<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Majdnem ötvenmilliárd eurót kap a mentőcsomag részeként Görörgország, bejelentették, hogy a részletek mikor érkeznek meg, és azt is mire kell fordítani.

Görögország csaknem ötvenmilliárd eurót kaphat a neki szánt mentőcsomag részeként 2013 márciusának végéig - jelentette be Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke és Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus vezérigazgatója csütörtökön, az eurózóna pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően.

Elkészült az ütemterv

Juncker a tanácskozást követő sajtótájékoztatón részletesen ismertette a kifizetések ütemtervét. Bejelentette, hogy Athén már a jövő héten számíthat pénzre, az év végéig 34,3 milliárd euróhoz juthat hozzá, a következő év első negyedében pedig további 14,8 milliárd euró folyósítása történhet meg.

Így kell felhasználni a pénzeket

A még idén folyósítandó pénzből 16 milliárd euró a görög bankszektor átalakítását és feltőkésítését szolgálja, 7 milliárd a költségvetés finanszírozását teszi lehetővé, 11,3 milliárd euró pedig annak az államadósság-visszavásárlási akciónak a költségeit hivatott fedezni, amelyet a héten zárt le Görögország.

Klaus Regling arra is kitért, hogy a folyósítandó összegből mindössze a költségvetés finanszírozására szánt 7 milliárd eurót kapja meg Athén készpénzben, a többihez kötvények és más értékpapírok formájában juthat hozzá. A két politikus azt is ismertette, hogy januártól márciusig Athén további 14,8 milliárd eurót kaphat, aminek csaknem a felét a bankok feltőkésítésére és a pénzügyi szektor átalakítására szánják, a többit pedig havonta, 2-2,8-2,8 milliárd eurós részletekben folyósítják, bizonyos "mérföldkőnek" nevezett feltételek teljesülése esetén a költségvetés finanszírozhatóságának fenntartása érdekében.

Ez a bizonytalanságok végére pontot tesz

Meggyőződésünk, hogy a program visszatért a helyes útra, és készen állunk további lépések megtételére is, hogy ez így is maradjon, feltéve, hogy Görögország is teljesíti vállalt kötelezettségeit - jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő.

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagja úgy vélekedett, hogy ez a megállapodás sok hosszú hónap bizonytalanságának végére tesz pontot, és megnyithatja az utat a görögországi befektetések megindulása előtt a munkahelyteremtés elősegítése és a növekedés beindítása érdekében.

Sok megfigyelő meggyőződése az volt, hogy Görögország számára vége a játéknak az eurózónán belül, erre azonban Görögország rácáfolt azzal, hogy kellő eltökéltséget mutatott, hogy visszatérjen a helyes irányhoz, és rácáfolt az eurózóna is azzal, hogy állta a szavát, és támogatja Athént, miután Görögország teljesítette vállalt kötelezettségeit - szögezte le a finn biztos.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG