BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 17. 13:30

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Strache és felesége, Philippa idén június 12-én, a politikus 50. születésnapján. Forrás: Facebook

Nem veszi át idén májusban elnyert európai parlamenti (EP) mandátumát Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt egykori vezetője.

Most lemond, de visszatérhet

Mint közölte, döntését feleségével, családjával és bizalmasaival folytatott „hosszú beszélgetések” után, a "konkrét körülményekre való tekintettel” hozta meg:

Ez nem politikai számítás és még kevésbé alku eredménye, hanem személyes döntés.

Hozzátette: az aktív politikai életbe csak abban az esetben tér vissza, ha a lehető legnagyobb mértékben fény derül a bukását okozó ibizai videóbotrány hátterére.

A botrány ellenére is rá szavaztak

Strache azért lehetett volna EP-képviselő, mert a május végi választáson 45 ezer preferenciális szavazatot kapott. Tehát ennyien szavaztak név szerint rá annak ellenére, hogy egy héttel korábban kiszivárgott róla az ibizai videó, és emiatt az alkancellári és a pártelnöki tisztségről is kénytelen volt lemondani.

Ausztriában az EP-választásokon konkrét jelöltre is lehet voksolni: a szavazók a párt neve melletti üres rubrikába beírhatják annak a politikusnak a nevét, akit szívesen látnának a pártból az EP-ben. A javasolt személynek a pártra leadott szavazatok minimum öt százalékát kell összegyűjtenie ahhoz, hogy mandátumhoz jusson. Strache esetében ez a feltétel teljesült.

Több hatóság is nyomoz

A 2017-ben, egy ibizai nyaralóban készült felvételt május 17-én hozta nyilvánosságra két német lap. A rejtett kamerás felvételen Strache és Johann Gudenus, aki akkor szintén az FPÖ befolyásos politikusa volt, arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe.

A videó ügyében az  osztrák és a német hatóságok is vizsgálatot indítottak, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal külön nyomozócsoportot állított fel. Az ügynek három gyanúsítottja (Julian H. magánnyomozó, Ramin M. bécsi ügyvéd és egy nő, aki Aljona Makarovának, egy orosz milliárdos unokahúgának adta ki magát), valamint több ismeretlen gyanúsítottja van.

Julian H. az állítólagos Aljona Makarova kísérőjeként tűnik fel a videón. A gyanú szerint ő készítette a felvételt, amit Ramin M. próbálta több alkalommal is eladni. Ramin M. már elismerte, hogy köze van a történtekhez, de további információt nem volt hajlandó közölni. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy saját elhatározásból vagy megbízásból csalták lépre Strachét. (Háttéranyagunk a témában: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról.)

Nyomozás indult a videó tartalmával kapcsolatban is. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák ügyészség Strache és Gudenus olyan esetleges tevékenységeire próbál fényt deríteni, amelyek törvénybe ütköznek. (Háttéranyagunk a videó magyar vonatkozásairól: Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála..)

Családi hadsereg

Bár Strache (egy időre) visszavonult a politikai élettől, közvetetten továbbra is megőrizheti befolyását, például felesége révén. Philippa ugyanis a Szabadságpárt képviselőjelöltjeként indul majd az őszi előrehozott választásokon: az előkelő harmadik helyet kapja a párt  bécsi listáján. Tehát szinte biztos, hogy tagja lesz az új osztrák parlamentnek. Sajtóhírek szerint ez volt Strache feltétele a mandátumról való lemondásnak, a politikus szerint ez nem igaz. A választásokat várhatóan szeptemberben tartják.

Bár a videóbotrány kirobbanása után hírek reppentek fel arról, hogy Philippa elköltözött Strachétól közös gyermekükkel együtt, saját bevallása szerint kitart férje mellett.

Az egész családunk szorosan összetart. Ha úgy tetszik, egy kis családi hadsereg vagyunk

- mondta a feleség nemrég egy interjúban. Strache pedig közös fotót posztolt Facebook oldalára múlt héten, ötvenedik születésnapja alkalmából.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél