<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német pénzügyminiszter szerint az európai integráció mindenkinek jó, de a legjobb a németeknek, ha tehát bedől az eurózóna, akkor a németek veszíthetik a legtöbbet.

Wolfgang Schauble elismerte, hogy a mindenkori német kormányt már az alaptörvény preambuluma is arra kötelezi, hogy kitartson az európai egység eszméje mellett, és Németország a legnagyobb haszonélvezője is az integrációnak. A berlini vezetés ezért mindenben támogatja a válsággal küzdő euróövezeti államokat, és úgy látja, hogy a válság kezelése sikeres. A friss makrogazdasági adatok mind azt jelzik, hogy ütemesen halad az államháztartási konszolidáció és javul a gazdasági versenyképesség Írországban, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban is.

Ugyanakkor a pénzpiaci bizalom még nem állt helyre, ezért nem szabad találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a Görögországnak hitelező trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - milyen eredményre jut a görögországi hitelprogram végrehajtásáról szóló vizsgálat végére. Schauble spekulációnak nevezte azt a lapértesülést, amely szerint a trojka arra a megállapításra juthat az októberre várt jelentésben, hogy újabb adósság-elengedés nélkül kezelhetetlen a görög válság. Viszont a pénzügyminiszter még nem tudott arról, hogy időközben a trojka egy hét tárgyalási szünetet kért Athéntól.

Azzal a felvetéssel sem értett egyet a német pénzügyi vezető, hogy Spanyolország a bankmentő csomag után újabb támogatásra szorulhat, már csak azért sem, mert minden ilyen találgatás alaptalan. A spanyoloknak nem több pénz kell, hanem több piaci bizalom, hiszen a bankrendszer stabilizálására biztosított 100 milliárd eurós keret bőven elég, Madrid várhatóan nem is hívja le az egészet, az államháztartási kiigazítás pedig sikeres és a gazdasági visszaesés csupán "kiigazítási válság", a költségvetési megszorítások velejárója.

A német pénzügyminiszter végül kitért az EKB új kötvényvásárlási programjára, amely szerinte nem gerjeszt inflációt, hiszen a Központi Bank nem is engedheti meg magának, hogy lépéseivel inflációs hatást váltson ki, mert a feladata éppen az árstabilitás biztosítása. Az pedig tévedés, hogy az EKB korlátlan mértékben hajlandó felvásárolni euróövezeti válságországok államkötvényeit, a frankfurti intézmény csupán a várható piaci reakciókat mérlegelve úgy döntött, hogy nem közli a kötvényvásárlásra szánt összeget, a program végrehajtása közben pedig természetesen ügyel az árstabilitás fenntartására.

Makro / Külgazdaság Nyolcszor annyi halott lehet Törökországban, mint az első nap jósolták
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 16:10
A WHO szakértője nyilatkozott a földrengés áldozatainak lehetséges számáról.
Makro / Külgazdaság Ez lett most Európa legnagyobb kérdése
Káncz Csaba | 2023. február 7. 15:56
Noha voltak hullámvölgyei, a Berlin–Párizs tengely átvezette az EU-t a legnehezebb helyzeteken. Manapság pedig még nagyobb szükség van rá, mivel Európa egyrészt a háborúval, másrészt a megélhetési válsággal küzd. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG