1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Indulatos interjút adott az alapblognak a görög miniszterelnök tanácsadója, aki szerint Ciprus akár ki is léphet az eurózónából.

Ciprussal szemben kettős mércét és valójában elsősorban politikai és csak másodsorban gazdasági nyomást alkalmaz az Európai Unió – állítja az alapblog.hu-nak adott interjújában a görög miniszterelnök tanácsadójaként is ténykedő egyetemi professzor, a Center for European Studies, a legnagyobb ciprusi agytröszt igazgatója. Andreas Theophanous szerint óriási igazságtalanságokat és végső soron összeurópai károkat okozna, ha hazája maximálisan követné a Berlinből és Brüsszelből Ciprus címére feladott ultimátumot.

Andreas Theophanous szerint a betétek brutális megadóztatásának követelése mögött politikai célok húzódnak, hogy Ciprusról és közvetetten Görögországból, általában pedig az Unió egész területéről – amennyire lehet – korlátozzák, sőt eltávolítsák az orosz tőkét, továbbá, hogy éket verjenek Oroszország és Ciprus közé. Az interjúalany sejteti, hogy Törökországnak is kedvezni óhajt az EU Ciprus és Görögország aránytalan megbüntetésével. A ciprusi emberek méltányosságot, tisztességes eljárást követelnének a Nyugattól, de ez a jelek szerint elmarad. A jelenlegi helyzetben a nagyon tekintélyes ciprusi tanácsadó politológus közgazdász megfontolásra méltónak tartja, hogy hazája, Ciprus kilépjen az eurózónából. Ez a szakértő szerint nem kizárható megoldás a jelenlegi súlyos gazdasági és geopolitikai problémára.

Andreas Theophanous az interjúban nagy örömmel üdvözölte a parlament döntését. Azt mondta: a parlament éretten viselkedett, a képviselők valóban kifejezték a népakaratot: nem hagyják, hogy hazájuk mások játékszerévé váljék. A pénzügyi mentésnek címkézett uniós beavatkozást szerinte példátlan agresszivitással és gyorsasággal kívánták végrehajtatni. Theophanous szerint egyik napról a másikra szabályos ultimátumot kapott egy olyan ország, amellyel egyszer már alaposan elbántak. Az alapblognak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy két-két és fél évvel ezelőtt a Görögországra kényszerített rendkívüli intézkedések nyomán Ciprus elveszítette GDP-jének egynegyedét. Akkor a bankszektor tiszta veszteségét ötmilliárd euróra becsülték. Azt a drámát az egész ciprusi nép alaposan megszenvedte, az életszínvonal hatalmasat esett. Andreas Theophanous szerint a további feszültségnek robbanás lehet a vége.

Arra a kérdésre, hogy ő mit tett volna az EU helyében, a szakértő azt mondta: más országok bankjaival szemben közel sem mutatott ilyen szigort az Unió, azon belül Németország. Emlékeztetett, hogy más országok bankrendszere is komoly gondokkal küzd, az EU azonban csak Ciprus körül csinált nagy zajt. Theophanous szerint egy egész népet akarnak megbüntetni. Főként olyan emberekkel vitetnék el a balhét, olyanoktól vennék el megtakarításuk egy részét, akik pénzüket tisztességes munkával szerezték meg. Úgy véli, természetes, hogy valamilyen terhet kell vállalnia mindenkinek. De ez itt egy páratlan sokkterápia, amely borítékolhatóan, nagyobb kárt fog okozni, mint amekkora hasznot hoz. És nem csupán Cipruson lehet ebből dráma, hanem az Unió egészében. Senki mást, csak a görögöket, a görögországi és a ciprusi görögöket büntetik ilyen keményen. Miközben az egésznek nincs igazi gazdasági haszna. A professzor szerint az Unió országai velük szemben semmiféle szolidaritásról nem tesznek tanúbizonyságot.

Andreas Theophanous szerint Ciprus olyan ország, amelynek gazdaságát az úgynevezett tercier szektor, azon belül a pénzügyi szektor élteti. Ciprus nem komputereket vagy autókat termel, nincs energetikai ipara, viszont fejlett szolgáltatási infrastruktúrával rendelkeznek. Ebből él az ország, ez adja a GDP nyolcvan százalékát, és szerinte erre mértek kívülről egy szinte végzetes csapást. Andreas Theophanous az erős orosz jelenlétet firtató kérdésre indulatos válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz oligarchák más országokban, például Nagy-Britanniában jóval több pénzzel vannak jelen, mint az ő országában. A nagy számú orosz befektetés oka szerinte a ciprusi gazdasági modell, amelynek lényege, hogy fejlett és viszonylag olcsó pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Szerinte a pénzügyi szektor tönkretételével drámaian megemelkedik Cipruson a munkanélküliség, fiskális- és bankunió létrejötte nélkül avatkoznak be brutálisan a ciprusi bankok életébe, Ciprus szuverenitását semmibe veszik.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország is igazságtalansággal és kettős mércével vádolja az EU-t, a professzor azt mondta, Magyarországnak ebben igaza is van, ugyanis politikai zsarolásoknak vagyunk tanúi. Szerinte éket akarnak verni Oroszország és Ciprus közé. Éket Oroszország és Görögország közé. Theophanous szerint Ciprus kénytelen eltűrni, hogy területének egy jelentős részét évtizedek óta idegen hatalom szállja meg és emiatt ez a nép egyébként is rengeteget szenved. Ám egyeseknek Berlinben, Brüsszelben elegük van a „problémázgatásaikból”, inkább befogják a fülüket, hogy ne kelljen hallgatniuk a lármát, amit eme megszállás felszámolása érdekében csapnak. A professzor szerint Ciprus a végén azzal járna a legjobban, ha otthagyná az övezetet. Ez egy nyitott, bár nem szükségszerűen az elsődleges opció - mondta az alapblognak Andreas Theophanous.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG