4p
Manfred Weber úgy szeretné lezárni az Orbán-ügyet mai budapesti látogatásán, hogy ne kelljen kizárnia a Fideszt az Európai Néppártból. A pártszövetség csúcsjelöltjének szüksége van a magyar kormánypárt szavazataira, ugyanakkor bizonyos kérdésekben nem engedhet Orbán Viktornak. Korántsem biztos tehát, hogy látogatása a kívánt eredménnyel jár majd.
Manfred Weber Passauban, a CSU rendezvényén idén márciusban.  EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Ma találkozik egymással Budapesten Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje és Orbán Viktor miniszterelnök. A privátbankár.hu egyik forrása szerint a vizit „pártvonalon” zajlik, azaz egyéb, kormányszintű egyeztetésre valószínűleg nem kerül sor.

Weber megegyezne

A Handelsblatt szerint az EPP csúcsjelöltje barátságos fogadtatásra számíthat Orbán Viktor részéről. Ha ugyanis valóban meleggé válik a helyzet, a magyar kormányfő mindig „megkülönböztetett barátságossággal” próbálja azt kezelni. Most azonban ez a taktika önmagában aligha fog segíteni – véli a legnagyobb német gazdasági újság.

Ugyanakkor a lapnak „budapesti megfigyelők” azt mondták, hogy a magyar kormányfő szeretné kiprovokálni a Fidesz kizárását. Ezt követően ugyanis egy kelet-európai, EU-kritikus szövetségbe tömörülhetne a lengyel Jog és Igazságosság pártjával, és még nagyobb egységbe kovácsolhatná a visegrádi országokat.

Manfred Weber, aki az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni a májusi európai parlamenti választások után, korábban feltételek teljesítéséhez kötötte a Fidesz EPP-tagságának megmaradását.

A Handelsblatt szerint ugyanakkor mostani látogatásával szeretné megakadályozni a magyar kormánypárt távozását, mivel az jelentős szavazóbázist jelent a pártcsalád számára. Az Európai Parlament néppárti frakciójában jelenleg 12 Fidesz-politikus foglal helyet.

Kényes misszió

A Spiegel szerint a Weber-vizit egy "kényes diplomáciai küldetésre" hasonlít. A bajor politikus azt próbálja kipuhatolni, hogy van-e lehetőség kompromisszumra. Nem véletlen, hogy a megbeszélést nem követi sajtótájékoztató, és jelen állás szerint a közös nyilatkozat kiadása is kérdéses.

Az EPP-t domináló két német párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) továbbra is szeretné megoldani a konfliktust. Ugyanakkor a legújabb magyar plakátkampány után abban egyetértenek, hogy „ez így nem mehet tovább”, és valamikor dönteniük kell, hogy Orbán Viktorral vagy nélküle működik tovább az EPP. Az ő döntésük határozza majd meg a pártcsalád álláspontját is.

Webernek már csak azért is „rendeznie kell az ügyet”, mert az a választási kampányát is befolyásolja, és ő inkább már más témákkal foglalkozna, írja a baloldali német lap. Az EPP-ben kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy kizárás helyett csak vizsgálóbizottságot állítanak fel a magyar sajtószabadság és egyéb jogállami aggályok kivizsgálására.

Mindezzel összhangban a 444 is úgy értesült, hogy Manfred Weber a vita elsimítását és a kizárás elkerülését szeretné elérni. 

Tizenhárom párt kidobná a Fideszt

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt hetekben 13 tagpárt kezdeményezte írásban a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését a több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP-ben.

Manfred Weber pedig három feltételt szabott a tagság megtartására. Az első feltétel, hogy Orbán Viktor azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát. A második feltétel, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel, hogy biztosítja a Soros György által támogatott Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, valamint azt is, hogy az intézmény ismét ki tud adni amerikai diplomákat a magyar fővárosban.

A bajor politikus azt is bejelentette, hogy Bajorország szeretne részt venni a budapesti CEU tanszékeinek finanszírozásában, és - látogatása keretében - ma délelőtt tárgyalt Michael Ignatieffel, az intézmény rektorával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG