az Európai Bizottság, hanem több más uniós intézmény élére is új vezetőt kell választani – megjegyezte: a jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját, és olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt.

Az Európai Tanácsban az európai bizottsági elnöki posztra jelöléshez minősített többség szükséges, és annak során – az uniós szerződés értelmében – a májusi EP-választások eredményét is figyelembe kell venni.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezt követően az EP-nek is meg kell szavaznia, egyszerű többséggel. Ha ez nem történik meg, akkor elölről kezdődik a procedúra: az Európai Tanácsnak új jelöltben kell megegyeznie. Az új elnök november elsején veszi át a Bizottság vezetését Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság jelenlegi elnökétől.

Juncker: engem nem egyszerű pótolni

A csúcs utáni sajtótájékoztatón Juncker egyébként tréfálkozva megjegyezte: bizonyos elégedettséggel és boldogsággal tölti el, hogy úgy tűnik, nem egyszerű őt pótolni.

(A történtekkel később videókommentárban foglalkozunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Makro / Külgazdaság Népszava: Nem bírják a tempót a mentők, több ezer helyszínre nem értek oda mintát venni
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:04
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni - írta a Népszava. 
Friss
hírlevél