Hirdetés
Hirdetés

Kész a csodafegyver? Putyin vagy hatalmasat blöffölt, vagy tényleg új korszak kezdődött

2018. március 02., 07:53

Vlagyimir Putyin az új orosz hadászati fegyverek igenis léteznek, sikeresen tesztelték őket - minden cent, amit az amerikai adófizetők zsebéből rakétavédelemre fordítottak, innentől kezdve "kidobott pénz". Az orosz elnök szerint ennek ellenére a látszat csal, szó sincs hidegháborúról. Szakértők most találgatják: ez most a világ blöffje, vagy tényleg egy új korszak kezdődött a nukleáris elrettentésben?

Egy képkocka a Putyin által bemutatott animációból - ebből nehéz eldönteni, tényleg létezik-e a legyőzhetetlen atommeghajtású rakéta.
Egy képkocka a Putyin által bemutatott animációból - ebből nehéz eldönteni, tényleg létezik-e a legyőzhetetlen atommeghajtású rakéta.

Vlagyimir Putyin az NBC tudósítójának, Megyn Kellynek adott interjúban beszélt erről azután, hogy csütörtöki évértékelő beszédében újfajta hadászati fegyverek kifejlesztését jelentette be, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi rendszerekről szóló, 1972-es ABM-szerződésből. Putyin a többi között a radarok számára láthatatlan atommeghajtású manőverező robotrepülőgép, nagy hatótávolságú, Kinzsal (Tőr) nevű hiperszonikus rakéta, továbbá egy új, Szarmat típusú nehéz interkontinentális ballisztikus (ICBM) rakéta, illetve atomtöltettel is felszerelhető nagy hatótávolságú mélyvízi drón kifejlesztéséről beszélt - derül ki az MTI összefoglalójából.

Létezik egyáltalán az új csodafegyver?

Az NBC felhívja a figyelmet arra, hogy szakértők szkeptikusan fogadták Putyin bejelentését, mert beszéde közben nem mutatták be valós tesztet ICBM-fegyverrel. Putyin kitérő választ adott arra a konkrét kérdésre, hogy Oroszország sikeres kísérletet hajtott-e végre atomhajtású ballisztikus interkontinentális rakétával?

Hirdetés

"Minden egyes fegyverrendszer, amelyről ma (csütörtökön) beszéltem, könnyen kitér a rakétavédelmi rendszerek elől, és elkerüli őket" - mondta Putyin. Hozzátette, hogy egyesek közülük még "finomhangolásra és kidolgozásra" várnak, mások pedig már a hadsereg rendelkezésére állnak, és készek a bevetésre.

"A kísérletek mindegyike sikeres volt, csak ezek fegyverrendszerek a készültség bizonyos szakaszában vannak. Egy közülük már hadrendbe van állítva, a hadsereg rendelkezésére áll" - mondta Putyin az interjúban, amelyből az NBC egyelőre csak részleteket közölt.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelője a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2018. március 1-jén. (EPA/Maxim Shipenkov)
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelője a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2018. március 1-jén. (EPA/Maxim Shipenkov)

Hidegháború? Ugyan, ez propaganda!

Az NBC újságírója azt firtatta, hogy a parlament két háza és az orosz politikai élet meghatározó személyiségei előtt elmondott évértékelő beszéde tekinthető hidegháborús csatakiáltásnak, illetve fegyverkezési verseny folyik-e az Egyesült Államok és Oroszország között?

"Az én meglátásom szerint azok, akik a hidegháború kezdetéről beszélnek, valójában nem elemzők, ők propagandával foglalkoznak. Amennyiben ön fegyverkezési versenyről kérdez, hát az pont akkor vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok kilépett az ABM-szerződésből" - mondta Putyin, akinek szavai csak angol fordításban hallhatók.

Az orosz elnök rámutatott arra, hogy együttműködést ajánlott az Egyesült Államoknak rakétavédelmi rendszerek közös fejlesztéséről, de ezt elutasították, ezért Oroszország legjobb érdekeit szolgálva kellett cselekednie. "A nagyhatalmaknak - ahelyett, hogy fenyegetéseket kreálnak egymásnak -, közös erőfeszítéseket kell tenniük a terrorizmussal szembeni védelemre" - mondta Putyin.

Amerika mindenről tudott?

Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagont nem érte meglepetésként Putyin bejelentése. White rámutatott, hogy Moszkva régóta fejleszti ezeket a fegyvereket, így az Egyesült Államok már számolt velük. "Biztosítjuk az amerikai népet, hogy teljesen felkészültünk" - tette hozzá a szóvivő.

Az amerikai külügyi tárca ugyanakkor azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy olyan atomfegyverek fejlesztésébe kezdett, amelyekkel megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződés rendelkezéseit.

Ez vagy a világ blöffje, vagy új korszak kezdődött a nukleáris elrettentésben

A harcászati szakértők világszerte megosztottak abban a kérdésben, hogy vajon blöffölt-e Putyin, vagy tényleg sikerült hadrendbe állítani a nukleáris fegyverek új generációját. A korábbi hidegháborúval ellentétben most ugyanis annyiban változott a felállás, hogy a mennyiség felől elmozdult a minőség felé a nukleáris elrettentés módszertana: már nem az a lényeg, kinek van több robbanófeje, hanem hogy kinek fejlettebb a technológiája, amely a robbanófejek célbajuttatására hivatott.

Ahogy azt az amerikaiak jelezték, régóta tudható, hogy Oroszország dolgozik a fegyver megalkotásán, a blöff-elméletet azonban erősíti, hogy csak egy közepes minőségű animációt mutatott be Putyin a tájékoztatóján. Ezen az látszik, hogy egy cirkálórakéta repül a hegyek közt, majd szlalomozik az atlanti-óceáni térségben, megkerüli a Horn-fokot, Dél-Amerika legdélebbi pontját, és észak felé fordulva az Egyesült Államok nyugati partja felé indul.

A megtévesztés, a propaganda szerves része az orosz hadviselésnek, így a szakértők az új "csodafegyverrel" kapcsolatban is óvatosak. Az amerikai hadsereg azt mondja, a nukleáris cirkálórakéta még nem működőképes, a tesztek során lezuhant az északi sarkvidéken. Putyin szerint viszont nem meglepő, hogy a fejlesztés sikeréről nem tudott az oroszokon kívül senki más - azt mondta, egy csapat fiatal high-tech specialista teljes titokban és nagyon buzgón dolgozott az új fegyverek fejlesztésén.

Ha Putyin nem blöffölt, és tényleg megcsinálták azt a fegyvert, ami már a '60-as évek óta vágyálom a világ vezető hatalmai számára, az mindenképp megváltoztatná a nagyhatalmi egyensúlyt, és egészen új minőséget hozna nukleáris elrettentés terepére - a működő atommeghajtású cirkálórakéta igazi technológiai áttörést jelentene.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó előbb lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?