4p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rendkívüli tanácskozásra hívhatják össze péntek estére az uniós országok állam-, illetve kormányfőit és több napra bezárják a görög bankokat, ha nem sikerül megállapodásra jutni a görög államadósság-válság kezeléséről az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő ülésén - jelentette hétfő este a Süddeutsche Zeitung.

Még a görög bankokat is bezárják pár napra?

A beszámoló szerint az euróövezeti tagországok vészhelyzeti forgatókönyvet dolgoztak ki a görög kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelensége miatt. A terv alapján amennyiben az eurócsoport - az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - csütörtökön kezdődő kétnapos ülésén sem sikerül megegyezést kötni az athéni vezetéssel, haladéktalanul rendkívüli uniós csúcsot hívnak össze, akár már péntek estére, hogy a legfelső szinten keressék tovább a megállapodás lehetőségét.

A Süddeutsche Zeitung meg nem nevezett berlini és brüsszeli forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a terv azt is tartalmazza, hogy a hétvégén megkezdik az euróövezet és Görögország közötti pénzforgalom ellenőrzésének előkészítését, aminek részeként néhány napra elrendelik valamennyi görög bank bezárását.

Ezután a bankok pénzforgalmi korlátozások mellett működhetnek tovább, így összeghatárt vezetnek be a napi kézpénzfelvételre és a belföldi átutalásokra. A külföldre irányuló átutalásokat nem teljesíthetik a bankok. Az intézkedés célja a pánikszerű, tömeges betétkivonás elkerülése.

Elszigetelik Görögországot?

Mivel az áruk és a tőke szabad mozgása az egyik alapvető uniós szabadság, korlátozásáról csak egy különleges jogszabályban lehet rendelkezni. Ha Athén erre nem hajlandó, az euróövezeti partnereknek csak az a lehetőségük marad, hogy elszigetelik Görögországot a valutaunió pénzforgalmi rendszerében - írta a Süddeutsche Zeitung.

A német kormány szóvivője a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit.

7,2 milliárd euróért megy a harc

A görög kormány hetek óta tárgyal a hitelezők - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel arról, milyen intézkedéseket kell tennie azért, hogy felszabaduljon a 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A pénz nélkül Athén szinte biztosan nem tudja kifizetni az IMF-től kapott hitelek aktuális, 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletét az utolsó határidőig, június végéig.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

Friss fejlemények:

Rövid volt a hitelezők és a görögök hétfői találkozója: miután a javaslatukat nem fogadták el, Cipraszék 45 perc után kisétáltak a teremből, egy újabbat lépve az államcsőd felé.

Ha az orosz rulettet folytatja a görög kormány, és arra épít, hogy az EU bedobja a törölközőt, akkor nagyon téved, és ez esetben el kell hagyniuk a 19 tagú euró zónát - mondta a német alkancellár.  „Nem fogjuk hagyni, hogy a német dolgozók és családjaik fizessék egy részben kommunista kormány túlméretezett választási ígéreteinek megvalósítását” - fogalmazott egy interjúban..

A görög pénzügyminiszter egyébként azt mondta: Görögország nem még több pénzt kér hitelezőitől, hanem az adósság egy részének elengedését és a törlesztés átütemezését. A görög küldöttség szerint az IMF évi 1,8 milliárd euró összegű nyugdíjcsökkentést szeretne, ami a GDP csaknem 1 százaléka, továbbá a GDP ugyancsak 1 százalékának megfelelő 1,8 milliárd euró értékű áfa-emelést. A Bizottság hamar cáfolta, hogy ilyesmit kértek volna.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG