BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 6. 16:00

A kínai államfő felszólította a nagyhatalmakat, hogy tanúsítsanak rugalmasságot az iráni atomdosszié megoldásának érdekében. Hu Csin-tao (Hu Jintao) szombaton fogadta az egynapos látogatásra érkezett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, aki a paralimpiai játékok megnyitásán vesz részt Pekingben. Hu kijelentette, hogy Kína tiszteletben tartja Iránnak a békés célú atomenergia felhasználásához való jogát, és további diplomáciai lépéseket szorgalmazott a hosszú ideje húzódó iráni-nyugati vitában.

Az Egyesült Államok és európai partnerei azzal gyanúsítják Iránt, hogy a békés célú atomenergia-termelés örvén valójában atomfegyvert akar előállítani. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már három alkalommal rendelt el szankciókat Irán ellen amiatt, hogy az nem hajlandó felfüggeszteni urándúsítási munkálatait. A BT öt állandó tagjából és Németországból álló csoport - ösztönzőket és büntetéseket egyaránt tartalmazó javaslatokkal - igyekszik rábírni Iránt az urándúsítás felfüggesztésére. Iránra újabb ENSZ-szankciók várnak, mivel nem válaszolt a hatok újabb, további jutalmak kilátásba helyezésével "megédesített" ajánlatára.

A kínai elnök reményei szerint minden fél megragadja a tárgyalások újrafelvételével teremtett ritka lehetőséget, rugalmasságot mutat, hogy ezáltal előmozdítsa a vita békés rendezését. Ahmadinezsád azt fejtegette, bízik abban, hogy "valamennyi fél számára elfogadható megoldást" találnak. Az iráni fél folytatni kívánja az egyeztetéseket és a konzultációkat Kínával - mondta az iráni elnök.

Az iráni kőolaj nagy vásárlójaként Kína kulcsfontosságú szerepet játszhat a diplomáciai holtpontról való kimozdulásban, de vonakodik olyan lépésektől, amelyek kárt okozhatnak az Iránhoz fűződő energetikai és gazdasági kapcsolatainak.

Azerbajdzsánt egyáltalán nem érdekli a Nabucco
Működött CIA-létesítmény Lengyelországban
Csak szájkaratéban erős a Nabucco 
Betonban az olajár

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél