3p
Mutatjuk, milyen makrogazdasági adatra lesz érdemes figyelni a következő héten a világgazdaságban. Hétfőn, kedden és szerdán kevesebb adatközlés várható, de csütörtökön és pénteken már több fontosabb jelentés is lesz. Napról napra. Ez vár ránk a jövő héten.

Hétfőn a müncheni ifo gazdaságkutató intézet februári németországi üzleti hangulatindexére lehet számítani, ezen kívül csak az amerikai lakáseladások januári statisztikája kaphat nagyobb figyelmet a piaci befektetőktől.

Vall néhány cégVállalati negyedéves jelentésből az előző hetekhez hasonló továbbra is egyre kevesebb várható. Az HSBC bank, az Allianz biztosító és pénzügyi szolgáltató, a Bayer gyógyszeripari és vegyipari vállalat, a francia AXA bank és a francia GDF Suez elektromos közműszolgáltató ismerteti negyedéves eredményeit.

Kedden a Destatis német statisztikai hivatal közzéteszi a tavaly negyedik negyedéves német GDP részletes statisztikáit, az Eurostat pedig januári eurózónás inflációs jelentését. A Markit Economics piackutató délután adja ki az amerikai szolgáltató szektor februári teljesítményét mérő beszerzésimenedzser-indexét (BMI), a Conference Board gazdaságkutató intézet pedig februári fogyasztói hangulatindexét.

Szerdán az HSBC közzéteszi a kínai feldolgozóiparra vonatkozó nem hivatalos februári BMI-jét és az Egyesült Államokban megjelenik az újonnan épült lakások januári eladási statisztikája. Janet Yellen, amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke szerdán ismerteti a képviselőház illetékes bizottsága előtt a Fed monetáris politikájáról készített jelentését, egy nappal a szenátus illetékes bizottságának hasonló ülése után.

Csütörtökön GfK gazdaságkutató intézet márciusra vonatkozó, előremutató német hangulatindexével veszi kezdetét a nap, később megjelenik a februári német munkanélküliségi adat is. Csütörtökön teszik közzé a spanyol és a nagy-britanniai tavalyi utolsó negyedéves GDP statisztikáját, az Európai Bizottság pedig kiadja februári gazdasági hangulatmutatóját (ESI).

Délután már az amerikai gazdasági adatok köthetik le az elemzők figyelmét. Megjelenik a januári munkanélküliségi adat, a januári inflációs jelentés, és a tartós cikkek rendelésállományának januári változásáról készült felmérés.

Péntek hajnalban számos januári japán makrogazdasági adat jelenik meg, többek közt a munkanélküliség, az infláció, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom aktuális számai. A nap hátralevő részében az olasz és a német infláció februári adatára, a tavalyi negyedik negyedéves amerikai GDP második becslésére, a januárban folyamatban levő amerikai lakáseladások statisztikájára és a Michigan Egyetem végleges februári fogyasztói hangulatindexére lehet számítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG