<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Hamarosan kiderül: a beruházások idei első negyedévi alakulását, valamint a foglalkoztatás és a munkanélküliség február-áprilisi, háromhavi adatait közli ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei első negyedévben 4 millió 117 ezren voltak foglalkoztatottak, 79 ezerrel többen, mint egy évvel azelőtt, a munkanélküliek száma 17 ezerrel volt kevesebb, és a 348 ezres létszámuk 7,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. 

A 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatottak aránya 62,4 százalékra emelkedett, 1,8 százalékponttal az egy évvel korábbi fölé, az aktív népesség létszáma 62 ezerrel nőtt, az inaktívaké 124 ezerrel csökkent, mivel a korosztály lélekszáma is 62 ezerrel csökkent.


Autóipar húzza a beruházásokat

Tavaly 14,0 százalékkal - tizenhét éve példátlan ütemben - nőtt a beruházások volumene az előző évi 6,9 százalékos emelkedés után. A múlt év első felében mért erőteljes felfutás után - az első negyedévben 23,1 a másodikban 27,6 százalékkal nőttek a beruházások - a második félévben mérséklődött az ütem. 2014 harmadik negyedévében még 15,7, a negyedikben viszont már csak 1,9 százalékos bővülést mért a statisztika, amiben az előző évi magas bázisadatok is némi szerepet játszottak.


Elemzők szerint a beruházásokat korábban erőteljesen fellendítették az autóipari és az annak beszállító vállalkozások fejlesztései, valamint az uniós támogatások beáramlása.

A tavalyi egész évi 14,0 százalékos és a negyedik negyedévi 1,9 százalékos növekedés után elemzők ebben az évben is 10 százalék körüli növekedést várnak, aminek lefutása a bázisadatok erős hullámzása miatt a tavalyival ellentétes lehet, azaz inkább az év második fele mutat majd élénkebb ütemet. A várakozások szerint az állami megrendelések idén még kisebb szerepet játszanak, az pedig még kérdés, hogy a magánszektor fejlesztései és az uniós források lassabb lehívása milyen mértékű növekedést tesznek lehetővé.

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG