<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A hét tele lesz a régió befektetői megítélését befolyásoló makrogazdasági adatokkal. Ezek közül csak az egyik a csütörtökön megjelenő GDP adat. Lesz még német és euróövezeti gazdasági hangulatindex és kínai ipari termelési növekedési ütem is. Az elemzők előzetesen nem túl optimisták.

A GDP szempontjából a hét meghatározó napja lehet a csütörtök, mert akkor jelennek meg az előzetes euróövezeti és német második negyedévi GDP-növekedés mellett a román, a szlovák, a lengyel és a magyar második negyedévi növekedési adatok is. A GDP-sorozatot pénteken a brit előzetes második negyedévi adat zárja.

Elemzők a GDP-növekedési ütem lassulására számítanak szerte a régióban. A német második negyedévre például 1,5 százalékos éves növekedést várnak az első negyedévi 2,5 százalék után. Az euróövezeti éves növekedés a várakozások szerint mindössze 0,7 százalék lesz a második negyedévben az első negyedévi 0,9 százalék után.

Hétfőn lehet számítani néhány, a régió befektetői megítélését esetleg befolyásolni tudó makrogazdasági adatra a román júliusi fogyasztói árindex, júniusi ipari termelés és júniusi külkereskedelmi mérleg formájában a cseh júliusi fogyasztói árindexszel és a szlovák júniusi külkereskedelmi mérleggel kiegészítve, amihez kedden a szlovák júliusi infláció is társul.

Hétfőn esedékes az előzetes orosz második negyedévi GDP-növekedés közzététele is, amiből már következtetéseket is le lehet majd vonni az ország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági hatására.

Romló hangulatindex?

hirdetés

Kedden az inflációs adatokat a német ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe tarkítja. A német gazdasági hangulatindex az előrejelzések szerint az előző havi 27,1 pontról 18,2 pontra, az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő index pedig 61,8 pontról 55,0 pontra romlik.

Szerdán jelenik meg az előzetes japán második negyedévi GDP-növekedési adat, valamint a júliusi kínai ipari termelés, kiskereskedelmi forgalom is, illetve a júniusi euróövezeti ipari termelés.

A kínai ipari termelés növekedési üteme várhatóan az előző havi éves 9,2 százalékról 9,0 százalékra "lassul", a kiskereskedelmi forgalom növekedése pedig megőrzi egy évvel korábbi 12,4 százalékos ütemét.

Az euróövezeti ipari termelés a várakozások szerint 0,1 százalékkal nő az egy évvel korábbihoz képest, szemben az előző havi 0,5 százalékkal.

Az USA-ra is figyelni kell

Az Egyesült Államokból érkező fontosabb adatok között a júniusi kiskereskedelmi forgalom szerdai közzététele érdemel említést, illetve az előző héten az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában történt változásról szóló csütörtöki beszámoló, valamint a pénteki ipari termelési adatok. Pénteken jelenik meg a júliusi amerikai ipari termelés és a Reuters-Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexének augusztusi előzetese, valamint az Empire State régió júliusi ipari termelése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: megszenvedik a diákok a Covid-karantént
Wéber Balázs | 2021. december 2. 06:07
Rosszul járnak a tanulók a koronavírus-járvány miatti digitális oktatással, derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Kevésbé hatékonyan tanulnak, nehezebben koncentrálnak és hiányoznak a társas kapcsolatok. Egyes szakértők hosszútávon katasztrofális hatásoktól tartanak. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint fásultabbak, nehezebben tanulnak a diákok digitális oktatásban, ugyanakkor ez függ az életkortól és a tantárgytól is.
Makro / Külgazdaság Negyedik hullám: Németország nemzetközi segítségre szorul
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 18:13
Felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét több európai uniós tagország, hogy sikerüljön megőrizni a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt vészesen megterhelt német egészségügyi rendszer teljesítőképességét - jelentette szerdán a Der Spiegel a hírportálján.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló