TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az angolszász országokban világszerte egyre keményebb fellépést követelnek a kínai befolyásszerzés visszaszorítására. Célkeresztbe kerültek a kínai vendéghallgatók is, mert többüket rákényszerít Peking az információk továbbadására. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása is egyre forróbb téma.
EPA/WU HONG

Trump ázsiai útján, november 12-én, amerikai, japán, ausztrál és indiai diplomaták „tapogatózó tárgyalásokat” folytattak egy regionális „biztonsági építmény” létrehozásáról.

Ez természetesen Kínának szóló világos biztonságpolitikai üzenet volt. Egyértelműen utalva a Dél-kínai-tengeri egyoldalú kínai területfoglalásokra, India kivételével a többi három külügyminisztérium a záró közleményében éles hangon követelte a nemzetközi jognak, valamint a navigáció és repülés szabadságának tiszteletben tartását.

Milyen eszközökkel befolyásolnak?

A térségbeli feszültség fokozódását jól érzékelteti az ausztrál elhárítás (ASIO) frissen közzétett éves jelentése is, amely széleskörű „kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál politikába.

Ez megerősíti azon oknyomozó írásokat az ABC és a Fairfax médiumok részéről, amelyek rávilágítottak, hogy két kínai születésű ausztrál ingatlanfejlesztő (Chau Chak Wing és Huang Hsziangmo) 5 millió dollár támogatásban részesített ausztrál pártokat.  De Peking feltételezett befolyásolása ennél tovább megy, és az ausztrál akadémiai és egyetemi életet is behálózza.

Káncz Csaba

A kérdés rendkívül kényes Canberra számára, hiszen Kína jelenleg az ország legnagyobb kereskedelmi partnere, ötödik legnagyobb befektetője és Kína küldi egyben a legtöbb külföldi diákot a kontinensnyi országba.

A kínai hatalmi befolyásolás eszközei Ausztráliában jelenleg a politikai adományozás, a mezőgazdasági cégek felvásárlása, az infrastruktúrális fejlesztések, a média befolyásolása (mind a mandarin, mind az angol nyelvű médiumokban), a kínai egyetemisták politikai felügyelete és a hagyományos hírszerzés. A kínai egyetemeken jelenleg 33 ausztrál tanulmányokkal foglalkozó központ működik, Ausztráliában pedig 16 Konfúciusz Intézetet működtet Peking.

Új-Zélandon hasonló kampány indult meg az új, baloldali kormány részéről a „kínai befolyás” visszaszorítására.  A szeptemberi kampányban a Wilson Center egy jelentése két, kínai származású országgyűlési képviselőt egyszerűen a Kínai Kommunista Párt ügynökének nevezett. A Munkáspárti kormány első intézkedéseként megtiltotta a külföldiek számára az ingatlan-vásárlást, egyértelműen bűnbaknak kikiáltva a kínai bevándorlókat, akik jelenleg az ország lakosságának 4 százalékát teszik ki.

Észak-Amerikában is kemény fellépést követelnek

Az Egyesült Államokban a nagy tekintélyű Forbes magazin követelte nemrég a hivatalos kínai egyetemista szervezetek (CSSA) betiltását világszerte. A lap szerint Peking ezeken a szervezeteken keresztül mozgatja a fiatal ügynökeit Kanadában. Belgium pedig egyenesen európai központnak számít, ahonnan szétküldik és mozgatják az ügynökeiket az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország egyetemein és laboratóriumaiban. Az USÁ-ban 300 ezer kínai diák tanul és szakértők szerint sokakat rákényszerít Peking az információk továbbadására, mert csak így engedi őket külföldön tanulni.

Kanadában komoly figyelmet keltett egy kínai kiugrott diplomata, aki részletesen bemutatta a kanadai sajtónak, hogy a kommunista párt miként kényszeríti rá az egyetemista szervezeteket az együttműködésre. A kínai térnyerés a kanadai politikában is érzékeny téma. Júniusban a katonaságnak is beszállító Norsat International-t vásárolta föl a kínai Hytera Communications, amely komoly vihart váltott ki a parlamentben. A nyugati csúcstechnológiai cégek kínai fölvásárlása Európában is egyre forróbb téma, a német gazdasági tárca már most szigorítaná annak feltételeit, hogyan vásárolhatnának fel ilyen vállalatokat kínai befektetők.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Makro / Külgazdaság Le kell rohanni Mexikót – Trump lesújtott a tábornokra
Káncz Csaba | 2020. október 19. 15:25
A volt védelmi miniszter amerikai őrizetbevétele ráirányítja a figyelmet a mexikói hatóságok és a szervezett bűnözés közötti összejátszásra, valamint az ottani igazságszolgáltatás impotenciájára. A letartóztatás rossz fényt vet a mexikói hadseregre is, amely 2006 után kulcsszerepbe került a szervezett bűnözés elleni harcban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vírus: már csak hat fős esküvőket lehet tartani Ausztriában
Wéber Balázs | 2020. október 19. 13:44
Tovább szigorít a koronavírus-ellenes korlátozásokon nyugati szomszédunk is.   
Makro / Külgazdaság Operatív törzs: több mint ötezren kerültek házi karanténba a hétvégén
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 13:16
Iskolai maszkviselés, influenzaoltások, és szabálysértő szórakozóhelyek - ez volt az operatív törzs mai tájékoztatója. 
Makro / Külgazdaság Illetékmentessé válik a csokos lakásvétel
MTI | 2020. október 19. 11:57
Januártól és nemcsak az új, hanem a használt is.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet kell fizetni a benzinért, többet a gázolajért szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 10:40
Míg október 21-étől a benzin literjének az átlagára bruttó 2 forinttal csökken, addig a gázolajé 2 forinttal nő.
Makro / Külgazdaság Az orvosok Pintér Sándor belügyminiszter válaszára várnak
Kormos Olga | 2020. október 19. 10:25
A Magyar Orvosi Kamara összeállította és Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelében el is juttatta a kormánynak, hogy milyen feltételekkel tudják elképzelni az orvosok átvezénylését, valamint a másodállások jövőbeni vállalását. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 31 magyar halt bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:50
1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Kiderült: Erre ment eddig a falusi CSOK
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 07:27
Az északkeleti régióban vágnak bele legtöbben falusi csokból a korszerűsítésbe, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyéből kerül ki a legtöbb igénylő - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Mától újra járványhelyzetet hirdettek ki a szlovéneknél
MTI | 2020. október 19. 07:13
A szlovén kormány hétfőtől újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra vonatkozóan, amire a járványadatok rosszabbodása miatt számítani lehetett.
hírlevél