4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tavalyi költségvetés végrehajtása a jogszabályi előírásoknak megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, és tovább javult az egyes intézményi beszámolók megbízhatósága - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Domokos László, az ÁSZ elnöke elmondta: az ÁSZ ellenőrzése során feltárt hibák összege 3,1 milliárd forint volt. Az előző évi 2,9 százalékkal szemben a számvevőszék már csak a tavalyi beszámolók és elszámolások 1,5 százalékát látta el elutasító véleménnyel - fűzte hozzá.

Amiket elutasítottak

Minősített, azaz elutasító véleménnyel látták el a Nemzeti Földalappal kapcsolatos kiadásokat azért, mert a fejezet kiadásai 5,5 százalékának, 937,4 millió forintnak az elszámolása nem a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint történt. Az intézményi címek beszámolóinál az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala beszámolóját látta el az ÁSZ elutasító minősítéssel, mivel a hivatal előirányzat maradványának a megállapítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - emelte ki Domokos László.

Hangsúlyozta azt is, hogy az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a kitűzött hiánycél alatt maradt, a GDP 2,2 százaléka volt, és a költségvetési folyamatok kézben tartása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2013 júniusában Magyarország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.

Ekkora volt a hiány

A számvevőszéki elnök elmondta: 2013-ban az államháztartás pénzforgalmi hiánya 820 milliárd forint volt, a módosított hiánynál 26,1 százalékkal alacsonyabb szintet ért el A központi alrendszer pénzforgalmi hiánya 932,8 milliárd forintot tett ki, 17,1 százalékkal volt kevesebb a módosított hiánynál. A központi költségvetés hiánya 985,3 milliárd forint volt, ami 132,5 milliárd forinttal lett alacsonyabb a módosított előirányzatnál.

Kiemelte: az elkülönített állami pénzalapoknál a 7,4 milliárd forint tervezett hiány helyett 51,7 milliárd forint többlet keletkezett. A társadalombiztosítási alapok (tb alapok) többlete 0,8 milliárd forint ért. Az önkormányzati alrendszer 112,8 milliárd forint pénzforgalmi többlettel zárt, mivel számos önkormányzati feladat átkerült a központi alrendszerbe. 

Kitért arra: a központi tartalékok 56,8 százalékát nem költötték el, és a kormánynak a 2012. évihez képest 2013-ban 32,4 milliárd forinttal kisebb, 53,8 milliárd forint összegben kellett elrendelnie a költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket .

Domokos László értékelte a maastrichti alapon számított államadósság GDP arányos alakulását is, ami 2013-ban 79,2 százalék, a 2012. évinél 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt. A központi alrendszer bruttó adóssága 2013-ban 21 998,6 milliárd forintot ért el, amely a tervezettet 3,8 százalékkal haladta meg. Kedvezően alakult viszont az adósságállomány összetétele, amiben végül is 59 százalékra ment fel a forintadósság a 2012. évi 58,1 százalékról - tette hozzá.

Kevesebb adó folyt be

Az adóbevételek 534,2 milliárd forinttal, 7,2 százalékkal elmaradtak a tervezettől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hátralék állománya 5,7 százalékkal 2260,9 milliárd forintra nőtt.

A tájékoztatón bemutatták a számvevőszéknek a 2013-as makrogazdasági folyamatokról készített tanulmányát is. Domokos László kiemelte: 2013-ban a centralizációs arány 1 százalékponttal, az újraelosztási arány pedig 1,2 százalékponttal volt magasabb a 2012. évinél. Az újraelosztás 2013. évi 49,8 százalékos aránya 0,7 százalékponttal haladta meg az Európai Unió 28 tagországának 49,1 százalékos átlagát, és megegyezett az eurózóna értékével, így Magyarország a középső országcsoportba tartozik - mondta az elnök. 

Kiemelte: a visegrádi országokban az újraelosztás mértéke a magyarországinál alacsonyabb, Szlovákiában 38,7 százalék, Lengyelországban 41,9 százalék és a Cseh Köztársaságban 42,4 százalék volt 2013-ban.

Kiemelte: tavaly az uniós támogatások felhasználása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű volt. Míg 2012-ben az EU-s támogatások szintje alig haladta meg a 2011-es szintet, ezzel szemben tavaly - a 2012. évi teljesülést 495,2 milliárd forinttal meghaladva - 1583,8 milliárd forint származott az EU-tól - mutatott rá Domokos László.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG