BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2012. december 11. 11:44

A friss diplomásokra folyamatosan éhes nagy ipari szakszervezet éles hangon ítélte el a keretszámcsökkentési terveket és azok visszavonására szólította fel a kormányt.

Tömegével fogják elhagyni az országot a tanulni vágyó fiatalok, ha a kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervét - olvasható a legnagyobb ipari szakszervezet, a VDSZ közleményében. Az intézkedéssel szerintük a kormány Magyarország egyetlen kitörési lehetőségét, a tudást készül elvenni a fiatalok többségétől, ezért a tiltakoznak a bevezetés ellen.

Azonnal vonja vissza a kormány a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervet! - követeli a vegyipari szakszervezet. A VDSZ szerint az oktatási rendszer szétverése minden eddiginél nagyobb elvándorlási hullámot indíthat el a fiatalok körében, és ez a jóvátehetetlen bűn a jelenlegi döntéshozók lelkén szárad. A vegyipari szakszervezet támogat minden olyan kezdeményezést, amellyel itthon lehet tartani a fiatalokat, s véget lehet vetni a felsőoktatásban dúló rombolásnak. Az ágazat szolidaritásra szólít fel minden hazai szakszervezetet.

A fejlődés kizárólagos módja a tanulás, ám ha ezt pénzért kell venni, akkor az megint csak a kiváltságosok és közülük sem feltétlenül a legtehetségesebb emberek joga lesz - véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Az esélyegyenlőség csökkentésével, a tanuláshoz való hozzáférés szűkítésével a kormány behozhatatlan hátrányba hozza az országot, s ez jóvátehetetlen bűnnek minősül - szögezi le az elnök. Az ipar fejlődése szakképzett munkaerőre épül, jól képzett szakmunkásokra és mérnökökre, valamint gazdasági szakemberekre. Ezt készül megakadályozni, s a már egyébként is megtorpant fejlődést még drasztikusabban akadályozni az intézkedési terv ötletgazdája, s a kormány, amely elfogadja ezt a gyalázatos tervet - érvel Székely, a mintegy 30 ezer tagot tömörítő, legnagyobb ipari szakszervezet vezetője.

A VDSZ különösen érintett az ügyben, hiszen ebben az ágazatban jól képzett szakemberekre és diplomásokra van szükség, utóbbiak aránya jelenleg is meghaladja a 40 százalékot. Az elnök úgy véli, ha valóban a tudás a fontos - ahogy ezt a döntéshozók is állítják -, akkor a kormányzat meghallgatja az érdekképviseleteket, és visszavonja azt az intézkedési tervet, amellyel gyakorlatilag kivégzi a felsőoktatást. A VDSZ elvárja a felelősen gondolkodó döntéshozóktól, hogy vonják vissza a tervet, és tárgyaljanak a hallgatókat képviselőkkel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél