3p
Egygyerekeseknek is jár a szocpol – Milliárdok mentek befektetési alapokba, a cégeknek nincs pénzük kutatás-fejlesztésre – Engedély nélkül bontották az autókat Kőbányán, a NAV 6,5 millió forintra büntetett.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint kivonulhatnak az osztrák bankok Magyarországról. Az Erstéről, az UniCreditről és a Raiffeisenről van szó. A Fitch szerint kockázatosak az unortodox gazdaságpolitikai intézkedések, noha az biztató, hogy a kormány a piaci árfolyam közelében tervezi a devizaalapú hitelek forintosítását. A hitelminősítő arra számít, hogy az ausztriai anyabankok támogatják magyarországi érdekeltségeiket, idézem: "egészen addig, amíg ezek a birtokukban vannak".

Bővíti a kormány a családok otthonteremtési kedvezményét, vagyis a szocpolt. Júliustól a kedvezményt az egygyermekesekre is kiterjesztik, és használt lakásra, illetve lakásbővítésre is igénybe lehet majd venni. Házastársaknak vagy élettársi kapcsolatban élőknek jár a támogatás, évente összesen 12 ezer családnak.

1,7 milliárd forintról több mint a duplájára, 3,5 milliárd forintra ugrott a harmadik negyedévben a kockázati- és magántőkealapokba fektetett pénz. A biotechnológia különösen jól szerepelt: ott van az első három befektetési terület között.

Keveset tudnak a magyar cégek kutatásra és fejlesztésre költeni. Az Európai Bizottság legfrissebb rangsorából kiderül: az egyetlen magyar vállalat, amelyik szerepel a listán, az a Richter Gedeon. A cég 142 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre úgy, hogy az elmúlt három évben több mint 10 százalékos profitcsökkenéssel kellett szembenéznie.

Több, a magyar kormány által is javasolt közlekedési, energetikai és egyéb fejlesztési program is rajta van azon a listán, amelyet most hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság munkacsoportja. Ilyen például az M0-ás déli szektorának bővítése, a MÁV elővárosi motorvonat-parkjának bővítése és a Hungária körút fejlesztése. A magyar kormány nagyjából 50 projektet javasolt a brüsszeli listára.

Illegális autóbontókon ütöttek rajta a NAV ellenőrei. Budapesten, a X. kerületben engedély nélkül bontották az autókat, a fémhulladékot viszont eladták. A két telepet 6,5 millió forintra büntették.

A becsült ár háromszorosáért 122 millió forintért kelt el egy londoni árverésen Milne Micimackó kuckója című könyvének egy eredeti illusztrációja. A tusrajz Róbert Gidát, Malackát és Micimackót egy híd korlátjánál ábrázolja, botokat dobálnak a folyóba, és versenyeznek, kié ér át a híd alatt előbb. A grafikát először 1928-ban publikálták, a hetvenes évektől egy magángyűjtemény darabja volt, most a Sotheby's árverezte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezért sokkal jobb a németeknek, mint nekünk
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 15:59
Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció szeptemberben éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Új határkeresztező infrastruktúra épülhet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 14:48
Budapesten tárgyalt az új ukrán külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Hiába a kibékülés Brüsszellel, Lengyelországban sincs kolbászból a kerítés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 11:19
Tavaly december óta nem mértek ilyen rossz adatot.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj kínai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 10:04
Ötödik hónapja nem tud kimászni a gödörből a kínai feldolgozóipar.
Makro / Külgazdaság Van szegmens, ahol 8,8 százalékot nőttek az ipari termelői árak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 08:44
De olyan is, ahol pedig csökkentek augusztusban. Itt vannak a KSH legújabb adatai.
Makro / Külgazdaság Hogyan hatott az állami egyetemeket közérdekű vagyonkezelő alapítványok fenntartásába adó modellváltás a hazai felsőoktatásra? Ádám Zoltántól ezt is megkérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 07:51
A Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly októberben rendkívüli felmondással elbocsátott oktató október 9-én, szerdán 15 óra 30 perckor lesz a vendégünk. Akivel két témát is alaposabban körbe tudunk járni. Egyrészt a felsőoktatás helyzetét, amelyet befolyásolt a szektorra erőltetett modellváltás, az alapítványok megjelenése, másrészt a magyar gazdaság állapotát, lévén, hogy Ádám Zoltán közgazdász végzettségű. A szakemberrel élőben zajló beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni, majd azt online követni és kérdéseket feltenni. 
Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG