<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A belga atomerőműveken repedéseket találtak, ráadásul a párizsi robbantókhoz köthető szélsőségesek is feltűnő érdeklődést mutatnak a hasadóanyagok iránt. Belgiumban és Hollandiában most minden állampolgárnak jódtablettákat akarnak kiosztani. Hazánkban Paks környékén a hatóságok központilag tárolják a jódtablettákat.
Atomerőmű, Tihange. Kép forrása: EPA/JULIEN WARNAND

Eközben az Uniós eljárások miatt nem lehet felvenni a paksi bővítéshez szükséges orosz hitelt, aminek viszont idén több mint 75 millió forintba kerül a rendelkezésre állási jutaléka.

Egy nappal azután, hogy Belgiumban bejelentették: jövőre minden állampolgárnak osztanak jódtablettát nukleáris balesetek esetére, múlt pénteken a szomszédos Hollandia hozott hasonló döntést. A hágai egészségügyi minisztérium úgy határozott, hogy az eddigi 20 kilométerről 100 km-re terjeszti ki a védelmi zónát és ezért 15 millió darab ilyen készítményt rendelt meg. A jódtabletták szedését az indokolja, hogy atomreaktor baleset esetén különféle jódizotópok kerülnek a légtérbe. Ezek veszélyes sugárterhelést jelentenek az ember számára, mivel a szervezetbe jutva a pajzsmirigyben felhalmozódik és belső sugárterhelést okoz.

Hágában a döntést annak hatására hozták meg, hogy Hollandiában, Németországban és Luxemburgban is vita indult arról, kellően biztonságosak-e a közös határaikhoz közeli belga atomerőművek. Hollandiában mostanáig az erőművek 20 kilométeres körzetében minden 40 évesnél fiatalabb személy kapott jódtablettákat, hogy kéznél legyen odahaza.

Az ellátási zónák kiterjesztése - a nyugat-hollandiai Borssele atomerőmű körzetén kívül - az ország keleti és déli részét is érinti, az alsó-szászországi Elmslandban működő német, illetve Doelben és Tihange-ban lévő belga erőművek közelsége miatt. 2012 nyarán repedéseket találtak a doeli erőmű 3-as és a tihange-i 2-es blokkján, s ezeket a szakemberek azóta vizsgálják.

Belga félelmek a nukleáris terrortól

Belgiumban ráadásul nagy a félelem egy esetleges nukleáris terrortámadás miatt is. A 2015 novemberi, párizsi támadások után az egyik feltételezett elkövető rokonánál tartott házkutatás során a nyomozók lefoglaltak egy videofelvételt, ami a Belga Nukleáris Program Kutatási és Fejlesztési igazgatójáról készült. A nyomozók szerint a terroristák rejtett kamerákat szereltek fel a vezető háza köré, hogy megfigyelhessék a mozgását.

Káncz Csaba

A találgatások között nemcsak az szerepel, hogy a terroristák egy atomerőműre csapnának le, hanem az is, hogy hasadóanyaghoz akarnak jutni, hogy „piszkos bombát” készíthessenek. A belga sajtó március 26-án arról is hírt adott, hogy Charleroi városban megölték egy belga atomerőmű egyik biztonsági őrét kutyasétáltatás közben. A La Derniere Heure című napilap annyit megtudott, hogy elvitték az őr belépőkártyáját is.

hirdetés

A hatóságok nem teketóriáznak. Március 22-én, órákkal a brüsszeli reptéren történt robbanások után a két belga atomerőmű közül az egyikben több munkás biztonsági belépőjét elvették, és mindenkit hazaküldtek, akiknek a munkája nem elengedhetetlen a termeléshez. A hatóságok akkor felfegyverzett csapatokat küldtek a belga és francia nukleáris létesítményekhez, a nukleáris programokban pedig a legmagasabb szintre emelték a biztonság szintjét.

A belga parlamentben is éles vita robbant ki az ügyről. Jean-Marc Nollet, az Ecolo parlamenti képviselője azzal vádolta Jan Jambon belügyminisztert, hogy bár a hatóságok már tavaly november végén tudtak a videó létezéséről, még januárban is tagadták, hogy a belga nukleáris erőműveket bármifajta veszély fenyegetné. Sébastien Berg, a belga Nukleáris Ellenőrzés Szövetségi Hatóságának szóvivője kijelentette: „Konkrét jelek mutatnak arra, hogy a párizsi terrortámadásban részt vevőknek szándékában állt egy cselekmény elkövetése a négy atomerőművünk egyikénél. Ha megtalálják a módját, hogy ilyen anyagot elterjesszenek a lakosság között, azzal nagy kárt tudnának tenni.”

Hazai nukleáris-baleset elhárítási terv

Hazánkban a Paksi Atomerőmű Rt. (4 db VVER-440 energetikai atomreaktora), a Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia Kutatóintézet kutatóreaktora és a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Tanreaktora esetében lehet számolni hasonló veszéllyel. Paks esetében a lakossági tájékoztató szerint „A jódtablettákat központilag tárolják, kiosztásuk központilag történik. A településeken átutazókat az illetékes katasztrófavédelmi szervezetek látják el jódtablettával.” Az országosan megteendő lépéseket az „Országos Nukleáris-baleset Elhárítási Terv" tartalmazza.

A magyar miniszterelnök által mindenfajta belföldi és külföldi szakmai párbeszéd nélkül, konspiratív módon megkötött Paks II. projektről itt megjegyzendő, hogy jelenleg két komoly Uniós eljárás (’kötelezettségszegési eljárás’) is zajlik, a tiltott állami támogatás gyanúja illetve a nemzetközi beruházási tender elmaradása miatt. Mindkettő azt eredményezheti, hogy az eddigi szerződéseket fel kell bontania a magyar államnak. A folyamatban lévő Uniós eljárások miatt egyelőre nem lehet felvenni a paksi bővítéshez szükséges orosz hitelt, aminek viszont idén 250 ezer euróba – azaz több mint 75 millió forintba - kerül a rendelkezésre állási jutaléka.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló