Hirdetés
Hirdetés

Hiába dörgölőztünk: Putyin lefújta az egész Déli Áramlat-projektet

2014. december 02., 07:48

Magyarország mindenkivel szembement volna, hogy az orosz érdekeknek megfelelően megépülhessen a Déli Áramlat, Vlagyimir Putyin azonban váratlanul lefújta az egész projektet. A Nabucco után tehát újabb óriási gázvezeték-projekt tervei mennek a kukába. Az EU ellenállásán bukott meg a projekt - vagy egyszerűen csak túl drága lett volna?

A projektet lezárták

Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Hirdetés

"Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedély Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezeték-rendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését... Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását" - szögezte le az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott meg is állnak - tette hozzá.

Forrás: south-stream.info
Forrás: south-stream.info

A Déli Áramlat beruházásért felelős Gazprom orosz állami energetikai cég az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a projektet lezárták.

Lesz helyette török földgázelosztó?

Az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét, de egy törökországi földgázelosztó központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása – tette hozzá az orosz elnök.

„Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem lesz megvalósítva” – fogalmazott Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén. Egyúttal azonban azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó központ létrehozása érdekében. A török–görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását – mondta Putyin.

Nem rajtunk múlt

Az európai ellenkezésben, ami miatt végül Putyin feladta a tervet, Mayarország finoman szólva sem járt élen, sőt: külön törvényben engedélyezte a parlament a magyarországi szakasz megépítését, megkerülve az Uniót. "Nagy érdeklődéssel várjuk, milyen magyarázatot ad a magyar fél, hogy ez a törvény minként tartja tiszteletben a tanács következtetéseit. A további lépésünk ennek a válasznak a függvénye" - mondta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke.

Magyarország jövőre megkezdené a Déli Áramlat gázvezeték építését a saját területén annak ellenére, hogy azt ellenzi az Európai Unió és az Egyesült Államok - ezt mondta november közepén Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Reuters hírügynökségnek.

Egy hete még úgy volt, megépül

Vlagyimir Markov, a Gazprom főosztályvezetője alig egy hete még azt mondta, hogy a beruházás megvalósítása a tervek szerint halad, noha némi elmaradás van az ütemtervtől. Leszögezte, hogy "a (Déli Áramlat) gázvezeték a terveknek megfelelően elkészül, és határidőre üzembe helyezik".

Igen sokba került volna

Alekszandr Ivannyikov, a Gazprom pénzügyi és gazdasági osztályvezetőjének első helyettese októberben egy szentpétervári nemzetközi gázfórumon azt mondta, hogy a Déli Áramlat összköltsége az eredeti 16 milliárd euróhoz képest 7,5 milliárd euróval többe kerülhet, azaz 23,5 milliárd euróra emelkedhet. Ez 47 százalékos drágulás lett volna. A gázszállítás az új vezetéken így lényegesen többe került volna, mint Ukrajnán át exportálni Európába

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?