1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon, amikor löszfal omlott egy családi házra. A vihar a Dunántúlon és Észak-Magyarországon okozta a legnagyobb gondot
Halálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon, amikor löszfal omlott egy családi házra. A viharos szél és az esőzés a Dunántúlon és Észak-ŰMagyarországon okozta a legnagyobb gondot; több patak is kilépett a medréből.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte: az elsődleges információk szerint löszfal omlott Miskolc Pacsirta utcai egyik családi házára, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe. Vasárnap délelőtt vészhelyzetet rendelt el Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus vasárnap délelőtt az MTI-nek.

Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnalig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek.

A tűzoltóságok a viharkárokkal kapcsolatban összesen 337 esetben avatkoztak be. A legtöbb vonulás Budapesten (73), Somogy megyében (54), Veszprém megyében (51) és Komárom-Esztergom megyében (46) történt. A tűzoltóknak legtöbb esetben a csapadék okozta károk felszámolására kellett beavatkozniuk.



 Kattintson és tekintse meg galériánkat!


A sok eső miatt áradnak az észak-magyarországi folyók; vasárnap délelőtt a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esett az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

Jönnek a viharok, jönnek a károk: van biztosítása?
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügy Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap azt mondta: elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon és a Tarna mentén, harmadfokú a riasztás a Sajón, ezzel összesen csaknem 350 kilométernyi folyószakaszon van készültség az Ékövizig működési területén.

A részletek kapcsán kifejtette: a Sajón vasárnapra virradóra hullott csapadék hatására a folyó szlovákiai szakaszán és a mellékvizeken ismét áradás kezdődött, Sajópüspökinél reggel 6 órakor 304 centiméteres áradó vízállást észleltek.

Több helyen a megáradt, kiöntött patakok okoztak gondot. A Fejér megyei Bakonycsernyénél reggelre kilépett medréből, s több házat is veszélyeztet a Gaja-patak. A miskolci Szinva-patak a diósgyőri városrészt veszélyezteti. Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt.

Veszprém megyében a Gerence-patak lépett ki medréből, és elárasztotta Bakonybél alsó részét. Szentendrén a megáradt Bükkös-patak hordaléka megakadt a híd korlátján, emiatt a patak kilépett a medréből, és a víz beömlött a környező épületek kertjeibe. Pilisszentkereszten egy fahidat vitt el a Dera-patak; Kismaroson keresztülfolyó Morgó-patak árad.

Baranyában Magyaregregyen, Kárászon, Bükkösdön és Szászváron öntöttek ki a megemelkedett vízszintű patakok.

A viharos erejű szél akadályozza a vasúti forgalmat is, a Balaton déli partján jelentősen késnek a vonatok. A rendkívüli időjárás miatt hétfő éjfélig várhatók késések a vonatforgalomban a balatoni térségben - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

 

A közlemény szerint a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon Siófok és Balatonszentgyörgy között előre láthatóan hétfőn éjfélig vonatpótló autóbuszok közlekednek. A nemzetközi vonatok a Gyékényes-Kaposvár-Dombóvár-Pusztaszabolcs-Budapest kerülő útirányon át közlekednek vasárnap; néhány belföldi gyorsvonat a Balaton északi partján közlekedik - a viharos erejű szél miatt csökkentett sebességgel.

Ugyancsak csökkentett sebességgel közlekedhetnek a szerelvények a további intézkedésig a Győr-Celldömölk, a Balatonszentgyörgy-Keszthely-Tapolca, valamint Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalakon. A kerülő útvonalak miatt 30-40 perces késések várhatók - áll a közleményben. Vasárnap éjfélig a Dunántúlon közlekedő InterCity vonatok pót,- és helyjegy nélkül vehetők igénybe - közölte a Mávinform.

A MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. kéri az utasoktól, hogy utazás előtt tájékozódjanak az állomásokon, pályaudvarokon, valamint a 06/40-494949-es helyi tarifával hívható kék számon, illetve a www.mav.hu weboldalon.

A viharos szélben a Velencei-tóba csúszott vasárnap kora reggel a pákozdi Szúnyog-szigetnél egy személyautó; a benne ülő két férfinek sikerült partra úszni, így ők nem sérültek meg - közölte az MTI-vel a székesfehérvári tűzoltóság.

A sofőr elmondása szerint társával horgászni indultak a tóhoz. Az erős szélben azonban a kocsi a tóba csúszott, s ott fejtetőre fordult. Mindketten ki tudtak szabadulni a járműből, partra úsztak, majd csuromvizesen az M7-es autópályához mentek, ahol a segélyhívón kértek segítséget - mondta el Bisztricz Anett.

Tájékoztatása szerint a tűzoltók kiérkezésekor a kocsi több mint 10 méternyire volt a parttól, a vízből csak a teteje látszott ki. A budapesti tűzoltóság búvárszolgálata hevederrel a székesfehérvári tűzoltók darus kocsijának gémjéhez rögzítették az autót, s a daruval kiemelték.


 

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG