4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hivatalosan ma indul a verseny a brit Konzervatív Párt vezetői és egyben az Egyesült Királyság miniszterelnöki posztjáért. A jelentkezők között előbb a párt frakciója szelektál, az állva maradt két jelölt közül pedig a párttagság választja ki a győztest. A legesélyesebb induló Boris Johnson Brexit-párti politikus, aki már kijelentette: október 31-ig kilépteti az országot az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.
A legesélyesebb utódjelölt, Boris Johnson és a távozó brit kormányfő, Theresa May 2017 májusában Brüsszelben. EPA/THIERRY CHARLIER

Ma kezdődik hivatalosan Theresa May brit miniszterelnök utódjának megválasztási folyamata.

May pénteken távozott a kormányzó Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár. Ugyanakkor utódja megválasztásáig, vagyis várhatóan még mintegy másfél hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Ma estig jelentkezhetnek

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére jelentkezni kívánó képviselők helyi idő szerint hétfő délután 17 óráig jelezhetik indulási szándékukat az illetékes frakciótestületnek. Az utódjelöltek hivatalos névsorát este, a határidő lejárta után várhatóan közzéteszik, írta az MTI.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti a jelöltek létszámát. Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül - ha egyikük sem lép vissza a másik javára - a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Július 22-én lesz új kormányfő

A jelenlegi ütemterv szerint a győztes július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 fős, de a létszám a hétfő esti határidőig bővülhet. Jelezte indulási szándékát többek között Boris Johnson volt külügyminiszter és volt londoni polgármester, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Esther McVey volt munka- és nyugdíjügyi miniszter, valamint Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője.

Johnson a fő esélyes

A BBC szerint a konzervatív parlamenti képviselők közül Boris Johnsont támogatják a legtöbben, és a párttagok között is messze ő legnépszerűbb: 33,5 százalékuk választaná őt, miközben Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter 15,5, Michael Gove környezetvédelmi miniszter pedig 12,4 százalékos támogatottsággal bír. A londoni fogadóirodák szerint szintén Johnson győzelme a legvalószínűbb.

Esélyeit növeli az is, hogy mégsem kell bíróság elé állnia a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentéseiért.

Johnson ellen egy magánvádló kezdeményezett jogi eljárást. A kereset szerint a politikus közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható azért, mert a 2016-os népszavazás előtti kampányban azt állította: Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság. (Hogy valóban ennyibe kerül-e, az ebből a háttéranyagunkból derül ki: Politikai merénylet vagy pofátlan átverés? Újabb vihar tépázza Nagy-Britanniát.)

Belebukott a Brexit-tárgyalásokba

Theresa May május 24-én könnyek között jelentette be, hogy csaknem három év után lemond a kormányfői posztról.

Búcsújának fő oka, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és az EU között létrejött kilépési megállapodást, ezért a kilépés dátumát 2019. október 31-re kellett kitolni. Johnson már jelezte, hogy ha ő lesz a kormányfő, akkor az Egyesült Királyság eddig az időpontig ki fog lépni az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG