4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A TakarékBank elemzői szerint idén még nem lesz felminősítés, de szinte minden mutató a további növekedésre utal.

A TakarékBank elemzői idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos bővülésére számítanak - mondta Oszlay András, a bank osztályvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: az idei éves átlagos infláció 0,2 százalékra várható, jövőre éves szinten 2,4 százalékra emelkedik a pénzromlás üteme.

Jól mutatunk külföldön

Kiemelte: az államháztartási hiány ebben az évben a GDP-hez mérten a 2,4 százalékos tervszám alatt maradhat, a külső egyensúlyi mutatók viszont a korábban vártnál is jobban alakulnak majd a TakarékBank elemzői szerint.

Oszlay András elmondta: a magyar gazdasági növekedést tekintve 2016-ban egy átmeneti lassulásra, 2017-ben pedig ismét erősödő gazdasági bővülésre lehet számítani.

Minden adott a növekedéshez?

A TakarékBank elemzői szerint a külső környezet alapvetően továbbra is támogatja Magyarország gazdasági növekedését annak ellenére, hogy az eltelt negyedévben romlottak a világgazdasági kilátások. A kínai gazdaság bővülési ütemének csökkenése áttételesen Európára és Észak-Amerikára is hat, egyrészt korlátozza az export növekedési lehetőségeit, másrészt viszont az alacsony olajárakon keresztül pozitívan befolyásolja az európai belső keresletet.

Az Európai Központi Bank legutóbb lefelé módosította az euróövezet növekedésére adott prognózisait a következő két évre, de kész az eddiginél is határozottabb gazdaságélénkítő lépéseket tenni - vélik a bank elemzői.

Kisebb megtorpanás

A várakozások szerint 2016-ban a lakossági fogyasztás élénkülése ellenére, a korábbi két évben csúcsra járatott uniós forrásfelhasználás csökkenése miatt, lassul a gazdasági növekedés. A bank elemzői azonban számítanak a magánszektor erősödő beruházási aktivitására és az állami beruházások dinamizálódására is, így 2017-ben újra gyorsuló gazdasági növekedést, és 2,8 százalékos GDP-bővülést tartanak valószínűnek.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője kifejtette: jövőre a fogyasztás lehet a magyar gazdaság motorja, a beruházások ezzel párhuzamosan várhatóan gyengébben alakulnak. Kiemelte: az ország nettó exportja még egy darabig jól teljesít majd, de a fogyasztás tartósan olyan tényező lesz, amely segíti a gazdaság fejlődését. A termelési oldaláról az ipar és a szolgáltatások támogatják majd a gazdasági bővülést a következő években.

Suppan Gergely úgy ítélte meg: a forint felülteljesítheti a feltörekvő piaci devizákat a következő időszakban, mert jelentősen csökkent az ország sérülékenysége az elmúlt időszakban.

Felminősíteni azért nem fognak

A szenior elemző úgy vélte: ennek ellenére az S&P pénteken várhatóan nem fogja felminősíteni Magyarországot, azt valószínűleg csak jövőre lépik meg, most esetleg pozitívra változtathatják a kilátást. A Moody's novemberben adhat pozitív kilátást Magyarország minősítését tekintve, a Fitch viszont még az idén befektetési kategóriába sorolhatja át Magyarországot.

Suppan Gergely szerint a külső egyensúlyi mutatók határozottan javulhatnak, az ország folyó fizetési mérlege, részben az olcsó olajnak köszönhetően, idén is jelentős többletet mutat majd. Hozzátette: a GDP-hez mérten az ország külső finanszírozási képessége idén 10 százalék fölé emelkedhet, így "nem kizárt, hogy az évtized végére A-val kezdődjön az adósbesorolásunk". (Az "A" kategóriába a jó adósországok tartoznak.)

A szenior elemző szerint a devizában nyilvántartott adósságrész zsugorodásával 2016-17-ben az államháztartás adósságállománya már erőteljesebben csökkenhet, így 2018-ra 70 százalék alatti GDP-arányos adósságmutatóra lehet számítani.

Suppan Gergely hozzáfűzte: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése akár most szeptemberben bekövetkezhet, de ennek nem lesz érdemi nyomása a forintra. Kiemelte: hosszabb távon erősödhet a forint, 2016 végére 300 forint/euró árfolyamot várnak a TakarékBanknál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG