4p

Nagyok a veszteségek, de egyes frontszakaszokon jönnek a sikerek is. A csecsenek beadták a derekukat, Prigozsin beintett a miniszternek. Háborús hírek.

  • Tovább folytatódik az ukrán erők offenzívája a front délkeleti szakaszán, ahol egyes térségekben komoly előrehaladást értek el az ukrán katonák, több orosz egységet pedig jelentősen hátrébb kellett vonni. Az első hírek szerint az orosz ellentámadási kísérletek is kudarcot vallottak, a harcok pedig már a harmadik, azaz az utolsó kiépített orosz védelmi vonal közelében zajlanak Vuledártól nyugatra, de Orihiv környékén is értek el sikereket az ukránok.

M2 Bradley tüzelés közben egy hadgyakorlaton - megtizedelték az oroszok ezeket az eszközöket? Fotó: Wikimedia
M2 Bradley tüzelés közben egy hadgyakorlaton - megtizedelték az oroszok ezeket az eszközöket? Fotó: Wikimedia

  • Amerikai források szerint is komoly veszteségeket szenvednek az ukránok a támadó hadműveletek során a nyugati páncélosok tekintetében is. A CNN összesítése szerint az elmúlt napokban már 16 Bradley lövészpáncélost vesztettek az ukránok, azaz nagyjából a tizedét az Ukrajnának átadott 109 darabnak. Több Leopard 2-es harckocsi is megsemmisült vagy mozgásképtelenné válása után elhagyták kezelői – egyes források szerint 15, más források szerint három Leopardot vesztettek eddig az ukránok. Erre való tekintettel Ukrajna újabb Leopardokat kér Németországtól.

  • „Masszív” rakétatámadást indítottak az éjjel az oroszok a dnyipropetrovszki régióban található Krivij Rih városa ellen. Az orosz rakéták több civil épületet is eltaláltak a városban, köztük egy ötemeletes lakóházat is. A város polgármestere szerint valószínűleg emberek rekedtek a romok alatt, a régió kormányzója szerint pedig egyelőre három halottról és 25 sebesültről tudnak a hatóságok.

 

  • Volodir Zelenszkij ukrán elnök szerint a „kemény harcok folynak”, de „haladunk előre, és ez nagyon fontos”. Az elnök szokásos éjszakai videóüzenetében beszélt az offenzíva állásáról.

 

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn arról beszélt, hogy még korai megítélni, hogyan halad az ukrán offenzíva, de Washington bízik abban, hogy az ukránok jelentős orosz megszállás alá került területeket tudnak felszabadítani, és az amerikai kormány eltökélt abban, hogy ehhez a maximális támogatást adja Ukrajnának.
    A francia elnök, Emmanuel Macron is türelemre intett, mikor arról beszélt, hogy a régóta várt ukrán offenzíva „hetekig, talán hónapokig is eltarthat”. Azt is hozzátette, azért is fontos, hogy ez minél nagyobb sikert érjen el, mert akkor „jó feltételekkel kezdhetünk el egy tárgyalásos szakaszt”.

 

  • Az ENSZ főtitkára, Antóniu Guterres attól tart, hogy Oroszország július 17-én kilép az ukrán gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tévő megállapodásból a mostani egyezmény lejárta után.

 

  • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint szerződést írtak alá a Ramzan Kadirov vezette csecsen Ahmat-osztaggal. Szergej Sojgu védelmi miniszter a napokban adott ki olyan utasítást, amely szerint minden Ukrajnában harcoló „önkéntes különítmény”, beleértve a különböző magánhaderőket is, szerződést kell kössön a minisztériummal, amely moszkvai ellenőrzés alá vonja ezeket az egységeket, cserébe harcosaik számára a reguláris katonákéhoz hasonló jogokat biztosít. A legnagyobb magánhaderő, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin visszautasította a szerződés aláírását, arra hivatkozva, hogy a védelmi minisztérium „nem képes megfelelően irányítani a katonai alakulatokat”. Az ügy Prigozsin és Sojgu régóta húzódó konfliktusának újabb állomása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vajon kit választanak a közel-keleti országban? Kik lesznek a befutó hittudósok?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 12:53
Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.
Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG