3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unióban már nem nálunk a legmagasabb az infláció. A románoknál, a cseheknél és a lengyeleknél is nagyobb lett a pénzromlás.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) péntek reggeli közlése szerint az éves infláció decemberben 5,5 százalék lett. Ez 2,4 százalékponttal alacsonyabb a novemberi értéknél. 

Orbán Viktor 2022 őszén utasította Varga Mihály pénzügyminisztert és kérte meg Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy az akkor 20 százalék fölé került - majd 2023 januárjában több mint negyedszázada nem látott magasságot, 25,7 százalékot elért - éves szintű fogyasztóiár-indexet 2023 végéig vigye le egy számjegyűvé.

Ez a nemzetközi hangulat vártnál hamarabbi javulása miatt már októberben sikerült, igaz, a hajszálra 10 százalék alatti mérték (9,9 százalék) kapcsán gyanú merült fel a KSH számítási metodikáját illetően, amit a hivatal azóta többször is már részletes elemzések bemutatásával cáfolt.

Mindazonáltal a decemberi 5,5 százalékos éves inflációs ráta ismét meglepően alacsony, az elemzők 6 százalék körüli mértékre számítottak.

Részletesebb elemzéssel laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor hamarosan jelentkezik.

Most csak annyit rögzítenénk, hogy a fogyasztóiár-indexet tavaly januárban csúcsra lökött tétel, az élelmiszerek drágulása most 4,8 százalékos lett (a 2023 első havi 46 százalékkal szemben), novemberhez képest pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.

Hasonló következtetésre jutott lapunk a KSH-énál frissebb adatok alapján elkészült Privátbankár Árkosara:

A másik fő inflációmozgató tényezők, a háztartásienergia-árak éves szinten 13,9 százalékkal csökkentek, novemberhez képest azonban csak 1,1 százalékkal.

Ezen belül az üzemanyagok ára az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékkal lett kisebb, míg a novemberitől 5 százalékkal maradt el.

Az 5,5 százalékos mutatóval Magyarországnak sikerült elkerülnie az éves inflációs összevetésben az uniós utolsó helyről, miután az eddig adatokat közlők közül Románia (6,61 százalék), Csehország (6,9 százalék) és Lengyelország (6,1 százalék) is magasabb rátáről számolt be.

A decemberi éves nyugdíjas infláció az általánosnál alacsonyabb, 5,3 százalék lett, a 18,3 százalékos éves szintje viszont meghaladta a 2023-as éves átlagos infláció 17,6 százalékos mértékét.

További érdekességekkel szolgál laptársunk, a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor által a KSH-énál szintén frissebb adatok alapján elkészített Mfor Nyugdíjas Árkosár

Üröm az örömben, hogy a maginfláció (ami a gyorsan változó termékek - mint a nem feldolgozott élelmiszerek, háztartási energia, a járműüzemanyagok, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek, valamint a szeszes italok és a dohányáruk - árának alakulását nem tartalmazza) viszont 2,1 százalékponttal többel, 7,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ami általában jelzi a gazdaságban lévő inflációs nyomást. Vagyis a kilátások nem éppen kedvezőek.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
Makro / Külgazdaság Több mint 10 milliárd dollárral segítették már ki Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rengeteg pénzt folyósított már.
Makro / Külgazdaság Amerikában is haldoklik a mozi, bajban a plázák főnökei
Mester Nándor | 2024. július 20. 09:59
Ütemesen zárnak be a filmszínházak az Egyesült Államokban is, óriási fejtörést okozva a bevásárlóközpontok üzemeltetőinek. Rengeteg nehezítő körülmény van az újrafelhasználás előtt.
Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG