Hirdetés
Hirdetés

Biotechnológia az új sláger a kockázati tőkéseknél

2014. december 10., 10:35
MTI

1,7 milliárd forintról több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra ugrott a harmadik negyedévben a kockázati- és magántőkealapok által befektetett összegek összértéke

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legfrissebb jelentése alapján a vizsgált időszakban összesen 24 befektetési tranzakciót zártak Magyarországon, melyeknek átlagos értéke 148 millió forint volt. Nagyobb méretű, magántőke alapok által végrehajtott befektetésre nem került sor, azonban két esetben is a menedzsment kivásárolta a kockázatitőke-befektetőt a harmadik negyedévben.

A legnagyobb öt tranzakció adta az összes befektetés 54 százalékát és tíz tranzakció volumene haladta meg a 100 millió forintot. A befektetett összegek 82 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 18 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett korábbi befektetésekbe - írja az egyesület által MTI-hez eljuttatott szerdai közlemény.

Hirdetés

A megbízhatóság és kiszámíthatóság a legfontosabbak

Ferke János, a HVCA elnökségi tagja szerint a Jeremie-alapok által támogatott cégek másodkörös befektetéseinek fokozatos megjelenése tovább erősítheti a befektetői aktivitást a következő időszakokban is. Ugyanakkor Magyarországon a főleg külföldi forrásokat kezelő (és későbbi életszakaszba fektető) magántőke-alapok aktivitásának ösztönzéséhez a hazai befektetési és gazdasági környezet megbízhatóságára és hosszú távú kiszámíthatóságára is szükség van, amely többek között a szabályozói oldal egyértelmű lépéseivel érhető el - mondta az elnökségi tag.

A jelentés rámutatott, hogy az idei harmadik negyedévben az összes tőkebefektetés 30 százaléka áramlott az üzleti és ipari szolgáltatások, további 29 százalék az ugyanezen területekhez kapcsolódó termékek szektoraiba. Az érintett alapok további 17 százaléknyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, vagyis az említett három szektor részesedett ebben az időszakban a tőkebefektetések 76 százalékából.

Szombati András, a HVCA egy másik elnökségi tagja felhívta a figyelmet, hogy a biotechnológia szektor negyedévről negyedévre folyamatosan az első három befektetési terület között szerepel az összesítésekben. A biotech befektetések finanszírozása általában hosszabb ideig tart, a projektek tőkeigénye is meghaladja az iparági átlagot. Ugyanakkor a magas felvállalt kockázat mellett e befektetések esetén nemzetközi exit lehetősége és átlag feletti hozam elérése motiválja a kockázatitőke-befektetőket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.