<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Heinz-Christian Strache bizalmasa, Johann Gudenus folyékonyan beszél oroszul, kiterjedt oroszországi kapcsolatokkal bír, felesége is figyelmeztette a veszélyre, mégis beleesett az ibizai csapdába. A videó készítői valószínűleg rajta keresztül szervezték le a találkozót az állítólagos orosz oligarcharokonnal. A botrányba nem csak ő és Strache bukott bele, hanem az egész osztrák kormány – és lehet, hogy ez még csak a kezdet.
Gudenus (balra) és Strache az ibizai videón. A háttérben Gudenus felesége. Forrás: Youtube/Spiegel

"Lehet, hogy ez egy csapda?"

- tette fel a kérdést Tajana Gudenus 2017. július 24-én abban az ibizai villában, amelyben férje, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori frakcióvezetője és Heinz-Christian Strache akkori pártelnök, későbbi alkancellár éppen kényes kérdésekről tárgyalt kendőzetlen stílusban egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával.

Nem hallgatott a feleségére

Az osztrák politikusok gyakorlatilag közbeszerzéseket ígértek a nőnek, ha az cserébe segíti pártjuk választási kampányát, például megvásárolja a befolyásos Kronen Zeitung bulvárlapot.

Az osztrák Der Standard értesülései szerint Tajana Gudenus figyelmeztetését a rejtett kamerák rögzítették, a jelenetet tartalmazza a találkozóról készült videó hosszabb, eddig nem közölt verziója. Férje és Strache azonban nem hallgatott rá, és – alighanem alkohol befolyása alatt – tovább folytatta a beszélgetést.

Nincs is unokahúgom

Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a magát Igor Makarov orosz milliárdos unokahúgának kiadó szőke nő beépített ember volt, akivel a videó készítői lépre csalták a két politikust. Makarov közölte: semmi köze a botrányhoz, a szóban forgó  nő pedig nem is lehet az unokahúga.

"Mindenki tudja, hogy egyedüli gyerek vagyok, tehát nincs unokahúgom”

- mondta a milliárdos az oroszországi Forbesnak. A több mint kétmilliárd dolláros vagyonnal bíró üzletember, aki állítólag közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hozzátette: minden törvényes eszközzel ki akarja deríteni, hogy ki élt vissza a nevével.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szintén azt mondta: nem tudják, hogy kicsoda a szóban forgó nő.

Ismerte Oroszországot, mégis csőbe húzták

Osztrák sajtóértesülések az is valószínű, hogy a csapda kitervelői Gudenuson keresztül szervezték le a találkozót.

A frakcióvezetőt ugyanis több évtizedes barátság fűzi Strachéhoz, aki eddig mentorként egyengette politikai karrierjét, ráadásul folyékonyan beszél oroszul, és számos szál fűzi Oroszországhoz. A moszkvai Lomonoszov Egyetemen tanult, 2014-ben megfigyelőként részt vett a krími népszavazáson – a félszigetet önkényesen annektálta Oroszország –, 2016-ban pedig tagja volt annak a magasrangú szabadságpárti delegációnak, amely együttműködési megállapodást írt alá az orosz kormánypárttal, az Egységes Oroszországgal.

Gudenus egyébként a Jobbik egyik választási kampányrendezvényén is megjelent a 2010-es választások előtt.

Ki tette?

Arra továbbra sincs válasz, hogy kik állítottak csapdát az FPÖ-s politikusoknak. Az osztrák sajtóban három lehetséges elkövetői kört említenek (erről részletesebben itt írtunk):

  • nyugati (amerikai) titkosszolgálatok
  • Tal Silberstein, az osztrák szociáldemokraták volt tanácsadója
  • a német Centrum a Politikai Szépségért (ZPS) nevű művészeti-politikai csoport

Az izraeli tanácsadó azt állítja, hogy nincs köze az ügyhöz, a ZPS szintén nem vállalta magára az akciót.

És miért?

Osztrák és német lapok emlékeztetnek arra, hogy a nyugati titkosszolgálatok az utóbbi időben visszafogták az együttműködést az osztrák szervekkel, amelyeket egy szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl felügyel. Attól tartottak ugyanis, hogy információk szivároghatnak ki az oroszokhoz.

"Nyílt titok volt, hogy csökkent az információ-megosztás Ausztriával, különös tekintettel a szélsőjobboldali struktúrákra és Oroszországra”

- idézte ezzel egybehangzóan a Financial Times egyik berlini forrását. (A bizalomvesztésről és a magyar szálról itt írtunk.)

Szempont lehetett az is, hogy a Szabadságpárt bukása a többi jobboldali-populista, bevándorlás-ellenes pártot is gyengítheti szerte Európában. Ezt jelzi, hogy az akció kitervelői közvetlenül az európai parlamenti választások előtt robbantották ki az ügyet.

"Az európai szélsőjobb pártok ellenfelei nem is kívánhattak volna szebb ajándékot"

- írta a brit gazdasági lap.

Felbomlott a kormánykoalíció

A néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció mindenesetre már összeomlott. Miután tegnap Sebastian Kurz kancellár közölte, hogy a belügyminiszter menesztését fogja javasolni az államfőnek, az összes szabadságpárti miniszter bejelentette távozását. Kurz tehát vagy kisebbségben fog kormányozni az őszi, előrehozott választásokig, vagy már korábban távozni kényszerül - elképzelhető ugyanis, hogy a Szabadságpárt bizalmi szavazást kezdeményez ellene.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG