4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába vesztünk össze mindenkivel az oroszokért, végül nem épül meg a Déli Áramlat - megvan, mennyi gázzal futunk neki a télnek - a tejtermelők még nem döntötték el, hogy tüntetnek-e - komoly fennakadásokat okoz az ónos eső - már tudjuk, mennyibe kerül idén a karácsonyfa

Az Európai Unió és az Egyesült Államok addig fúrta a Déli Áramlatot, amíg az oroszok feladták: Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását. A Déli Áramlat beruházásért felelős Gazprom közleményében azt írta, hogy a projektet lezárták. Az európai ellenkezésben, ami miatt végül Putyin feladta a tervet, Magyarország finoman szólva sem járt élen, sőt: külön törvényben engedélyezte a parlament a magyarországi szakasz megépítését, megkerülve az Uniót. Szakértők szerint a projekt lefújása kellemetlen helyzetbe hozza Magyarországot. Az oroszok egyébként nem adják fel Ukrajna elkerülésének tervét: egy Európát ellátó földgázelosztó központot terveznek építeni Törökországban.

Véget ért az idei gázbetárolási időszak, a múlt hét vége óta befelé már nem, csak kifelé ment fűtőanyag a hazai tárolókból. A Magyar Földgáztároló négy kereskedelmi tárolóját közel 60 százalékig töltötték fel, a szőregi tároló – melynek része a stratégiai készlet is – szinte teljesen tele van. Így az összkapacitás 70 százalékával indulunk neki a télnek, a Napi Gazdaság azt írja, ez hosszabb időre is elég lehet, ha esetleg Ukrajna felől valamiért elakadna a gázellátás.

Jövőre ugyan emelkedik a tejtermelői támogatás, azonban ez nem ellensúlyozza azt a kiesést, amit a földalapú támogatásoknál bevezetett felső plafon elvesz az ágazattól. A tejtermelők jelentős része ugyanis nagygazdaság. Kiesést jelent a tejtermelőknek az agrár-környezetgazdálkodási támogatások szüneteltetése is, a tejtermelőknek azonban a legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy az áfacsalással a magyar piacra kerülő tejek leszorítják az árakat. Emiatt a tejtermelők tüntetni készülnek - hogy lesz-e demonstráció, az attól függ, tesz-e valami érdemi lépést a kormány az ügyben - írja a Magyar Nemzet.

Az ónos eső továbbra is megnehezíti a közlekedést a fővárosban és környékén: leszakadt vezetékek, kidőlt fák miatt a még a pótlóbuszok is terelőútvonalon járnak helyenként. A BKK azt közölte: több járat nem közlekedik, vagy terelőúton jár, ezekről többet tudhat meg cikkünkből. Borsodban, Hevesben és Pest megyében több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni hétfő óta. Az időkép.hu szerint egyébként éjszaka északon-északkeleten havas eső, havazás váltotta fel az esőt.

Országszerte elkezdték árulni a fenyőfákat, de a legtöbb közterületen csak a jövő héten kezdődik a vásár. A Magyar Hírlap Váradi Évát, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének kereskedőjét kérdezte az árakról; a szakember elmondta, nem lesz drágább a fenyő, mint tavaly volt. A legnépszerűbb lucfenyőt 2 ezer forintért, az ezüstfenyőt négyezer forintért kínálják, a normann fát pedig hatezerért - ezek az árak a legfeljebb kétméteres fákra igazak.

Varga Mihály szerint a január elsején hatályba lépő, a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó új szabályok megfelelő felkészülési időt biztosítanak, ugyanis csak 2015 szeptemberétől lehet vizsgálni a megelőző hat havi tagdíjbefizetést. Ha két egymást követő hónapban nem érte el a 70 százalékot a tagdíjat fizetők aránya, akkor megszüntetik a pénztárat - ilyenkor a tagok vagy visszakerülnek az állami rendszerbe - ekkor a reálhozamot a megszűnő pénztárnak ki kell fizetnie -, vagy összeolvadhat egy másik, működőképes magánnyugdíjpénztárral.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG