4p
A Szkripal-ügy miatt tömegesen utasítják ki az orosz diplomatákat a nyugati országok: Putyin alaposan kiütötte a biztosítékot azzal, hogy brit földön próbált meggyilkoltatni egy kémet. Az oroszok most 23 nagykövetet rendeltek be, hogy tiltakozó jegyzéket adjanak át a kiutasítások miatt - bár Magyarország is érintett, nekünk valahogy nem kellett raportra menni.
Litván, horvát és svéd diplomáciai autó az orosz külügyminisztérium moszkvai székházánál 2018. március 30-án. Az orosz külügyi tárca ezen a napon 23 nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét kérette be a minisztériumba, hogy jegyzékben fejezze ki tiltakozását a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében orosz diplomatáknak a Szkripal-ügy miatt történt kiutasítása ellen, és hasonló ellenintézkedéseket jelentsen be. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Az orosz külügyminisztérium pénteken 23 nyugati és nyugati orientációjú ország nagykövetét kérette be - az oroszok jegyzékben fejezték ki tiltakozásukat amiatt, hogy diplomatáikat világszerte tömegesen tiltják ki a Szkripal-ügy miatt.

Külföldön akart gyilkolni az orosz állam?

Emlékeztetőül: Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását is. Rengeteg ország csatlakozotta tiltakozáshoz, a NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, Ukrajna 13, négy ország négy, három ország három, hat ország kettő, tizenhárom ország - köztük Magyarország - egy orosz diplomatát utasított ki. Az EU, valamint öt ország konzultációra hazarendelte nagykövetét.

Az orosz válasz

Az oroszok válaszul egyrészt szintén kiutasítottak 23 brit és 60 amerikai diplomatát, és bezáratták a szentpétervári amerikai konzulátust. Másrészt most tiltakozó jegyzéket adtak át 23 ország nagykövetségi képviselőjének.

A külügyminisztériumnak a Szmolenszkaja téren lévő központi épületében megjelentek az ausztrál, az albán, a német, a dán, az ír, a spanyol, az olasz, a kanadai, a lett, a litván, a macedón, a moldovai, a holland, a norvég, a lengyel, a román, az ukrán, a finn, a francia, a horvát, a cseh, a svéd és az észt nagykövetség képviselői, túlnyomórészt nagykövetei.

És a magyarok...?

Érdekesség, hogy bár a hivatalos közlés szerint Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát az EU kérésére, minket mégsem rendeltek be a 23 másik országgal együtt az orosz külügybe. Arról, hogy ki a kiutasított orosz diplomata, a legutóbbi kormányinfón Lázár János nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árult el részleteket.

Tisztára, mint a hidegháborúban

A Szkripal-ügy újabb szomorú jele annak, hogy gyakorlatilag hidegháború zajlik Oroszország és a NATO között. A fegyverkezési verseny dübörög, világszerte több fronton feszülnek egymásnak a két fél által támogatott haderők, orosz hackerek hatolnak be nyugati választási és egyéb számítógépes rendszerekbe, orosz propagandát terjesztenek nyugati polgárokra célozva, és nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország arra is hajlandó, hogy idegen földön likvidáljon egy kémet. Az ennek kapcsán kibontakozó diplomáciai válsághelyzet szintén hidegháborús viszonyokat idéz.

A Politico című lap értesülései szerint eközben Anatolij Antonovot, Oroszország Egyesült Államokban akkreditált nagykövetét mellőzik az amerikai törvényhozók és kormányzati tisztségviselők. Kongresszusi vezetők nem hajlandók találkozni az orosz diplomatával, akit sem Mike Pence alelnök, sem John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke nem kíván fogadni.

Sajtójelentések pedig arról szóltak: Trump úgy gratulált Putyinnak választási győzelméhez, hogy közben egy kicsit meg is fenyegette. Az NBC televízió amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva állította, hogy Trump kijelentette Putyinnak: "ha ön fegyverkezési versenyt akar, akkor megrendezhetjük, de én fogom megnyerni". Az oroszok egyébként cáfolták, hogy ilyesmi elhangzott volna - Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője valótlannak nevezte az értesülést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG