3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megnéztük a hipermarketeket, tovább estek az árak – úgy néz ki a devizahitelesek ha akarják ha nem, forintsítani fogják devizahitelüket - le vannak maradva a gazdák a vetéssel és az aratással.

Ahogy minden hónapban szoktuk, most is elmentünk a három hipermarketlánc egy-egy egységébe, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly novemberhez képest. Jó hírünk van a  fogyasztóknak, mindenhol olcsóbbak lettek az árak, mind év per év, minden havi összevetésben. Egyetlen hónap alatt 15 százalékkal drágult a margarin és 12-vel a krumpli ára a hipermarketekben. A sajt azonban 20 százalékkal olcsóbb lett, az alma pedig majdnem 30 százalékkal kerül kevesebbe. Tavaly novemberhez képest több, mint 30 százalékkal ugrott a tejföl ára, majdnem negyedével drágább lett a banán, és feljebb ment az ásványvíz, a joghurt, a tészta, és a májas ára is. Tavalyhoz képest azonban jóval olcsóbb lett a krumpli, az alma és a cukor, de kevesebbet kell fizetni a sajtért, a tojásért, a teáért, a rizsért is.

Tegnap döntöttek arról, hogy a devizahitelek forintosítását vagy a Kúria döntésének időpontja óta eltelt időszak átlagárfolyamán, vagy a november 7-én jegyzett napi MNB-árfolyamon végzik majd a bankok. Erre a hírre Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy reagált, hogy az ügyfelek ilyen kondíciókkal nem biztos, hogy vállalják a forintosítást.

Úgy tűnik azonban, hogy nem lesz választásuk, a legtöbb devizahitelesnek ha akarja, ha nem, forintosítani fogják a hitelét. Varga Mihály szerint ugyanis feltételei lesznek annak, hogy valaki megtartsa devizahitelét, és ne éljen a forintosítással. Nem is akármilyen feltételei. Először is a devizahitelek forintosítását előíró törvény kihirdetése után 30 napon belül jelezniük kell azoknak, akik nem szeretnék hogy devizában jegyzett jelzáloghitelüket forintra váltsák, tehát a forintosítás automatikus lesz. Másrészt a miniszter utalt a 2011 óta érvényben levő szigorúbb devizaalapú jelzáloghitelezési szabályokra, amelyek például előírják, hogy állandó devizajövedelemmel kell rendelkezni ilyen hitelek felvételéhez. Ezeknek a feltételeknek banki ügyfelek egy szűk köre tud majd csak megfelelni.

A kukorica betakarítása továbbra is gőzerővel folyik az országban. Az őszi búzának pedig már 70 százaléka a földben van, ez azt jelenti, hogy kis elmaradásban vannak a gazdák. Különösen azok, akik még a kukoricát sem takarították be. Németh Istvánt, a Magro.hu ügyvezető igazgatóját kérdeztük a lemaradás okairól.

Ma forognak először a Norbi Update részvényei a tőzsdén. A 990 forintos kibocsátási árhoz képest szerény emelkedéssel, 1000 forinton nyitott a Norbi Update részvény az első kereskedési napján. Innen azonban hamar leesett, dél óta 950 forint alatt van az árfolyam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG