<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az indiai miniszterelnök egy olyan embert tett meg legfőbb külpolitikai tanácsadójának, aki gyakorlatilag egy James Bond volt: 7 évet töltött fedett ügynökként Pakisztánban, lázadókat szervezett be informátoroknak Kasmírban, és riksa sofőrként szivárgott be az amritszári Aranytemplomba az 1988-as balhé idején.

Ajit Doval ma a második legnagyobb hatalmú ember Indiában Modi miniszterelnök után. Státusa komolyabb, mint a védelmi-, vagy a külügyminiszteré. Doval ritkán mutatkozik nyilvánosan és interjút sem szívesen ad. Hivatalba lépése után nem sokkal Modi Afganisztánba küldte Dovalt különleges megbízottként, majd magával vitte első külföldi útjára Butánba. Őt bízta meg a Kínával vitatott határokkal kapcsolatos tárgyalásokkal Kasmírban, melyet India és Pakisztán egyaránt magának követel.

A legnagyobb dobás

A Bloomberg szerint decemberben Bangkokba utazott, hogy titokban találkozzon pakisztáni kollégájával és a két ellenséges atomhatalom közti enyhülésről tárgyaljanak. Igazi James Bond, aki olyan kalandokon ment keresztül, ami egyedülálló a nemzetbiztonsági tanácsadók történetében. Leghíresebb esete az 1988-as katonai akcióban való részvétele volt, melynek során a szikh szeparatistáktól megszabadították az Aranytemplomot Amritszár térségében. A templomot többször is megrohamozta a hadsereg, ami vérfürdőbe torkollott, de az ellenállók nem adták meg magukat.

Ekkor jött Doval, aki riksásnak álcázva magát bejutott a templomba, és a lázadók között azt terjesztette, hogy ő egy pakisztáni összekötő, aki azért jött, hogy segítsen nekik elérni céljukat, egy független állam létrehozását. Ez kellően megnyugtatta őket, és közben Doval meggyőzte az indiai hatóságokat, hogy ne támadjanak újra, inkább váltsanak stratégiát: zárják el az áramot és a vizet. Az irdatlan hőséget kilenc napig bírták a lázadók, majd megadták magukat.

Az amritszári Aranytemplom. Forrás: Wikimedia Commons

Nem sokat látni

Doval életrajza nem található meg az indiai kormány honlapján, múltját diszkréten kezelik. Ő maga azt mondta saját magáról egy előadáson, hogy 1945-ben született és 1967-ben a rendőrségnél kezdett dolgozni. Öt évvel később került a titkosszolgálathoz, ahol három évtizedet töltött el. Tökéletesen beszéli az urdut, ami Pakisztán fő nyelve, és hét évet töltött az országban indiai ügynökként. Miután visszavonult a titkosszolgálattól, létrehozott egy alapítványt Delhiben, melynek székházában külföldi diplomatákat fogadott, és Modi pártjának nacionalista retorikájával tömte a fejüket.

Az indiai Putyin

Egyes vélemények szerint Doval már jóval azelőtt Modi tanácsadója volt, hogy 2014-ben hatalomra jutott volna, és nagy befolyását annak köszönheti, hogy szavahihető, és óriási tapasztalata van a hírszerzés és a biztonságpolitika terén. Nyíltan vallja, hogy szerinte India súlyánál kisebb szerepet játszik környezetében, úgy az Indiai-óceánon, mint a szomszédos országokkal szemben. Noha nem szomszéd, fontosnak tartja Afganisztánt, ahol szerinte Pakisztánnak túl nagy a befolyása és Indiának túl kicsi, végül pedig úgy véli, hogy Kína túl erős lett, és Indiának lépést kell tartania vele.

Korábbi kollégái kivételes képességeit dicsérik, ugyanakkor az ellenzék kifogásolja, hogy egy kém kezében összpontosul az ország külpolitikája, ahelyett, hogy diplomatáké lenne ez a feladat. Kétségtelen, hogy Doval jól ismeri országa összes vitáját szomszédjaival, így azok megoldására, elsimítására is alkalmasabb lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG