BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2015. január 5. 11:00

Az európai vezetők kétségbeesetten próbálnak választ találni a problémára, miközben a hat éve tartó recesszió és megszorítások már amúgy is kikezdték a társadalmak kötőszöveteit. Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Dániában és Svédországban napjainkra már teljesen átalakult a politikai spektrum a - főként muszlim - bevándorlási hullám hatására.

A világban napjainkban 51,2 millió menekült bolyong – ez több, mint a II. világháború óta bármikor. Főként Szíria és Irak összeomlása, Nyugat Afrika felekezeti összecsapásai és a Száhel-övezet kiszáradása miatt kelnek útra milliók. Az Európai Unió ennek hatására olyan nagyságrendű menekültválsággal szembesül, mint utoljára a jugoszláv polgárháború ideje alatt.

Csak tavaly mintegy 200 000 menekült lépett Németország területére. A hat éve tartó recesszió és megszorítások viszont már amúgy is kikezdték az európai társadalmak kötőszöveteit. Ez az újabb megpróbáltatás pedig már sok országban vehemens bevándorlás-ellenes civil és politikai mozgalmakat hív életre és erősíti tovább a meglévőket.  Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Dániában és Svédországban napjainkra már teljesen átalakult a politikai spektrum a – főként muszlim - bevándorlási hullám hatására.  A feszültség Svédországban már erőszakos formát is ölt, ott az elmúlt két hétben három mecsetet gyújtottak fel ismeretlenek. A vikingek hazájában a lakosság 5%-a muszlim bevándorló, de ők felelősek az elkövetett bűnesetek 77%-ért, ami természetesen csak olaj a tűzre.

Molotov-koktélok német mecsetekre is

Németországban az elmúlt két évben több mint 70 incidenst regisztráltak mecsetek ellen.  Az EU legerősebb országában meglepően lassan erodálódott a politikai centrum, de tavaly az EP választáson már áttörést ért el a bevándorlás- és euró-ellenes AfD párt.  Az utóbbi hónapokban pedig egy – az AfD által támogatott - civil mozgalom felvonulásai borzolják az idegeket a berlini kormányzatban.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom legutóbbi, karácsony előtt tartott megmozdulásán több mint 15 ezren vettek részt.  A következő megmozdulás ma este lesz, erre a szervezők már 20 000 embert várnak.  A felvonulás láza más országokra is átterjedt, így Ausztriára, Svájcra és Svédországra is.  Dániában január 19-re tervezik az első megmozdulást.

A központi mecset Kölnben

A politikai nyomás miatt Merkelnek is meg kellett szólalnia. Újévi üdvözletében a kancellár elhatárolódott a Pegida felvonulásaitól, amelynek szervezőit szerinte „gyakran előítéletek, sőt gyűlölet vezérel”. A színfalak mögött viszont már valódi politikai megoldásokat keres a német kormányzat.  Merkel szerdán utazik, Londonba, hogy az orosz-ukrán helyzet áttekintése mellett megvitassák a brit Ukip és a német AfD/Pegida problémakörét is.  Cameron brit miniszterelnök szerint még az Európai Unió szerződéseit is módosítani kell az EU-társállamokból érkezők nagy-britanniai bevándorlásának megfékezésére.  A brit sajtó szerint pedig kormányuk eltökélte magát, hogy számszerű felső határ (kvóta) meghatározásával is korlátozza a bevándorlást.

Franciaország egyes külvárosi (nyomor)negyedei már elestek

Hollande francia elnök is elhatárolódott a rasszizmustól újévi beszédében.  A szekularizmus ideáljait éltette és óvott attól, hogy egyes vallások követőit megbélyegezzenek.  Franciaország tavaly már átélt erőszakos megmozdulásokat a zsidó közösség ellen, amikor az izraeli katonai műveletek Gázában 2 000 halálos áldozattal jártak.

Franciaország lakosságának mintegy 6-8%-a muszlim, második legnagyobb városában, Marseille-ben ez az arány 30-40%. A bevándorolt közösség szociálisan lecsúszott tagjai külvárosi nyomornegyedekbe (banlieue) zsúfolódtak és kriminalisztikailag már régóta külön kategóriát alkotnak. Példának okáért 2014 szilveszter éjjelén Franciaországban 940 autót gyújtottak föl randalírozó csoportok.

Makro / Külgazdaság Szlovéniában is átvállalja az állam a béreket
MTI | 2020. április 2. 21:14
Egyetemistákon, nyugdíjasokon és munkavállalókon is segít a szlovén állam a járvány alatt. A katonaságot ott nem vetik be.
Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
hírlevél