4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.
Strache és felesége, Philippa idén június 12-én, a politikus 50. születésnapján. Forrás: Facebook

Nem veszi át idén májusban elnyert európai parlamenti (EP) mandátumát Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt egykori vezetője.

Most lemond, de visszatérhet

Mint közölte, döntését feleségével, családjával és bizalmasaival folytatott „hosszú beszélgetések” után, a "konkrét körülményekre való tekintettel” hozta meg:

Ez nem politikai számítás és még kevésbé alku eredménye, hanem személyes döntés.

Hozzátette: az aktív politikai életbe csak abban az esetben tér vissza, ha a lehető legnagyobb mértékben fény derül a bukását okozó ibizai videóbotrány hátterére.

A botrány ellenére is rá szavaztak

Strache azért lehetett volna EP-képviselő, mert a május végi választáson 45 ezer preferenciális szavazatot kapott. Tehát ennyien szavaztak név szerint rá annak ellenére, hogy egy héttel korábban kiszivárgott róla az ibizai videó, és emiatt az alkancellári és a pártelnöki tisztségről is kénytelen volt lemondani.

Ausztriában az EP-választásokon konkrét jelöltre is lehet voksolni: a szavazók a párt neve melletti üres rubrikába beírhatják annak a politikusnak a nevét, akit szívesen látnának a pártból az EP-ben. A javasolt személynek a pártra leadott szavazatok minimum öt százalékát kell összegyűjtenie ahhoz, hogy mandátumhoz jusson. Strache esetében ez a feltétel teljesült.

Több hatóság is nyomoz

A 2017-ben, egy ibizai nyaralóban készült felvételt május 17-én hozta nyilvánosságra két német lap. A rejtett kamerás felvételen Strache és Johann Gudenus, aki akkor szintén az FPÖ befolyásos politikusa volt, arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

A videó ügyében az  osztrák és a német hatóságok is vizsgálatot indítottak, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal külön nyomozócsoportot állított fel. Az ügynek három gyanúsítottja (Julian H. magánnyomozó, Ramin M. bécsi ügyvéd és egy nő, aki Aljona Makarovának, egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát), valamint több ismeretlen gyanúsítottja van.

Julian H. az állítólagos Aljona Makarova kísérőjeként tűnik fel a videón. A gyanú szerint ő készítette a felvételt, amit Ramin M. próbálta több alkalommal is eladni. Ramin M. már elismerte, hogy köze van a történtekhez, de további információt nem volt hajlandó közölni. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy saját elhatározásból vagy megbízásból csalták lépre Strachét. (Háttéranyagunk a témában: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról.)

Nyomozás indult a videó tartalmával kapcsolatban is. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák ügyészség Strache és Gudenus olyan esetleges tevékenységeire próbál fényt deríteni, amelyek törvénybe ütköznek. (Háttéranyagunk a videó magyar vonatkozásairól: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála..)

Családi hadsereg

Bár Strache (egy időre) visszavonult a politikai élettől, közvetetten továbbra is megőrizheti befolyását, például felesége révén. Philippa ugyanis a Szabadságpárt képviselőjelöltjeként indul majd az őszi előrehozott választásokon: az előkelő harmadik helyet kapja a párt  bécsi listáján. Tehát szinte biztos, hogy tagja lesz az új osztrák parlamentnek. Sajtóhírek szerint ez volt Strache feltétele a mandátumról való lemondásnak, a politikus szerint ez nem igaz. A választásokat várhatóan szeptemberben tartják.

Bár a videóbotrány kirobbanása után hírek reppentek fel arról, hogy Philippa elköltözött Strachétól közös gyermekükkel együtt, saját bevallása szerint kitart férje mellett.

Az egész családunk szorosan összetart. Ha úgy tetszik, egy kis családi hadsereg vagyunk

- mondta a feleség nemrég egy interjúban. Strache pedig közös fotót posztolt Facebook oldalára múlt héten, ötvenedik születésnapja alkalmából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG